Makuuhuoneen värit

  • Makuuhuoneen väriskaala kannattaa rakentaa rauhoittavista ja eheyttävistä väreistä. Ehdottomasti rentouttavin ja rauhoittavin väreistä on sininen. Sen on jopa todettu alentavan verenpainetta. Tumman sininen auttaa meitä saavuttamaan syvän ja rauhallisen unen.
  • Vihreä on raikas väri, ja se auttaa uudistamaan voimia. Se myös tyynnyttää hermostuneisuuden ja vähentää jännittyneisyyttä. Vihreä väri lievittää stressiä, koska kaipaamme luonnon vihreää ja levollisuutta useimmiten juuri kiireisinä aikoina.
  • Luonnonläheiset värit, kuten ruskea, harmaa ja nutria, tuovat vihreän tavoin jalkamme lähemmäksi maanpintaa. Luonnonvärien tunnelma on turvallinen, pesämäinen ja rauhallinen.
  • Väreistä huonoimmin makuuhuoneeseen sopivat niin kutsutut energisoivat värit eli esimerkiksi punainen, oranssi, keltainen. Energiavärit ovat hyviä kylpyhuoneessa ja keittiössä; myös eteisessä voi käyttää näitä stimuloivia värejä.

Makuuhuoneen tekstiilit

  • Liinavaatetekstiilien valinnassa kannattaa painottaa sitä, mikä itsestä tuntuu hyvältä. Helpoin tekstiilimateriaali on yleensä puuvilla. Se on hyvin hengittävä materiaali, joka myös imee hyvin kosteutta. Vaivattomasti pestävästä ja silitettävästä kuidusta löytyy paljon kuosivaihtoehtoja.
  • Puuvillasatiinin ja satiinin pinta tuntuu viileältä sekä kevyeltä. Satiinikankaan pintaan saadaan usein kiilto esimerkiksi loimilangoilla, jotka heijastavat valoa. Pesun jälkeen mankelointi tai silitys parantavat satiiniliinavaatteen tiiviyttä; se estää muun muassa kotieläinkarvojen ja pölyn kiinnittymisen kankaaseen.
  • Pellava on rypistyvää ja lujaa kangasta, joka ei kestä olla samoilla taitoksilla kaapissa pitkiä aikoja. Se tuntuu lämpimässä viileältä ja kylmässä lämpimältä. Pellavatekstiileille ominaista on kaunis kiilto. Pellavan varsista valmistettua kangasta käytetään sairaalaolosuhteissa, koska sillä on antibakteerinen ominaisuus. Paras huolto pellavatekstiileille on kylmämankelointi pesun ja kuivauksen jälkeen. Silloin tuote hylkii likaa ja pölyä parhaiten.