K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Tutustu pientuottajien erikoisuuksiin - katso kartta pieniin puoteihin

Tutustu pientuottajien erikoisuuksiin - katso kartta pieniin puoteihin

Kodin talous
Millainen on pientuottajien kesä? Kurkkasimme Pirkan jutussa kymmenen tuottajan arkeen. Heistä yksi on Shirin Namiq, joka tekee vuohenmaidosta jäätelöä.

Kuka tämän leivän on tehnyt? Miltä tilalta maidot juustooni on hankittu? Yhä useammat meistä haluavat tietää, minkälaisen matkan ruoka on kulkenut ennen kuin se päätyy ostoskassin kyydissä kotiin.

– Hinta on meille edelleen tärkeä asia ruokaostoksilla, mutta entistä useampi on myös valmis maksamaan enemmän vastuullisesti tuotetusta lähiruuasta. Pyöritän itse lähiruokarinkiä Kirkkonummella ja näen siellä, että ihmiset ovat kiinnostuneempia ruuan tuottajasta kuin hinnasta, kertoo Ruokatieto Yhdistys ry:n toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.

Avainroolissa pientuottajien menestyksen kannalta ovat Syväniemen mukaan isot kauppaketjut, sillä valtaosa suomalaisista tekee ruokaostokset kauppojen kautta.

Ruokatieto on ollut jo yli kuuden vuoden ajan mukana järjestämässä lähiruokatreffejä pientuottajien ja K-ryhmän välille. Yhteistyö on selkeästi ollut hedelmällistä ja kannattavaa: K-ruokakaupoissa on myynnissä Suomen laajin paikallisten tuotteiden valikoima.

– On ollut hienoa nähdä, kuinka monipuoliseksi kauppojen valikoima on kasvanut. Kauppiaat tekevät nyt entistä rohkeammin yhteistyötä pientuottajien kanssa. Se on suomalaisen ruokakulttuurin edistämisen elinehto, sillä ellemme saa kiinnostavia tuotteita omasta maasta, ne tulevat ulkomailta.

Suomessa rikas ruokakulttuuri

Kotimaisella ruualla menee tällä hetkellä hyvin. 87 prosenttia suomalaisista kertoo suosivansa kotimaisia elintarvikkeita aina kuin mahdollista. Tieto käy ilmi K-ryhmän Ruokailmiöt 2021 -trendikatsauksesta, joka teetettiin viime vuonna.

Vaikka pandemia vaikuttaa Suomen talousnäkymiin vieläpitkään, yhdestä asiasta suomalaiset näyttävät olevan yhtä mieltä: taantumasta noustaan nopeammin kotimaisia tuotteita ostamalla. Tämä näkyy myös käytännön valintoina.

Kuluttajat tarttuvat ruokakaupassa yhä useammin tuotteisiin, joiden päältä löytyy Hyvää Suomesta-, Avainlippu- tai Sirkkalehti-merkki.

– Tämä on hieno suuntaus ja todistaa vääräksi vanhentuneet väitteet, että Suomessa ei muka olisi rikasta ruokakulttuuria. Suomi on ruokamaa, jonka maine on nyt vain noussut puhtauden ja lähiruokabuumin ansiosta, sanoo Anni-Mari Syväniemi.

Yksi suuri muutos on viime vuosina tapahtunut vastuullisesti tuotetun lähiruuan ja pienpanimoiden kohdalla.

Pientuottajat ovat saaneet ruokakauppojen hyllyiltä entistä enemmän tilaa, ja asiakkaat myös toivovat kauppiailta paikallisia suosikkejaan.

– Pandemia korosti ilmiötä. Kotona ollessaan moni innos-tui ruuanlaitosta ja alkoi katsella kaupan valikoimia sillä silmällä, että mitäs tänään kokeiltaisiin. Ihmiset kaipaavat vaihtelua arkeen ja kokeilevat rohkeammin uutuustuotteita.

Kesälomareissujen aarteita

K-Supermarket Reimaria Paraisilla luotsaava Kim Mattson kertoo kartoittavansa koko ajan pientuottajien valikoimia. Monipuolisuudesta on satanut kaupalle myös kiitosta: Reimari on palkittu jo kahteen kertaan Vuoden Leipäkauppana.

