K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Säästöjä sähkönkäyttöön

Säästöjä sähkönkäyttöön

Kodin talous
Vanhan kerrostalon ja uuden pientalon sähkökulut pienenevät remontoimalla ja rakentamalla fiksusti.

Paneelit ennen putkiremonttia

Kuinka alentaa 1920-luvulla rakennetun kerrostalon juoksevia kuluja ja tehdä samalla ekologisesti kestäviä ratkaisuja? Tätä pohtivat Helsingin Kalliossa sijaitsevan asunto-osakeyhtiön osakkaat muutama vuosi sitten.

Tiedossa oli, että vanhan talon miljoonia euroja maksava putkisaneeraus olisi väistämättä edessä vuoden 2024 aikoihin, ja se nostaisi asuntokohtaisia vastikkeita.

− Teimme energiatutkimuksen, jossa selvitettiin, mitä taloyhtiössä on jo tehty energian säästämiseksi ja mitä voisimme vielä tehdä. Kävimme läpi ulkoseinät, ylä- ja alapohjat, ikkunat, ovet, ilmanvaihdon ja patteriverkoston, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Esa Ranne.

PI1121 energiamuodot Esa Ranne

Patteriventtiilit oli jo uusittu termostaattisiksi ja yläpohjien eristeet laitettu kuntoon. Yksi merkittävä energiansäästöremontti olisi vielä ikkunoiden vaihtaminen kolmilasisiksi ja samalla myös liiketilojen ovien ja ikkunoiden uusiminen.

Tässä yhteydessä taloyhtiössä päätettiin investoida myös aurinkopaneeleihin ja asennuttaa ne ikkunaremontin yhteydessä. Tulevan putkiremontin yhteydessä korjataan myös talon painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä.

− Olemme laskeneet, että ikkunoiden uusiminen tuo taloyhtiölle jatkossa 15 prosentin säästöt lämmityskustannuksissa ja aurinkopaneelien avulla saamme 20 prosentin säästön sähkökustannuksissa, Ranne kertoo. Aurinkopaneelit asennetaan taloyhtiöön vuoden 2022 aikana. Tavoite on, että mahdollinen ylijäävä energia syötetään yleiseen verkkoon.

− Energiansäästöinvestoinnit parantavat myös talon arvoa ja brändiä, sillä ympäristöystävällisiä ratkaisuja arvostetaan, Esa Ranne sanoo.

Ilmastolempeää pientaloasumista

Paraatipaikalla Lohjan Hiidensalmessa sijaitsee kolmen paritalon asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkoti. Kohtuuhintaista asumista pilotoivan Hiidenkodin jokaisesta kuudesta 75 neliön kolmiosta avautuu olohuoneesta ja terassilta esteetön näkymä Lohjanjärvelle.

− Taloissa on mahdollista hyödyntää uusiutuvaa aurinkoenergiaa, mikä on ollut suositus kaikissa Lohjan asuntomessujen kohteissa, kertoo Heikki Vuorenpää, Asuntomessujen operatiivinen johtaja.

Hiidenkodin kaikkien kolmen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia. Aurinkopaneelit on integroitu kattotiileihin. Tämä tekee laattamaisten tiilien ja paneelien eron lähes huomaamattomaksi.

− Integroitujen paneelien etu on myös se, ettei lumi pakkaudu niihin talvisin, sanoo Vuorenpää. Katolla tuotettu aurinkoenergia jaetaan tasapuolisesti paritalossa olevien asuntojen kesken, mikä vähentää ostosähkön tarvetta.

PI1121 energiamuodot Heikki Vuorenpaa

Aurinkokaton tuottaman energian voi käyttää esimerkiksi sähkölaitteisiin, käyttöveden lämmitykseen tai sähköauton lataukseen. Taloissa on poistoilmalämpöpumppu, joka ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta ilmanvaihtoputkiston kautta.

Pumppu siirtää lämmön tarpeen mukaan tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Vuorenpää sanoo, että kyseessäon energiankäytön osalta perusasuntoa huomattavasti kehittyneempi koti.

− Pientalojen rakentaminen on kehittynyt valtavasti ekologisemmaksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 10 ) Ei ( 14 )
Niksi-Pirkka
Ei enää lumipaakkuja turkissa
Sukkahousuilla hyvästit lenkillä lumiukoksi muuttuvalle koiralle
Juuri satanut suojalumi paakkuuntuu pitkäkarvaisen koiran jalkakarvoihin, ja koira muistuttaa lenkin päätteeksi kävelevää lumiukkoa. Painavat lumipaakut voivat tuntua koirasta ikäviltä repiessään karvoja. Kokeilin kerran mökillä ollessamme laittaa koirallemme jo hieman rikki menneet sukkahousut päälle, ja ongelma oli ratkaistu! Sukkahousuista leikataan sukkaosuus irti, ja haarovälin kohdalle leikataan pään mentävä aukko. Ratkaisu on kevyt ja huomaamaton päällä eikä haittaa koiran liikkumista.
17 8 0
Joulukalenteri joulustressaajalle
Jos et pidä Joulusta, aloita joulukalenterin luukkujen avaaminen vasta joulukuun 4. päivä. 24 päivän päästä joulu on jo ohi.
3 1 0
Eikö parvekkeen ovi sulkeudu?
Parvekkeen ovi ei tahtonut välillä mennä kiinni, mutta sain korjattua sen helposta! Pieni tilkka rypsiöljyä ovenkahvan lukkoon, ja ovi toimii taas mainiosti.
1 2 0
Pesupallo avuksi parsintaan
Sukat saa helposti parsittua pesupalloa apuna käyttäen. Reunoista saa hyvän otteen, tai voit laittaa sormet pallon sisään.
1 5 0
Pimeät nurkat
Pimeät nurkat
Pimeiden nurkkien ja pöytien sohvien alustojen imurointi helpottuu, kun liität otslampun imurin varteen.
6 7 0
Monikäyttöinen lumikola
Isolla lumikolalla saa mihin vuodenaikaan tahansa helposti siirrettyä isoja esineitä kuten kesämökillä uuden kiukaan saunamökin eteen. Se on helppo nostaa kolan päältä saunaan.
0 4 0