Pidetään huolta toisistamme

Ymmärrän huolestumisen hyvin, ja se on mielestäni myös merkki vastuullisuudesta, toteaa Johanna Larkio pääkirjoituksessaan.

KUN KORONA KEVÄÄLLÄ löi päälle, me K-ryhmän työterveydessä ryhdyimme laatimaan malleja siitä, miten epidemia voisi edetä ja miten sekä henkilöstö että asiakkaat pidettäisiin turvassa eri tilanteissa. 

Näkymätöntä työtä tehtiin paljon jo ennen kuin ensimmäinen aalto iski Suomeen, ja siksi esimerkiksi kauppojen turvaohjeistukset olivat tilanteen pahentuessa hyvin nopeasti paikallaan. K-kauppiaat ja heidän henkilökuntansa nousivat uskomattoman nopeasti tilanteen tasalle.

OHJEISTUSTEN LISÄKSI koronatyö on tällä hetkellä työterveydessä myös neuvontaa, testaamista ja jäljittämistä – huolten kuuntelua ja helpottamista. Minulle työterveyslääkärinä korona näkyy usealla eri tavalla. Toki kyseessä on lääketieteellinen haaste, mutta kannan samalla myös suurta huolta K:n henkilöstön jaksamisesta poikkeustilanteessa.

Huolen kantaminen voi olla myös huolenpitoa

On selvää, että ihmiset reagoivat eri tavoin. Osa ihmisistä elää koronan kanssa varsin sujuvasti ajatellen ”näin on nyt ja tämän kanssa tulee elää”. Osa taas herkemmin murehtii ja tuntee pelkoakin. Varsinkin epidemian alkuvaiheessa kaupan työntekijöillä oli paljon huolta aiheesta.

YMMÄRRÄN HUOLESTUMISEN HYVIN, ja se on mielestäni myös merkki vastuullisuudesta. Huolta kantava ihminen ymmärtää olevansa epidemian ehkäisyssä keskeisessä roolissa. Sama tärkeä rooli on meillä kaikilla – niin K-ryhmän työntekijöillä kuin sen asiakkaillakin.

Huolen kantaminen voi olla myös huolenpitoa, ja juuri sitä me kaikki tässä tilanteessa tarvitsemme.

Kuka hän on?

Johanna Larkio, Keskon johtava työterveyslääkäri

Isältä saatu motto:

Pää kylmänä, sydän lämpimänä, puhtain käsin.

Haluan sanoa suomalaisille

Pidetään yhdessä huolta toisistamme.

JULKAISTU   30.9.2020TEKSTI   Johanna LarkioKUVAT   Milka Alanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?