Vuoden 2017 ruokahiteiksi nousivat nyhtökaura ja muut lihankorvikkeet, joiden myynti kasvoi K-ryhmän kaupoissa huikeat 159 prosenttia. Suosiotaan kasvattivat selvästi myös marjat ja erilaiset kauratuotteet, kuten kaurajuomat.

Yksittäisistä elintarvikkeista kuluneen vuoden suurin menestyjä on persimon. Esimerkiksi K-Supermarket Hertassa Helsingissä persimonia myytiin marraskuussa 12 päivän aikana enemmän kuin koko vuonna 2016 yhteensä. Persimonin suosiota selittää muun muassa se, että nyt hedelmää saadaan myyntiin maukkaimmillaan ja parhaassa sesongissa. Persimon on monipuolinen hedelmä, joka sopii käytettäväksi esimerkiksi salaateissa, vauvan soseissa, juhlapöydässä tai vaikka juustojen kanssa.

ruokatrendit kaura Vastuullisuus on tärkeä osa K-kaupan toimintaa, ja se näkyy myös asiakkaiden ostoskärryissä. Vastuullisesti kasvatettu ruoka ja kiertotalousajattelu konkretisoituvat esimerkiksi kalatiskissä, jonka myynti kasvoi viime vuonna 7 prosenttia. Lohi on edelleen suosituin kala, mutta suomalaisille kelpaavat nyt myös vaaleat kalat ja kotimaiset järvikalat. Myös luomuruoka kasvatti suosiotaan vuonna 2017.

Yksittäisistä elintarvikkeista kuluneen vuoden suurin menestyjä on persimon. Esimerkiksi K-Supermarket Hertassa Helsingissä persimonia myytiin marraskuussa 12 päivän aikana enemmän kuin koko vuonna 2016 yhteensä. Persimonin suosiota selittää muun muassa se, että nyt hedelmää saadaan myyntiin maukkaimmillaan ja parhaassa sesongissa. Persimon on monipuolinen hedelmä, joka sopii käytettäväksi esimerkiksi salaateissa, vauvan soseissa, juhlapöydässä tai vaikka juustojen kanssa.

ruokatrendit bataatti Niin ikään avocadon ja bataatin kysyntä jatkoi kasvuaan. Molempien myynti nousi 16 prosenttia vuodessa. Sen sijaan esimerkiksi lehtikaalin, rahkan ja raejuuston suosio kääntyi laskuun.

Ensi vuonna syödään terveellisiä välipaloja

Maailmalla isoja ruokailmiöitä ovat nyt suolaiset jälkiruoat ja makeat pääruoat, superterveelliset herkut ja jälkiruoat, eri maiden keittiöiden yhdistäminen uudella tavalla sekä rauhoittava ruoka. Nämä inspiroivat todennäköisesti pian myös suomalaisia.

ruokatrendit suolaiset makeat Kurkistus uuden vuoden ruokatrendeihin paljastaa, että lähitulevaisuudessa syömme todennäköisesti entistä enemmän satokauden ja sesongin mukaista ruokaa. Lajikkeiden määrä kaupassa lisääntyy, ja pääsemme kokeilemaan esimerkiksi hattaranmakuisia viinirypäleitä.

Toinen iso trendi ovat terveelliset välipalat. Ruokarytmimme on muutoksessa, ja se lisää esimerkiksi valmiiksi pilkottujen, annosrasioissa myytävien marjojen ja hedelmien kysyntää. Välipalapatukoista halutaan terveellisempiä ja suolaisempi versioita. Sokeria korvataan muutenkin luonnollisilla makeuttajilla, kuten taatelilla.

ruokatrendit sokeriton Myös juomat ja keitot ja niiden yhdistelmät yleistyvät. Kokeile esimerkiksi bataatti- tai punajuurilattea!

Hyvinvointiakaan ei ole unohdettu. Joidenkin superfoodien, kuten goji-marjan kysyntä on laskussa, mutta tilalle nousevat esimerkiksi stressiä vähentävät tai muuten hyvää tekevät ruoat, kuten osterit, parsa, pinaatti ja kaura. Myös ruoan vastuullisuus kiinnostaa meitä yhä enemmän.

ruokatrendit hyonteiset Kuuma puheenaihe ovat vaihtoehtoisena proteiininlähteenä käytettävät hyönteiset. Proteiinin lisäksi hyönteisissä on hyvä rasvahappokoostumus ja runsaasti rautaa. Ensimmäisten hyönteistuotteiden suosio punnitaan vuonna 2018.

Ruokailmiöiden trendikatsauksen aineisto on kerätty kansainvälisestä blogianalyysistä, Keskon myyntidatasta sekä K-ryhmän asiantuntijoiden, K-kauppiaiden ja työntekijöiden haastatteluista.