Johan Friman paakirjoitus Milka Alanen

Sähköautot tulevat, mutta eivät vielä

"Suomalaisen autokannan sähköistyminen kestää kuitenkin vielä kauan", kirjoittaa toimitusjohtaja Johan Friman Pirkan pääkirjoituksessa.

KENELLEKÄÄN EI VARMAAN ole jäänyt epäselväksi, että suomalainen liikenne on sähköistymässä. Vuonna 2050 suuri osa meistä todennäköisesti ajelee hiljaisilla ja päästöttömillä sähköajoneuvoilla – ja jos ennusteita on uskominen, kaikissa kulkupeleissä ei välttämättä ole edes kuljettajaa.

Matkaa sähköistymiseen on kuitenkin vielä pitkälti. Sähköauto on vielä nyt ja lähivuosina harvan valinta, ja syyt ovat selviä: autojen hinnat ovat vielä korkeahkot, kaikilla ei ole latausmahdollisuutta ja osa miettii, riittääkö yhden latauskerran tarjoama toimintamatka omiin tarpeisiin.

K-Auto helpottaa tilannetta rakentamalla koko maan kattavaa sähköautojen latausverkostoa. Tämän vuoden loppuun mennessä eri puolilla Suomea sijaitsee K-kauppojen yhteydessä 400 latauspistettä.

PALJON MUUTAKIN ON tapahtumassa: sähköautojen hinnat laskevat ja toimintamatkat nousevat jo lähivuosina. Suomalaisen autokannan sähköistyminen kestää kuitenkin vielä kauan. Me olemme käytännöllisesti ajattelevaa kansaa, joka uusii autojaan harvoin ja ajaa pitkiä matkoja. Sähköautoja valmistuu maailmalla vielä pitkään vähemmän kuin kysyntää olisi.

Ympäristön kannalta Suomen hidas sähköautoistuminen on huono asia. Siksi meidän tulisikin tehdä kaikkemme, jotta liikenteen päästöjä pystyttäisiin alentamaan myös muilla tavoin.

Harva tietää, että sekä uusien bensiini- että dieselautojen päästöt ovat laskeneet reilusti aiemmasta.

Kun auton hiilijalanjäljestä 90 prosenttia syntyy sen käytön aikana, meidän kannattaisikin sähköautojen aikakautta odotellessa vaihtaa hieman uudempiin autoihin.

Johan Friman, toimitusjohtaja, K-Auto

Toukokuun Pirkka-lehden voit lukea täältä.

Lue lisää sähköautoista

JULKAISTU   2.5.2019TEKSTI   Johan FrimanKUVAT   Milka Alanen

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)