K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Säästöjä sähkönkäyttöön

Säästöjä sähkönkäyttöön

Kodin talous
Vanhan kerrostalon ja uuden pientalon sähkökulut pienenevät remontoimalla ja rakentamalla fiksusti.

Paneelit ennen putkiremonttia

Kuinka alentaa 1920-luvulla rakennetun kerrostalon juoksevia kuluja ja tehdä samalla ekologisesti kestäviä ratkaisuja? Tätä pohtivat Helsingin Kalliossa sijaitsevan asunto-osakeyhtiön osakkaat muutama vuosi sitten.

Tiedossa oli, että vanhan talon miljoonia euroja maksava putkisaneeraus olisi väistämättä edessä vuoden 2024 aikoihin, ja se nostaisi asuntokohtaisia vastikkeita.

− Teimme energiatutkimuksen, jossa selvitettiin, mitä taloyhtiössä on jo tehty energian säästämiseksi ja mitä voisimme vielä tehdä. Kävimme läpi ulkoseinät, ylä- ja alapohjat, ikkunat, ovet, ilmanvaihdon ja patteriverkoston, kertoo taloyhtiön hallituksen jäsen Esa Ranne.

PI1121 energiamuodot Esa Ranne

Patteriventtiilit oli jo uusittu termostaattisiksi ja yläpohjien eristeet laitettu kuntoon. Yksi merkittävä energiansäästöremontti olisi vielä ikkunoiden vaihtaminen kolmilasisiksi ja samalla myös liiketilojen ovien ja ikkunoiden uusiminen.

Tässä yhteydessä taloyhtiössä päätettiin investoida myös aurinkopaneeleihin ja asennuttaa ne ikkunaremontin yhteydessä. Tulevan putkiremontin yhteydessä korjataan myös talon painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä.

− Olemme laskeneet, että ikkunoiden uusiminen tuo taloyhtiölle jatkossa 15 prosentin säästöt lämmityskustannuksissa ja aurinkopaneelien avulla saamme 20 prosentin säästön sähkökustannuksissa, Ranne kertoo. Aurinkopaneelit asennetaan taloyhtiöön vuoden 2022 aikana. Tavoite on, että mahdollinen ylijäävä energia syötetään yleiseen verkkoon.

− Energiansäästöinvestoinnit parantavat myös talon arvoa ja brändiä, sillä ympäristöystävällisiä ratkaisuja arvostetaan, Esa Ranne sanoo.

Ilmastolempeää pientaloasumista

Paraatipaikalla Lohjan Hiidensalmessa sijaitsee kolmen paritalon asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkoti. Kohtuuhintaista asumista pilotoivan Hiidenkodin jokaisesta kuudesta 75 neliön kolmiosta avautuu olohuoneesta ja terassilta esteetön näkymä Lohjanjärvelle.

− Taloissa on mahdollista hyödyntää uusiutuvaa aurinkoenergiaa, mikä on ollut suositus kaikissa Lohjan asuntomessujen kohteissa, kertoo Heikki Vuorenpää, Asuntomessujen operatiivinen johtaja.

Hiidenkodin kaikkien kolmen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia. Aurinkopaneelit on integroitu kattotiileihin. Tämä tekee laattamaisten tiilien ja paneelien eron lähes huomaamattomaksi.

− Integroitujen paneelien etu on myös se, ettei lumi pakkaudu niihin talvisin, sanoo Vuorenpää. Katolla tuotettu aurinkoenergia jaetaan tasapuolisesti paritalossa olevien asuntojen kesken, mikä vähentää ostosähkön tarvetta.

PI1121 energiamuodot Heikki Vuorenpaa

Aurinkokaton tuottaman energian voi käyttää esimerkiksi sähkölaitteisiin, käyttöveden lämmitykseen tai sähköauton lataukseen. Taloissa on poistoilmalämpöpumppu, joka ottaa lämmitysenergiaa talosta poistettavasta ilmasta ilmanvaihtoputkiston kautta.

Pumppu siirtää lämmön tarpeen mukaan tuloilmaan, lämpimään käyttöveteen tai vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Vuorenpää sanoo, että kyseessäon energiankäytön osalta perusasuntoa huomattavasti kehittyneempi koti.

− Pientalojen rakentaminen on kehittynyt valtavasti ekologisemmaksi viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 41 ) Ei ( 43 )
Niksi-Pirkka
Pulloharja kateissa
Onko pulloharja kateissa ja pullojen pohjalla likaa? Ota käyttöön tämä niksi! Kaada pullon pohjalle pari senttiä vettä, lusikallinen ruokasoodaa ja kourallinen riisiä. Sitten hölskytä! Lika irtoaa nopeasti ja pullot peseytyvät ilman kalliita tarvikkeita.
0 6 0
Paikallisuutiset puoleen hintaan
Tilaa paikallislehti ja maksa se naapurisi kanssa puoliksi, samalla tulee naapuri tutummaksi kun jaatte lehden sekä kuulumiset.
2 2 0
Helpotusta hyttysen pistoon
Hyttysenpistoskohdan kutinaan auttaa kun hierot siihen tuoretta basilikanlehteä, lehdestä irtoava neste viilentää ihoa ja rauhoittaa kutinaa.
2 5 0
Vauvan hampaille viilennystä
Onko vauvalla tulossa hampaita? Kasta tutti hedelmäsoseeseen ja pakasta tunnin ajan. Viilentää mukavasti kutittavia ikeniä ja maistuu hyvältä!
0 4 0
Kesäjuhlien paras apu
Onko juhlia tiedossa ja helteinen keli uhkaa lämmittää ja pilaannuttaa kylmiä tarjottavia? Pakasta edellisenä iltana foliovuokia, joissa on noin sentin kerros vettä pohjalla ja aseta kylmät tarjottavat jään päälle, näin ruuat ja juomat pysyvät kylminä. Jos vuoka hikoilee pohjasta liikaa, laita keittiöpyyhe alle, tämä myös pitää astiat paremmin paikallaan.
0 8 0
Eroon ötököistä
Laita hyttyssavukiehkura tuulettimen takapuolelle, niin laite imee kaiken savun ja puhaltaa sen tasaisesti terassille. Ei näy ötökän ötökkää!
0 6 0