K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Säästöjä sähkönkäyttöön

Säästöjä sähkönkäyttöön

Kodin talous
Vanhan kerrostalon ja uuden pientalon sähkökulut pienenevät remontoimalla ja rakentamalla fiksusti.

Paneelit ennen putkiremonttia

Kuinka alentaa 1920-luvulla rakennetun kerrostalon juoksevia kuluja ja tehdä samalla ekologisesti kestäviä ratkaisuja? Tätä pohtivat Helsingin Kalliossa sijaitsevan asunto-osakeyhtiön osakkaat muutama vuosi sitten.

Tiedossa oli, että vanhan talon miljoonia euroja maksava putkisaneeraus olisi väistämättä edessä vuoden 2024 aikoihin, ja se nostaisi asuntokohtaisia vastikkeita.

− Teimme energiatutkimuksen, jossa selvitettiin, mitä taloyhtiössä on jo tehty energian säästämiseksi ja mitä voisimme vielä tehdä. Kävimme läpi ulkoseinät, ylä- ja alapohjat, ikkunat, ovet, ilmanvaihdon ja patteriverkoston, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Esa Ranne.

PI1121 energiamuodot Esa Ranne

Patteriventtiilit oli jo uusittu termostaattisiksi ja yläpohjien eristeet laitettu kuntoon. Yksi merkittävä energiansäästöremontti olisi vielä ikkunoiden vaihtaminen kolmilasisiksi ja samalla myös liiketilojen ovien ja ikkunoiden uusiminen.

Tässä yhteydessä taloyhtiössä päätettiin investoida myös aurinkopaneeleihin ja asennuttaa ne ikkunaremontin yhteydessä. Tulevan putkiremontin yhteydessä korjataan myös talon painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä.

− Olemme laskeneet, että ikkunoiden uusiminen tuo taloyhtiölle jatkossa 15 prosentin säästöt lämmityskustannuksissa ja aurinkopaneelien avulla saamme 20 prosentin säästön sähkökustannuksissa, Ranne kertoo. Aurinkopaneelit asennetaan taloyhtiöön vuoden 2022 aikana. Tavoite on, että mahdollinen ylijäävä energia syötetään yleiseen verkkoon.

− Energiansäästöinvestoinnit parantavat myös talon arvoa ja brändiä, sillä ympäristöystävällisiä ratkaisuja arvostetaan, Esa Ranne sanoo.

Ilmastolempeää pientaloasumista

Paraatipaikalla Lohjan Hiidensalmessa sijaitsee kolmen paritalon asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkoti. Kohtuuhintaista asumista pilotoivan Hiidenkodin jokaisesta kuudesta 75 neliön kolmiosta avautuu olohuoneesta ja terassilta esteetön näkymä Lohjanjärvelle.

− Taloissa on mahdollista hyödyntää uusiutuvaa aurinkoenergiaa, mikä on ollut suositus kaikissa Lohjan asuntomessujen kohteissa, kertoo Heikki Vuorenpää, Asuntomessujen operatiivinen johtaja.

Hiidenkodin kaikkien kolmen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia. Aurinkopaneelit on integroitu kattotiileihin. Tämä tekee laattamaisten tiilien ja paneelien eron lähes huomaamattomaksi.

− Integroitujen paneelien etu on myös se, ettei lumi pakkaudu niihin talvisin, sanoo Vuorenpää. Katolla tuotettu aurinkoenergia jaetaan tasapuolisesti paritalossa olevien asuntojen kesken, mikä vähentää ostosähkön tarvetta.

PI1121 energiamuodot Heikki Vuorenpaa

Aurinkokaton tuottaman energian voi käyttää esimerkiksi sähkölaitteisiin, käyttöveden lämmitykseen tai sähköauton lataukseen. Taloissa on poistoilmalämpöpumppu, joka ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta ilmanvaihtoputkiston kautta.

Pumppu siirtää lämmön tarpeen mukaan tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Vuorenpää sanoo, että kyseessäon energiankäytön osalta perusasuntoa huomattavasti kehittyneempi koti.

− Pientalojen rakentaminen on kehittynyt valtavasti ekologisemmaksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 41 ) Ei ( 43 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0