K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Sami Aalto: Rautakauppa kuin toinen koti

Sami Aalto: Rautakauppa kuin toinen koti

Henkilöt
Raisiolainen K-Rauta-kauppias Sami Aalto on kolmannen polven rautakauppias. Jatkuuko perinne vielä seuraavaan sukupolveen?

Tämän oivalsin

Perinteistä

Olen kolmannen polven rautakauppias, ja tänä vuonna tuli täyteen 75 vuotta Aallon suvun kauppahistoriaa Raisiossa. Rautakauppa on ollut minun hoitopaikkani, työpaikkani ja kotini. Isoisäni rautakauppa oli pieni, perinteinen kyläkauppa, joka alkoi erikoistua rakentamiseen.

Perinteitä on siis jatkettu, vaikka aina pitääkin yrittää luoda uutta. Minulla on kaksi poikaa, jotka molemmat ovat töissä meillä. He saavat tehdä omat ratkaisunsa, mutta onhan se hauska ajatus, että kehittymässä voi olla jo neljäs sukupolvi samalla alalla.

Johtamisesta

Isoisäni opetti, että asiakas pitää hurmata. Kysymys ei ole pelkästä bisneksestä, vaan ihmisten välisestä kanssakäymisestä. On ymmärrettävä hyvin erilaisia taustoja niin asiakkaissa ja yhteistyökumppaneissa kuin omissa työntekijöissäkin.

Jossain vaiheessa tajusin, että minähän olen aina ollut isälläni töissä. Hänkin oli pidetty esimies, mutta isän ja pojan suhde ei ole sama kuin se, että olisi jonkun huippujohtajan opissa. Aika paljon on pitänyt opetella kantapään kautta ja omista virheistä.

Kauppiaan perisynneistä

Iän myötä olen huomannut, että paljon enemmän pitäisi liikkua. Oman fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin laiminlyöminen taitaa olla se perisynti, johon kauppias ja yrittäjä usein lankeaa. Huoli ja vastuu liiketoiminnasta, maailman tapahtumien vaikutuksesta ja välillisesti yli 70 perheen toimeentulosta menee omien tarpeiden edelle.

Olen saanut pari terveyteen liittyvää pysäytystä. Eivät ne sydänkohtauksia olleet, mutta panivat kuitenkin miettimään: polttaako kynttilää molemmista päistä vai pitäisikö tehdä parempia ratkaisuja omassa elämässä. Nyt olen aloittanut terveyskuurin ja tsemppaamisen, jotta jaksaisin mahdollisimman pitkään. Vaimoni on meillä myynnissä töissä. Olemme yhdessä sopineet, että työasioita ei käydä enää uudelleen kotona läpi. Koti on rauhoittumista varten. Työasioista puhumiseen pitää pyytää lupa.

Auringonnoususta

Naantalissa asuvalle rannikko ja meri ovat ne rakkaimmat asiat. Haastattelun jälkeen olen seuraavaksi menossa puuhailemaan veneelle. Kuten aina, tänäkin kesänä olen kalastanut, veneillyt ja mökkeillyt. Ne auttavat minua rauhoittumaan. Kun auringonnousun aikaan lähtee hetkeksi kalastamaan ja on aivan yksin luonnon keskellä, silloin ei tule miettineeksi työasioita. Tai voi olla, että alitajunta kelaa asioita, joista myöhemmin syntyy hyviä oivalluksia.

Talonrakentamisesta

Oma kohde Naantalin Asuntomessuilla on vienyt paljon aikaa alkukesästä. Kävijöitä odotetaan yli 100 000, joten ei sellaista näkyvyyttä voi jättää käyttämättä. Halusimme tehdä tavallisen perheen saavutettavissa olevan omakotitalon, joka on nykyaikainen ja näyttävä.

Olemme niin iso toimija alalla, että voimme luoda myös trendejä. Messutalossakin korostuu puusisustaminen, jossa näemme nyt kasvavaa kysyntää. Messuprojektin onnistumisen iloa seuratessa syttyi kipinä: pitäisikö tässä vielä rakentaa itselle oma talo?

Kuka?

Sami Aalto on kolmannen polven rautakauppias ja ollut K-Rauta Kuninkojan kauppiaana Raisiossa 16 vuotta.

Juuri nyt

K-Rauta Kuninkojallaon oma kohde tänä kesänä Naantalissa järjestettävillä Asuntomessuilla. Messut ovat avoinna 14.8. saakka.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 8/2022

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 5 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
1 0 0
Pursotin hukassa?
Juhlat tulossa ja kakku pitäisi koristella. Taas pursotin hukassa tai sitä ei ole. Ei hätää. Kertakäyttöhanskasta saat oivan pursottimen jättämällä etu- tai keskisormen pursotukseen. Muut sormet solmitaan kiinni. Kermavaahto hanskan sisään ja näin sinulla on toimiva pursotin.
0 2 0
Kukkien kastelu siististi
Säilytä tyhjentynyt ketsuppipullo kukkien kasteluun ja täytä se vedellä. Purista pullosta vettä suoraan kukkamultaan sopivan määrän. Ei kastu pöytäliina.
0 0 0