sisailma Getty Images

Hyvä sisäilma lisää hyvinvointia

Joudutko tuulettamaan kotiasi ikkunan kautta? Se kertoo riittämättömästä ilmanvaihdosta, johon on mahdollista vaikuttaa.

Kodin sisäilman laadulla on suuri vaikutus hyvinvointiin. Viime vuoden lopulla tehdyn kyselyn mukaan suomalaiset viettivät keskimäärin 14 tuntia päivässä kotona arkisin talviaikaan. Toisaalta joka viides vastaaja kertoi oleskelevansa yli 20 tuntia päivässä kotona. Naiset viettivät kotona miehiä enemmän aikaa. Pisimpään kotona viihtyivät yli 65-vuotiaat.

Terveysilma-yrityksen teettämässä kyselyssä keskimäärin 60 prosenttia kaikista vastaajista arvioi kotinsa sisäilman hyväksi ja ilmanvaihdon riittäväksi. Kolmannes kaikista vastaajista arvioi kotinsa sisäilman kohtalaiseksi: ikkunaa täytyy välillä avata hapen takia, koska ilmanvaihto ei riitä pitämään ilmaa raikkaana. Huonoksi sisäilman arvioi viisi prosenttia vastaajista.

Nuoret aikuiset vastasivat olevansa tyytymättömimpiä kotinsa sisäilmaan, ja he myös kokivat saavansa siitä eniten oireita. Vähiten valitetettavaa kotinsa ilmanvaihdosta löytävät yli 65-vuotiaat, jotka myös raportoivat vähiten sisäilmasta johtuvia terveysoireita.

– Vaikka monet ovat huolissaan kotinsa sisäilman laadusta, ilmanvaihdon toimintaa kohtaan osoitetaan vain vähän mielenkiintoa. Huonon sisäilman syyt ovat usein arkiset: ilmanvaihto on joko riittämätön tai puuttuu kokonaan. Nämä ongelmat voitaisiin korjata laittamalla kodin ilmanvaihto kuntoon, kertoo Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Ongelmallinen talvituulettaminen

Kesällä moni tuulettaa asuntoa viilennyksen vuoksi, mutta talvella tuulettaminen kertoo huonosta ilmanvaihdosta.

Kyselyssä seitsemän prosenttia vastaajista kertoi pitävänsä jotakin ikkunaa lähes aina raollaan. Lisäksi joka kymmenes tuuletti kotonaan useita kertoja päivässä. Alle 25-vuotiaiden ryhmässä aktiivituulettajia oli kaksinkertainen määrä: 14 prosenttia piti ikkunaa lähes jatkuvasti raollaan.

– Jos kodin ilmanvaihto toimii kunnolla, ikkunan avaamiseen ei pitäisi tulla tarvetta kuin satunnaisesti, vaikka kun ruoanlaiton yhteydessä tulee käryä. Kodin ilmanvaihto kannattaa tarkistuttaa, jos kokee tarpeelliseksi pitää ikkunaa raollaan talvellakin, kertoo Peter Schlauf.

Hövelimmin talvella tuulettamiseen suhtautuivat kerrostalossa asuvat, joille lämmityskulut sisältyvät vastikkeisiin. Tiukimmin talvituuletusta välttelivät omakotiasujat, jotka näkevät sen vaikutukset nopeasti lämmityslaskussaan

Miljoona puuttuvaa raitisilmaventtiiliä

Suurin osa suomalaisista asuu asunnoissa, joissa on joko koneellinen poistoilma tai painovoimainen ilmanvaihto, jossa tuloilma- ja poistoilma liikkuvat venttiileistä ilman koneita. 2000-luvulla rakennetuissa taloissa on yleensä täysin koneellinen ilmanvaihto.

– Ilmanvaihdosta puhuttaessa hyvä testikysymys on, tiedätkö mistä makuuhuoneeseesi tulee raitista ilmaa. Vastauksesta voi päätellä onko asunnosta toimiva, riittävä ilmanvaihto. Jos makuuhuoneesta ei löydy raitisilmaventtiilejä joko seinästä, ikkunankarmista tai puisesta tuuletusluukusta, venttiilit puuttuvat kokonaan, huomauttaa Peter Schlauf.

Suomessa on arviolta miljoona asuntoa, josta raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan. Viidennes kaikkiaan tuhannesta kyselyn vastanneesta kertoi avaavansa ikkunan saadakseen raitista ilmaa, sillä makuuhuoneessa ei ollut minkäänlaisia venttiilejä. Lisäksi lähes joka kymmenes kertoi, että raitista ilmaa tulee venttiilien sijaan ikkunan, seinän ja lattian raoista.

– Talon rakenteiden raosta vuotava ilma ei ole puhdasta korvausilmaa. Se voi tuoda sisäilmaan haitallisia aineita rakennusmateriaaleista, varsinkin jos niissä on vaurioita. On erityisen huolestuttavaa, että tämäkin vaihtoehto mielletään ilmanvaihdoksi. Sisäilman laatuun voi vaikuttaa käytännössä ilmanvaihtoa parantamalla. Se ei ole edes kallista, toisin kuin luullaan, Peter Schlauf sanoo.

Raikasta ilmaa metsästämässä

Sitten kun kodin korvausilma-asiat alkavat olla kunnossa, tässä pari käytännön vinkkiä raikkaan sisäilman säilyttämiseksi. Vaihda ilmanvaihtokoneiden suodattimet kaksi kertaa vuodessa. Tähän on hyvä muistisääntö: kun kelloja siirretään kesä- tai talvi-aikaan, kannattaa suodattimet vaihtaa.

Silloin kun haluat päästä helpolla hyvän sisäilman suhteen, hanki kotiisi korvausilmaventtiilit ja langaton ilmanvaihdon ohjaus. Eco Ideal Wireless -ilmanvaihdon ohjausjärjestelmä järjestää hyvän sisäilman automatiikkaa hyödyntäen.

K-Raudoista ja Hanakat-ketjun liikkeistä löytyy laaja valikoima ilmanvaihtokoneiden suodattimia.

JULKAISTU   28.2.2018TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?