K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Sujuu kuin leikki

Sujuu kuin leikki

Perhe
Joululomaa ei kannata buukata täyteen ohjelmaa, vaan jättää aikaa myös leikille. Miksi aikuistenkaan ei kannattaisi ikinä lakata leikkimästä?

1. Leikillisyys luo oppimiseen myönteisen ilmapiirin, jossa lapsi ei pelkää epäonnistumista. Arvostuksen tunne ja kokemuksen myönteisyys saavat lapsen ponnistelemaan vaikeampienkin asioiden kanssa ja yrittämään uudelleen. Leikillisyys saa lapsen vastaanottavaiseksi uusille asioille ja rohkaisee luovuuteen. Asiat myös painuvat helpommin mieleen.

2. Leikki taipuu lasten toiminnassa monenlaiseen oppimiseen. Esimerkiksi Alias-korteilla ei opi pelkästään sanastoa, vaan myös sinnikkyyttä ja vuorovaikutustaitoja. Kun voittoa ei aina tule, lapsi oppii käsittelemään pieniä pettymyksiä. Sosiaaliset taidot kehittyvät, kun välillä odotetaan omaa vuoroa ja otetaan muita mukaan leikkiin. Lapsi oppii ymmärtämään syy-seuraussuhteita ja ratkaisemaan ongelmia.

3. Motoriset taidot kehittyvät leikeissä. Sisäleikeissäkinpitää välillä hyppiä riemusta, eikä ole mitään pakkoa leikkiä aina peppu tuolissa. Kun palapeli ja muut leikit siirretään pöydältä lattialle, lapsi voi käyttää koko kehoaan. Motoriikka kehittyy vain liikkumalla.

4. Tunnetaitoja lapsi oppii leikkimällä ja toistamalla vanhempien ja sisarusten toimintamalleja. Vanhemmat hoivaavat lasta, ja lapsi haluaa hoivata nukkeja ja muita tärkeitä leluja samalla tavalla. Eläintenkin kohtelua voi harjoitella lelujen kautta. Nuken voi myös ottaa mukaan esimerkiksi nuuskimaan ruokaa, jos uuden ruoan maistaminen ei kiinnosta lasta. Heittäydy leikkiin ja anna lapselle aikaa ihmetellä ja oppia.

5. Leikkiminen tai pelaaminen ovat ennen kaikkea yhdessä vietettyä aikaa. Joskus on kiva pelata vaikka vain viisi minuutta tai joulutortun syömisen ajan. Mitään peliä ole pakko pelata joka kerta loppuun asti.

Asiantuntijana helsingin yliopiston varhaiskasvatuksen dosentti Jonna Kangas

Toiveiden lelut

sujuu kuin leikki lelut

Näitä leikkejä ei malttaisi lopettaa millään! Kuka on teidän perheenne miljonääri ja kuka ohjaa mieluiten avaruusrobottia?

Xtreme Bots Charlie Astronautti -robottia voi ohjata sovelluksella, 54,99 € Plussa-kortilla (norm. 64,99 €). Myhome-pehmo 36 cm 19,99 €, Vuoden Lastenpeli 2022 -voittaja Dragomino 19,99 € Plussa-kortilla (norm. 24,99 €), Rainbocorns Eggzania -yllätyspehmo 49,99 € Plussa-kortilla (norm. 59,99 €), Vuoden Hahmoleikkilelu 2022 on radio-ohjattava Rock n’ Rollerskate Rainbow Riley -rullaluistelija, 69,99 € Plussa-kortilla (norm. 79,99 €), sekä Vuoden Perhepeli 2022 -voittaja Pelaa kuin Miljonääri 29,99 €. Kaikki tuotteet K-Citymarket.

Pelataan yhdessä

pelataan Pelien ääreen mahtuvat kaikki. Lisäksi siinä oppii!

Monopoly Kaunis Suomi -lautapelissä voit sijoittaa pelirahasi kaupunki-kohteisiin, saaristoon tai Lapin maisemiin, 39,99 €. Pokemon Trivia -pelissä on tuhat hauskaa ja haastavaa kysymystä. Virtuaalinen pelimestari tekee kysymykset ja laskee pisteet, 39,99 €. Muumi-palapelisetissä on kaksi erilaista palapeliä. Toisessa 20 palaa, toisessa 40 palaa. Molemmat ovat koottuna A4-kokoisia, 8,99 €. Radio-ohjattavat Sharper Image Road Rage Speed Bumpers -törmäilyautot kahdelle pelaajalle, Plussa-kortilla 49,99 € (norm. 59,99 €), K-Citymarket.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 12/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 10 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Miten eroon pikkukärpäsistä?
Mitä pikkukärpäset haluavat? Nestettä. Narraa niitä ruokaöljyllä. Voit pyyhkiä hyllyn kukkien ympäriltä öljyllä. Tai laittaa öljyä esim limsapullon korkkiin. Voitelin lukulampun kupun reunan myös sillä. Jäävät takuulla kiinni.
2 0 0
Leipää ne ovat murusetkin
Ruokahävikin minimointi on nyt trendi. Leipäpussien pohjalla on aina leivänkuoren muruja, siemeniä, jyviä, ryynejä. Mikset keräisi niitä talteen! Kun leivät tai sämpylät on syöty niin kaada leipäpussiin kertyneet murut esimerkiksi kannelliseen lasipurkkiin. Niinpä sinulla on kohta hyvää lisämaun antajaa esimerkiksi sämpylätaikinaan tai vaikka jauhelihamureketaikinaan.
1 7 0
Kerää muuttolinnuille pesätarpeet
Nyt on korkea aika alkaa kerätä pyykinkuivurista tullutta vaatenukkaa talteen, sillä kohta muuttolinnut palaavat pesimäalueilleen meitä ilahduttamaan, ja ne tarvitsevat pesiinsä lämmönpitävää pehmikettä. Myös lyhyet langanpätkät ovat kysyttyä tavaraa unohtamatta koiran- ja kissankarvoja, nekin menevät suureen tarpeeseen.
2 3 0
Turvallisesti pilkille
Pilkille lähtiessä eivät jäänaskalit unohdu, kun sujautat ne sukkauhousujen lahkeisiin ja sukkahousut kaulalle roikkumaan.
1 1 0
Kaikki keitto talteen
Jääkö keittoa syödessä aina lopuksi lientä paljon lautaselle? Lusikoi viimeisetkin sattumat suuhun varovasti ja ime pillillä liemen loppu.
3 1 0
Hyödynnä vanhaksi menneet strösselit
Strösselit koruiksi
Onko strösseleitä mennyt vanhaksi? Käytä ne lapsesi Gemex-korujen koristeina.
1 3 0