K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Sisusta sauna kestämään aikaa: suunnittele huolella

Sisusta sauna kestämään aikaa: suunnittele huolella

Sisustus
Saunan suunnittelussa kannattaa ajatella pitkää aikaväliä. Nyt sisustajan silmää miellyttävät perinteinen puunvärinen panelointi sekä hennon harmaat sävyt.

Sauna tehdään kestämään aikaa. Kodin tai kesäasunnon muita tiloja remontoidaan usein moneen kertaan, ennen kuin sauna pääsee remonttiin. Siksi saunaa suunnitellessa ja sen materiaaleja valitessa kannattaa ottaa huomioon tilan pitkäikäisyys. Valitse kestäviä materiaaleja ja värejä, jotka miellyttävät silmää vielä vuosienkin päästä.

Mustien saunojen jälkeen ollaan pikkuhiljaa siirtymässä kohti vaaleampia pintoja. Nyt silmää miellyttävät perinteinen puunvärinen panelointi sekä hennon harmaat sävyt. Laatoissa suositaan harmaita, vihreitä sekä murrettuja sävyjä. Myös rouhea rustiikkisuus sekä laattojen persoonalliset muodot ovat nyt suosiossa. Saunan irtokalusteissa, sisustustuotteissa ja saunatekstiileissä luonnonmateriaalit ovat hyvä valinta, sillä ne kestävät lämmönvaihtelua ja ne on helppo pitää puhtaana.

Jos et ole rakentamassa uutta saunaa, voit kohottaa vanhan saunan ilmettä sävyttämällä paneelit uudella sävyllä tai vaihtamalla saunan tekstiilejä. Myös valaistukseen ja tunnelmaan kannattaa panostaa. Tärkeää on muistaa saunan säännöllinen siivous. Pesuaineeksi käyvät tavalliset yleispuhdistusaineet kuten Tolu tai mäntysuopa sekä saunan pesuun tarkoitetut tuotteet.

sauna koostekuva

Oman saunan löyly tekee hyvää

Hyvinvointitrendi on lisännyt kiinnostusta saunoihin maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi suomalaisia Harvia-saunoja viedään Itä-Aasiaan asti. Maailmalla sauna- ja spa-ympäristöistä rakennetaan elämyskeitaita, joissa on perinteisen saunan lisäksi höyry- ja infrapunasauna. Myös äänentoisto ja valaistus voidaan suunnitella perinteistä mökkityyliä ylellisemmäksi. Suomalaisen saunan ainoa oikea kiuas on kuitenkin puulämmitteinen. Kesämökkejä on rannoillamme noin puoli miljoonaa, ja kesällä sauna lämpiää useamman kerran viikossa. Saunan terveysvaikutuksista on julkaistu lukuisia tutkimuksia. Saunomisen tuoma rentoutuminen alentaa verenpainetta, vähentää astman oireita ja pienentää jopa riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Parhaan terveysvaikutuksen saa saunomalla noin 80 asteen lämpötilassa 4–7 kertaa viikossa.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 152 ) Ei ( 14 )
Niksi-Pirkka
Saumojen vaivaton putsaus
Kylpyhuoneen laatta saumojen puhdistamisesta tulee helppoa ja vaivatonta, kun laitat vartalon kuorintaan tarkoitetun kintaan käteen ja ryhdyt hommiin. Yllätyt taatusti, miten puhdasta jälkeä tulee pienellä vaivalla. Kuorintakinnas on juuri sopivan pehmeä aroille laattasaumoille!
0 0 0
Lipaisu ja kierrätykseen
Muovipurkit kierrätykseen
Anna koira nuolla jugurttipurkit ennen muovinkierrätykseen viemistä, niin säästät vettä ja luontoa.
0 2 0
Sukkanippu
Tuntuuko sinustakin usein siltä, että sukkiesi parit hukkuvat pesun yhteydessä? Ongelma on ratkaistu, kun sukkia riisuessasi teet sukkaparistasi sukkanipun ja pudotat parin nipussa pyykkikoriin. Muista avata sukkanippu, ennen kuin se päätyy pesukoneeseen.
0 0 0
Ilmavat yösukat
Tykkäätkö pitää yösukkia, mutta et halua niiden hautovan varpaita? Leikkaa puuvillasukkien teristä varvasosa pois, niin varpaasi ovat ilmavasti eikä kantapäiden rasvaus tahri lakanaa.
1 2 0
Vesi sienistä
Pakasta sienet muovipussiin litteään muotoon, niin ne sulavat nopeasti. Töki sulaneeseen pussiin joitain reikiä ja kierrä pussi kierteelle, niin vesi tursuaa rei´istä pois. Laita kuivat sienet suoraan pannulle tai kattilaan. Näin ei tarvitse painella enää sieniä ja levitellä niitä ympäri keittiötä.
0 0 0
Pinnasänky säilytykseen
Vieraspeitot ja varatyynyt pysyvät järjestyksessä vanhassa pinnasängyssä. Peittele lakanalla tai päiväpeitolla, niin pölykin pysyy loitolla.
1 1 0