Pensaiden leikkaus Getty Images

Näin leikkaat puut ja pensaat

Puiden ja pensaiden leikkaaminen aiheuttaa aina haavan, joten leikkaamiselle on oltava perusteltu syy.

1. Kotitarhurin muistisäännöt

  • Leikkaa oikeaan aikaan ja vain tarvittaessa.
  • Kasvien leikkaamisen syitä voivat olla esimerkiksi liiallinen tuuheus, kukinnan tai sadon tuotannon heikkeneminen, paleltuminen, kuivuminen tai sairastuminen.
  • Kaikki kasvit eivät tarvitse leikkaamista juuri lainkaan. Poista leikkaamalla lähinnä kuivuneet, kuolleet, sairastuneet sekä toisiaan hankaavat ja repeämisvaarassa olevat oksat.
  • Varmista ennen työhön ryhtymistä, sietääkö kasvi vain harvennusleikkaamista vai myös rajumman nuorennus- eli alasleikkauksen.
  • Kuolleita oksia voi poistaa ympäri vuoden.
  • Lehtipensaat ja -puut sietävät leikkaamista havuja paremmin.
  • Älä jätä oksatappeja, äläkä vioita oksankaulusta.
  • Yleisohje leikkaamisessa on poistaa kilpalatva, huonokuntoiset, kuolleet ja hankaavat tai liian lähellä runkoa kasvavat oksat. Vältä suuria haavoja, sillä niiden kautta lahottajasienet pääsevät tunkeutumaan puuhun. Rungon ja oksan välissä olevaa oksankaulusta ei saa poistaa, sillä se nopeuttaa leikkausarven umpeenkasvua.

2. Marjapensaiden leikkaaminen

Marjapensaat leikataan keväällä ennen lehtien puhkeamista.

Mustaherukasta kannattaa poistaa vanhimmat oksat noin 5–6-vuotiaasta pensaasta ja jättää noin 25 oksaa. Puna- ja valkoherukoista vanhimmat oksat leikataan vasta 7–8-vuotiaasta pensaasta. Oksia voi jättää mustaherukkaa vähemmän. Vanhempia mustaherukoita voi harventaa joka vuosi, muita herukoita parin kolmen vuoden välein.

Vadelma tuottaa sadon toisen vuoden versoihin. Istutuksen jälkeen vadelman voi leikata viiden sentin tapeille. Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta keväällä. Vadelman voi leikata joka vuosi. Satoa antaneet versot voi poistaa jo sadonkorjuun jälkeen.

3. Köynnösten ja pensaiden leikkaaminen

Köynnökset ja lehtipensaat harvennetaan tai alasleikataan maalis–huhtikuussa. Hyvä tapa voimistaa kasvua on poistaa kolmannes vanhimmista oksista joka kevät.

Mikäli kasvi tuottaa mahlaa, kuten mongolianvaahtera tai kiinanlaikkuköynnös, leikkaus on hyvä tehdä vasta keskikesällä heinäkuussa, kun kasvutahti on jo tasaantunut.

Syyshortensia on poikkeuksellinen kasvi. Siitä poistetaan edellisen vuoden versot parin silmuparin yläpuolelta joka kevät. Näin pensas pysyy matalana ja kukinnot kauniina.

4. Pensasaidat

Vapaasti kasvavia pensasaitoja ei juuri tarvitse leikata. Vanhemmista aidoista voi poistaa liian tuuheita, vioittuneita tai kuolleita versoja harventamalla tai leikkaamalla aita alas.

Muotoon leikattuja aitoja hoidetaan joka vuosi. Alkukesän kasvu leikataan juhannuksen jälkeen, loppukesän kasvu tasoitetaan seuraavana keväänä ennen silmujen puhkeamista.

5. Lehti- ja hedelmäpuut

Sopiva leikkausajankohta on keväällä ennen silmujen puhkeamista tai vasta kesä–heinäkuussa, kun kasvuun lähtö on jo tasaantunut. Prunus-suvun kasvit (kirsikat, luumut, kriikunat) on syytä leikata keväällä.

Sen sijaan koivut, vaahterat, hevoskastanjat, jalopähkinät ja muut mahlaa vuotavat tai herkästi lahoavat puut leikataan vasta kesällä.

6. Havut

Havupuut ja -pensaat sietävät leikkaamista lehtiä tuottavia kasveja heikommin. Parhaiten leikkaamisen kestävät tuijat ja marjakuuset. Vuorimänty säilyy tuuheana ja pensasmaisena, kun sen vuosikasvuista typistetään puolet heti juhannuksen jälkeen.

Leikkauksen voi tehdä tarvittaessa helmi-huhtikuussa ennen kasvukauden alkamista tai vasta kesä–heinäkuussa, kun alkukesän kiivas kasvutahti on rauhoittunut. Havuja ei voi alasleikata. Havuaidan latvuksen saa katkaista vasta aidan saavutettua halutun korkeuden.

7. Leikkuuvälineet

  • Oksasakset sopivat pieniin leikkauksiin.
  • Monitoimileikkurit käyvät piikikkäiden kasvien ja matalien puiden leikkuuseen; maksimi leikkuupaksuus 22–32 mm.
  • Raivaussakset sopivat paksumpien oksien leikkaamiseen; maksimi paksuus 50 mm.
  • Sahat soveltuvat yli 50 mm paksuille oksille.

8. Hoida työvälineitä!

  • Leikkaaminen sujuu hyvin, kun työvälineet ovat kunnossa. Säännöllinen puhdistus ja öljyäminen pidentävät työkalujen käyttöikää.
  • Pese työkalut aika ajoin, mieluiten jokaisen pidemmän käytön jälkeen.
  • Suojaa työkaluista varsinkin nivelkohdat, terät ja jouset säännöllisesti öljyllä.
  • Kysy lisää oikeista työkaluista sinun puutarhasi tarpeisiin K-Raudasta.
JULKAISTU   6.3.2021TEKSTI   Saara HirvonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?