K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Sakke Aalto: Puhu itsellesi kauniisti

Sakke Aalto: Puhu itsellesi kauniisti

Henkilöt
Nuorena Sakke Aalto häpesi itseään ja yritti olla näkymätön. Nyt hän kannustaa musiikillaan ihmisiä ajattelemaan hyvää itsestään ja muista.

Ujo, epävarma ja pelokas. Sellaiseksi lukuisten hittien takana oleva musiikkituottaja ja muusikko Sakke Aalto, 38, kuvailee teini-ikäisen itsensä. Helsingin Myllypurossa lapsuutensa asuneen Aallon mielestä koulu oli pelottava paikka, jossa kaikki muut tuntuivat olevan itsevarmempia ja henkisesti vahvempia kuin hän.

− Vertailin itseäni jatkuvasti muihin. Häpesin itseäni, sillä koin olevani heikko, heiveröinen ja vääränlainen. Aaltoa ei suoranaisesti kiusattu koulussa, mutta hän yritti parhaansa mukaan olla näkymätön ja erottumatta joukosta.

− Tunnistin koulun kovikset ja näin, kuinka joitakin kiusattiin. En tietenkään uskaltanut puuttua, kun en muutenkaan uskaltanut silloin tehdä yhtään mitään. Aalto sanoo, että kaikilla aikuisilla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen. Siksi myös hän haluaa tuoda musiikkinsa kautta esiin, etteivät kiusaaminen ja ilkeys ole koskaan ookoo, oli kyse sitten lapsista tai aikuisista.

Ilkeys ja itsekkyys ahdistavat

”On aika vaikeeta tuntee vetoa. Ku toinen muistuttaa petoa. Oon nähny kuinka sekuneissa kaunis muuttuu. Rumaksi kun kunnioitus täysin puuttuu. Kauniita on ne ihmiset joilla kauniita on ajatukset. Itsekkyys ja ahneus rumaa. Rumia ne, jotka jättää toiset pulaan.”

Kesällä 2021 Sakke Aalto julkaisi kappaleen Sä oot ruma. Tai tarkemmin sanottuna biisin julkaisi Keko Salata, joka on Aallon artistinimi silloin, kun hän julkaisee omaa musiikkiaan. Biisin sanat syntyivät, kun Aalto ahdistui ihmisten ilkeydestä ja itsekkyydestä.

− Varsinkin netissä ihmiset ovat kylmiä ja ilkeitä. Maailma on myös kamalan ulkonäkökeskeinen. Ei kauneudella ole arvoa, jos on ikävä muita kohtaan. Nyt Keko Salatan Sä oot ruma -biisistä on julkaistu myös musiikkivideo yhteistyössä Sony Musicin ja K-Marketin kanssa. Video on osa K-Marketin ympärivuotista Kiusaamisvapaa vyöhyke -kampanjaa.

Kaikki eivät halua estradille

Helmikuussa 2021 Sakke Aalto istui jännittyneenä Helsingin Messukeskuksessa. Meneillään oli Emma-gaala, jossa Aalto oli ehdolla vuoden tuottajaksi.

− Melkein toivoin, etten voittaisi, niin minun ei tarvitsisi mennä lavalle, hän sanoo nauraen vuosi tilanteen jälkeen. Voitto kuitenkin tuli. Esillä oleminen on ollut Aallolle aina vaikeaa. Jo lukioaikana hän jätti vanhojen tanssit väliin välttyäkseen huomiolta. Aalto on tehnyt parinkymmenen vuoden uran musiikkituottajana ja tuottanut kaikkien tuntemia hittejä, kuten Cheekin Sokka irti ja JVG:n Häissä, sekä toiminut muun muassa Fintelligensin ja Behmin tuottajana.

Aalto on silti aina viihtynyt parhaiten taustalla. Keko Salatana hän käytti kuvissa aluksi naamiota, sillä omien kasvojen näyttäminen jännitti liikaa. Yhtään keikkaa hän ei ole vielä tohtinut tehdä. Toisaalta, miksi pitäisikään, hän kysyy.

− Sitä pidetään normijuttuna, että artisti haluaa estradille. Mutta eivät kaikki musantekijät ole ekstroverttejä, esille haluavia tyyppejä.

Puhu itsellesi kauniisti

Tie on ollut pitkä, mutta nykyään Sakke Aalto sanoo jo osaavansa puhua itselleen myönteisesti ja kuunnella, mikä tuntuu hyvältä. Häpeäkin on hellittänyt.

− Se on vaatinut pitkäjänteistä ja tietoista itseni positiivista manipulointia. Aalto haluaa rohkaista etenkin nuoria olemaan vertailematta itseään muihin ja miettimään, mitä hyvää itsestä löytyy − omia lahjoja ja intohimoja, joita kehittää.

− Sen tuntee palleassa, jos jokin ei tunnu hyvältä. Se, että riitän, ei ole kiinni siitä, olenko ujo ja introvertti ja miltä näytän. Ja jos teen virheen, niin sitten teen, kaikki selviää lopulta.

Turvallinen paikka kiusatuille

  • Kaikki lähes 800 K-Marketia Hangosta Nuorgamiin ovat kiusaamisvapaita vyöhykkeitä.
  • K-Market haastaa kaikki suomalaiset tekemään omasta ympäristöstään kiusaamisvapaan ja jakamaan asian somessa: #kiusaamisvapaa
  • Keko Salatan Sä oot ruma -biisin video on osa K-Marketin Kiusaamisvapaa vyöhyke -kampanjaa.

Lue lisää: K-market.fi/kiusaamisvapaa

Lue lisää aiheesta:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 38 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kukkien hoito-ohjeet tallessa
Kukkien hoito-ohjeet
Unohtuvatko kukkien hoito-ohjeet helposti? Leikkaa ruukun ympärillä olevasta muovista hoito-ohje ja teippaa se muoviruukkuun. Voit unohtaessa kurkata suojaruukun sisään.
0 0 0
Tikkana talvipäivään
Valele jääkylmällä vedellä silmäsi, kasvosi ja niskasi aamupesun yhteydessä. Nappaa edellisenä iltana kylmän terassin naulaan jättämäsi pyyhe. Kuivaa huolellisesti. Olet taatusti pirtsakkana valmis uuteen päivään pikaisen kylmäkäsittelyn jälkeen.
0 0 0
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
2 0 0