Hyonteisen purema Getty Images

Pistävät ja purevat kesävieraat

Kesä tuo mukanaan punkit, ampiaiset ja muut kutsumattomat vieraat. Miten terveydelle haitalliset tai vaaralliset pistot ja puremat voi tunnistaa ja hoitaa?

Kesän mukana saapuvat myös hyönteiset ja ötökät. Toiset niistä ovat vain epämiellyttäviä, mutta joidenkin purema tai pisto on terveydelle haitallinen tai jopa vaarallinen.

Toimi näin puremissa ja pistoissa!

  • Useimpien hyönteisten puremiin auttaa se, että pisto- tai puremakohdan pitää puhtaana ja suihkuttelee ihoa vedellä.
  • Hyttysten pistoksissa ja paarman puremissa voi auttaa antihistamiini suun kautta otettuna. Myös paikalliskortisoni poistaa kutinaa ja oiretta. Kohdan voi puhdistaa myös antiseptisella aineella. Jos haava infektoituu, voi käyttää antimikrobiaalista voidetta.
  • Puremiin ja pistoksiin auttavat usein myös kosteat, kylmät hauteet ja viilentävä geeli. Jos oireet ovat hyvin voimakkaita, riippumatta siitä, mistä ne johtuvat, voi ottaa prednisolonia suun kautta.
  • Riippumatta siitä, onko pistos kyyn tai pistiäisen jäljiltä, raaja tulee asettaa lepoon ja tarvittaessa lastoittaa. Jos oireet ovat voimakkaat, potilas ei saisi kävellä itse, vaan hänet pitää kantaa jatkohoitoon. Lepo on muutenkin tärkeää useimmissa puremissa ja pistoksissa.
  • Jos iholle muodostuu raju infektio tai oireet muuten ovat merkittäviä, mene lääkäriin.
  • Erityisesti mökillä tai purjehtiessa kannattaa hyödyntää myös lääkäriasemien etäpalveluja. Terveystalon 24/7 auki olevassa chat-palvelussa voi ottaa hoitajaan tai lääkäriin yhteyden ja esimerkiksi lähettää oireesta kuvan tai videon. Sähköisen reseptin voi hakea mistä tahansa apteekista ympäri maan.

Yhä yleistyvä punkki

Punkit ovat yleistyneet viime vuosina. Osa niistä levittää borrelioosia ja osa TBE-virusta eli puutiaisaivotulehdusta, joka aiheuttaa osalle tartunnan saaneista vakavia aivotulehdusoireita. Suomessa TBE:tä tavataan erityisesti Ahvenanmaalla, Turun saaristossa, Lappeenrannassa, Simossa ja Kokkolassa. TBE:tä vastaan voi suojautua rokotteella, jonka tehosterokote tulee ottaa vuoden päästä ensimmäisestä.

TBE ei rajoitu vain Suomeen, vaan sitä on tavattu myös Baltian maissa ja Keski-Euroopassa. Moni sairastaa sen kohtalaisen oireettomana, mutta osa tartunnan saaneista saa aivotulehduksesta vakavia oireita.

Antibiooteilla hoidettavaa borrelioosia vastaan ei ole rokotetta. Usein borrelioosin huomaa iholla olevista punaisista ja laajenevista renkaista. Erityisesti jos ulkoilee, retkeilee, mökkeilee tai vaikka purjehtii punkkialueella, kannattaa pukeutua pitkähihaisiin vaatteisiin ja tehdä punkkitarkastus päivittäin.

Mäkärä muistuttaa kärpästä

Pienikokoinen mäkärä voi lentää vaatteiden alle ja purra, jolloin iholle voi syntyä parikin viikkoa pysyvä paukama. Jos mäkärän myrkylle on allergisoitunut, voi iho kutista kovaa, tulla haavaiseksi ja infektoitua.

Ampisen pisto on useimmiten vaaraton

Ampiaisen piikki poistuu sen pistäessä ihmisen ihosta eläimen mukana. Yksittäinen ampiaisen pisto voi olla kivulias, ja aiheuttaa iholle punaisen paukaman, mutta useimmille se on kuitenkin vaaraton. Pään ja kaulan alueelle osuvat pistot ovat usein vaarallisempia, koska ne voivat vaikeuttaa hengittämistä. Jos tietää olevansa hyvin allerginen ampiaisen pistolle, mukana pitää kantaa aina adrenaliinikynää, jolla ehkäistä pistosta seuraavaa anafylaktista reaktiota.

Paarma puree kipeästi

Paarma tekee isoja, ikäviä viillontyyppisiä puremia iholle. Sellaisesta voi syntyä laaja ja turvonnut paukama, jonka keskelle muodostuu iso vetistävä näppylä.

Mehiläisen pistin pitää poistaa iholta

Mehiläinenkin voi pistää, toisin kuin moni kuvittelee, ja aiheuttaa kutisevan, punaisen paukuman iholle. Mehiläisen pistin ei poistu itsestään, vaan se pitää varovasti poistaa.

Hyttysen pisto on vaaraton

Hyttysen pistot ovat vaarattomia. Alkukesästä niistä syntyy enemmän oireita, kuten kutisevia paukamia ja rakkulaisia muutoksia.

Kyykäärmeen purema vaati käynnin lääkärissä

Kyykäärmeen tai rantakäärmeenkin pureman jälkeen suositellaan lääkäriin menoa. Erityisesti jos iholle tulee merkkejä infektiosta, sitä usein hoidetaan antibiootilla. Silloin voidaan antaa myös jäykkäkouristusrokotus, mikäli se ei ole voimassa. Alle 65-vuotiailla jäykkäkouristusrokote on nykyään 20 vuotta voimassa.

Kyypakkaus kannattaa ottaa, jos sellainen on, vaikka sen vaikutuksesta tosin on vain vähäistä näyttöä.

Kyyn puremasta syntyy monenlaisia oireita ja usein ne riippuvat ihmisen saamasta myrkyn määrästä. Usein verisuonet laajenevat, syntyy kipua ja turvotusta ja iho voi muuttua tummansinipunaiseksi, jopa mustaksi parissa päivässä. Pahimmillaan alkuvaiheessa voi syntyä anaflaktinen sokki, ja ilmetä tajunnanhäiriöitä, päänsärkyä, kouristuksia, oksentelua ja vatsakipuja. Lapsille erityisesti kyyn purema on usein vaarallisempi kuin aikuiselle.

*Asiantuntija: Työterveyslääkäri, yleislääkäri Toni Vänni Terveystalosta *

Apu ihan lähellä

Haavereita sattuu, olivatpa ne polkupyöräilyn tai punkin aiheuttamia. Kokoa kotiin oma pieni lääkintäpiste niitä varten.

Joka kodin lääkekaapissa tulisi olla välineet ainakin haavan sitomiseen ja desinfioimiseen. Myös särkylääkkeet koko perheelle kuuluvat perusvarustukseen. Lapsiperheen pienemmille olisi hyvä varata mietoa kortisoni- ja -perusvoidetta sekä kuumemittari.

Lääkekaapin sisältö kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Vanhentuneet lääkkeet voi viedä ilmaiseksi apteekkiin.

Apteekkien lisäksi Suomessa on noin sata apteekkien palvelupistettä. Osa niistä sijaitsee K-kaupoissa.

JULKAISTU   5.5.2020TEKSTI   Jenny Belitz-HenrikssonKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?