K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Suklaa tekee tekijänsäkin onnelliseksi

Suklaa tekee tekijänsäkin onnelliseksi

Henkilöt
Peter Westerlund ei voinut lapsena sietää suklaata. Nyt hänellä on oma Pieni Suklaatehdas Porvoossa. "Kaikki suklaani ovat uniikkeja ja käsin tehtyjä."

LAPSENA EN VOINUT sietää suklaata. Siitä jäi kitalakeen inhottava rasvakerros, mikä johtui kovetetusta kasvisrasvasta. Nykyään EU kieltää laittamasta suklaaseen muuta kuin kaakaovoita, jolla on matala sulamispiste ja parempi koostumus. Laadukkaista raaka-aineista tehty ruoka on kiinnostanut minua aina. Kouluttauduin nuorena kokiksi ja työskentelin vuosia Norjassa.

Ravintoloiden keittiöissä tutustuin hyviin ranskalaisiin suklaisiin, joista teimme jälkiruokia. Tuolloin kiinnostuin myös suklaan valmistuksesta. Kun perustin Pienen Suklaatehtaan vuonna 2005, suomalaiset eivät vielä välittäneet tummasta suklaasta. Nyt ihmiset arvostavat vahvempia makuja ja haluavat myös tietää kaakaopapujen alkuperän. Minä ostan pavut tarkoin valituilta viljelijöiltä Brasiliasta, Madagascarilta ja Fidžiltä.

Kaikki suklaani ovat uniikkeja ja käsin tehtyjä, tummat suklaat myös vegaanisia. Vastuullisuus ohjaa kaikkea toimintaamme. Käytämme tehtaassa uusiutuvaa energiaa sekä ekologisia pakkauksia. Kaakaopuu ei vielä kasva Suomessa, muut raaka-aineet ovat kotimaisia. Meillä on oma verkkokauppa sekä tehtaanmyymälä ja kahvio Porvoossa, mutta monet ovat tutustuneet suklaisiimme varmasti K-kauppojen valikoiman kautta.

On mahtavaa, että suomalaiset haluavat nykyään tukea pientuottajia. Arvostusta on lisännyt sekin, että suklaamme on palkittu International Chocolate Awardsissa jo neljänä vuonna. Onnellisimmillani olen, kun saan tehdä suklaata.

Peter Westerlund, 52, Pieni Suklaatehdas ja omat suklaat Porvoossa.

Lue pientuottajien tarinat:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 50 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Ei chiliä leikkuulaudalle
Tiesitkö että valkosipulipuristinta voi käyttää myös chilin muussaamiseen? Menee aika silpuksi, ja voit puristaa sen suoraan pannulle. Näin säästyt leikkuulaudan pesulta ennen seuraavaa ainesosaa.
1 1 0
Leikkuulauta kirkkaaksi
Muoviset leikkulaudat tahraantuvat käytössä, eivätkä lähde edes astianpesukoneessa kunnolla puhtaaksi. Vie leikkuulaudat ulos aurinkoon, niin aurinko poistaa kaikki tahrat.
1 1 0
Gluteeniton varmasti
Laita gluteeniton margariini muovirasiaan ja kirjoita kanteen "kasvishöyste", niin ei muut perheenjäsenet vahingossakaan käytä sitä.
2 1 0
Irti puhelimista!
Jos kärsit puhelinriippuuvuudesta, luo ”pahoista” eli riippuvuutta aiheuttavista sovelluksista oma kansio puhelimeen. Määritä sitten itsellesi käyttöraja esimerkiksi niin, että saat käyttää kansiota 30 min päivässä. Tehostaaksesi puhelinriippuuvudesta irti pääsemistä, voit piilottaa kansion puhelimesi takavälilehdelle.
1 1 0
Puuroistasi parempaa helpommalla
Yhdistän eri puurohiutaleita (kaura, monivilja jne) mieluisassa suhteessa samaan purkkiin. Lisäksi laitan joukkoon kanelia ja kardemummaa ja ravistelen lopuksi. Aamupuuron teko on paljon nopeampaa, kun ei tarvitse koluta maustepurkkeja läpi joka kerta. Vältyn myös lisätyltä sokerilta, jota usein löytyy valmiiksi maustetuista puuroista. Ja yön yli valmistettavan puuron laitan vasta aamulla vartiksi tai puoleksi tunniksi (hiutaleita, vettä ja tilkka kauramaitoa sekoitettuna) jääkaappiin odottamaan ja lämmitän sen mikrossa. Puuro valmistuu nopeasti, ja rakenne on hyvä eikä lainkaan liisterimäinen.
2 2 0
Patterit pois
Ota kellosta patterit pois, jos olet pitemmän aikaa pois kotoa. Rahaa säästyy ja luonto kiittää.
1 1 0