1. Keraaminen laatta

Ominaisuudet: Keraamisia laattoja on perinteisesti suosittu kosteissa tiloissa, kuten kylpyhuoneessa ja WC:ssä. Kosteissa tiloissa laatan valinnassa on huomioitava liukkaudenesto- eli karheusluokka. Moni haluaa laatoittaa myös keittiön ja eteistilat. Uusin trendi on käyttää laattaa olohuoneessa. Laattakoot ovat kasvaneet: nykyään lattiaan voi valita 60 cm × 60 cm-, 80 cm × 80 cm- ja jopa 1 m × 1 m -kokoista laattaa. Keraaminen laatta on hieman viileä materiaali, joten lattialämmitys on suositeltava.

Ulkonäkö: Keraamisiin laattoihin voi painaa erilaisia kuvioita, kuten puukuosia. Laatoissa päästään visuaalisiin lopputuloksiin, joita laminaatti tai vinyyli eivät tarjoa. Euroopassa nouseva trendi on marmorin tai muun aidon kivilaadun näköinen keraaminen laatta. Katso tästä K-raudan keraamiset lattialaatat.

Hoito: Keraaminen laattalattia on helppo hoitaa imuroimalla ja kostealla mopilla.

Keskihinta: Noin 30 €/m²

2. Parketti

Parkettilattia

Ominaisuudet: Parketti sopii kodin kuiviin tiloihin. Kovassa käytössä oleviin huoneisiin, kuten eteiseen, voi valita lautaparketin sijaan kovapuulattian, joka kestää käyttöä enemmän. Parketti on herkkä päältä tippuvalle vedelle ja kosteudelle, joten kannattaa miettiä, sopiiko se esimerkiksi keittiöön tai eteiseen.

Ulkonäkö: Puinen parkettilattia on ylellinen, klassinen ja kestävä valinta. Suosituimpia parkettisävyjä ovat tällä hetkellä tammi ja saarni. Etenkin valko- ja harmaakuullotetut sävyt ovat nyt suosittuja. Katso tästä K-raudan kaikki parketit.

Hoito: Parketti puhdistetaan imuroimalla sekä sille tarkoitetulla pesuaineella ja hieman nihkeällä mopilla. Pesussa ei saa käyttää saippuaa, sillä se voi jättää lattian pinnalle likaisen kalvon. Parkettia voi remontoida, sillä sen pintaa voi hioa ja lakata uudestaan. Ohuempaa kovapuulattiaa sen sijaan ei voi hioa.

Keskihinta: Noin 30 €/m²

3. Vinyylilattia

Vinyylilattia

Ominaisuudet: Perinteinen, rullassa myytävä joustovinyylilattia on saanut rinnalleen koteihin ja arkikäyttöön sopivamman vinyylilattiaversion. Moderneja vinyylilattioita on saatavana puu- ja laattajäljitelminä, laminaattilaudan tapaisina ponttiin asennettavina tuotteina. Vinyylilattia on jalalle miellyttävä materiaali. Se on myös huoleton lattia, sillä huonekalut eivät jätä siihen jälkiä. Erityisen hyvin vinyylilattia sopii sellaisiin kodin tiloihin, joissa seisotaan paljon, kuten esimerkiksi keittiöön.

Ulkonäkö: Vinyylilattia voi muistuttaa puulattiaa, keraamista laattaa tai aitoa kiveä. Vinyylilattia sopii erityisesti lemmikkieläinperheisiin, koska materiaali kestää eläinten kynsien tassuttelua. Katso tästä K-raudan kaikki vinyylilattiat.

Hoito: Helppohoitoinen lattia puhdistetaan imuroimalla ja kostealla mopilla. Vinyylilattia sietää hyvin kosteutta ja vettä.

Keskihinta: Noin 30 €/m²

4. Laminaatti

laminaattilattia

Ominaisuudet: Laminaatti on valmistettu puukuiduista ja puristettu kasaan liimalla. Se on melko kova ja kylmä materiaali. Laminaatti sopii lemmikki- ja pikkulapsiperheisiin, sillä se kestää kovaa kulutusta paremmin kuin esimerkiksi parketti tai korkki. Laminaatin alle tulee aina asentaa askeläänieriste, ellei sitä ole integroitu laminaattiin itseensä. Erittäin sileäpintainen ja ohut laminaatti voi kolahtaa hieman voimakkaammin kuin laminaatti, jossa on pintastruktuuria.

Ulkonäkö: Laminaatin pinta valmistetaan painoteknisesti, joten sitä saa monilla eri kuoseilla. Laminaattiin voi tehdä myös kuvioita, joita aitoon puuhun ei saada. Lastenhuoneen lattiaan voi sopia fantasiakuvio ja harrastehuoneen lattiaan viinipullon korkin kuvat. Katso tästä K-raudan laminaattivaihtoehdot.

Hoito: Laminaatti on helppo pitää puhtaana sille tarkoitetulla saippuattomalla pesuaineella ja nihkeällä mopilla.

Keskihinta: Noin 15–16 €/m²

Lattiaremontin suunnittelussa ja toteutuksessa pääset täyteen vauhtiin K-raudan avulla.