– Haluan, että meidän kaupassa tuoksuu aina tuore leipä. Siksi olemme satsanneet muovipussileipien sijasta paikallisiin artesaanileipomoiden herkkuihin, Mattsson kertoo.

Kesäsesongin aikana K-Reimarin asiakasmäärät yleensä tuplaantuvat. Kauppa osuu monen kesämökkiläisen ja veneilijän matkan varrelle. Suomalaiset vierailevat innokkaasti myös pientuottajien tiloilla ja tehtaanmyymälöissä.

– Minäkin käyn mielelläni tapaamassa pientuottajia ja kartoitan valikoimia kauppahalleja kiertämällä. Asiakkaat lähettävät nykyään myös toiveita suosikkituotteistaan, jos he ovat löytäneet kivoja uutuuksia lomamatkoillaan.

Kim kehottaa pientuottajia olemaan häneen rohkeasti yhteydessä, vaikka yritys ja tuotteet olisivat vielä nuoria.

– Muistan, kun Roberts Bröd -leipomon Robert Malm tuli käymään meillä. Hän myi silloin leipää Paraisten torilla ja oli aluksi kokematon ja ujo kauppamies.

Nyt Robertsin leivät ovat olleet meillä pitkään myynnissä ja levinneet viidakkorummun ansiosta muihinkin kauppoihin. Kyllä tällaisista onnistumisista tulee kauppiaallekin hyvä mieli, Kim Mattson tunnustaa.

Täysi kymppi pientuottajia

kartta pientuottajat

  1. Kurikka: Voihan vuohi!
  2. Raasepori: Backers Baker -leipomolla on kesäkahvio.
  3. Sastamala: Herkkujuustolan yhteydessä on Juustotupa-ravintola ja tehtaanmyymälä.
  4. Kuopio: Hiekkalan tila
  5. Porvoo: Pieni Suklaatehdas, jossa on tehtaanmyymälä ja oma kahvio.
  6. Salo: Kuura Cider -siiderimön tehtaanmyymälä.
  7. Hailuoto: Hailuodon panimon tehtaanmyymälä ja pub ovat auki kesällä.
  8. Kuopio: RPS Brewing -panimolla voi vierailla. Myös saunamahdollisuus.
  9. Enonkoski: Karvilan panimo laajenee entisestään kesällä, vierailumahdollisuus.
  10. Laitila: Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla on tehtaanmyymälä ja ravintola.

Lue pientuottajien tarinat:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 8 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Hyttyssavukierukka
Hyttyssavukierukka
Varovainenkin hyttyssavun käyttäjä onnistuu rikkomaan savukierukan. Katkenneen pätkän voi kiinnittää metallisella pihdillä palamattoman astian reunaan. Palaa vaika takaperin.
0 0 0
Jäätyyny kipuun ja pikku kolhuihin
Täytä vedellä tyhjä purkkapussi ja vedä kiinni sulkijalla. Sitten vain pakastimeen. Ja jos sitä tarvitaan kuhmuihin ja pikku kolhuihin, ota esille ja painele hellästi kipukohtaa. Lapisperheen hätäapu vaikka matkoilla!! Ei haittaa, vaikka juot siitä lopuksi janoosi!
0 1 0
DIY pussinsulkija
PurkkaPussi-sulkija
Leikkaa sopivan kokoisen purkkapussin suu siten, että sulkija osa irtoaa rinkulaksi. Sitten vaan nipistät sillä muovipussin kiinni.
0 0 0
Säilytyspurkkiin päivämäärä
Kun siirretään myyntilaatikosta tuotetta (esim. hiutaleet) säilytysastiaan, jää parasta ennen päivämäärä myyntilaatikkoon. Teippaa pieni muovitasku säilytysastian kylkeen, niin voit vaihtaa aina voimassa olevan päivämäärän ja tuotteen nimenkin siihen.
0 1 0
Pikapitsaa
Pikapitsaa
Jäikö kaulin kotiin mökkireissulta? Pyöräytä pallo pitsataikinasta, paina vaikka motilla kolo ja täytä. Saat ihanat pikkuiset ja käteensopivat lomaeväät.
0 0 0
Aivastus tiukassa?
Mikäli aivastus ei millään meinaa irtoa, vaan kutittelee nenässä, kannattaa nenän päätä kiusata jollain värisevällä esineellä. Testaa esim. sähköhammasharjaa - ja johan aivastuttaa.
1 0 0