Vinkit suun ja hampaiden hoitoon
- Puhu lapselle tai nuorelle hammashoidosta myönteiseen sävyyn. Negatiivisesti hammaslääkärikäynneistä puhuminen lietsoo hammashoitopelkoa. Omia pelkoja ei kannata siirtää jälkikasvulle, vaan niistä voit keskustella hammaslääkärin kanssa. Tarvittaessa puudutusten lisäksi on myös esilääkitystä saatavilla.
- Älä tupakoi. Tupakointi lisää suusyövän ja hampaiden kiinnityskudossairauden riskiä. Tupakoijan ikenet parantuvat hitaammin, eikä vakavaakaan ientulehdusta aina huomata, sillä ikenet voivat näyttää vaaleilta ja kiinteiltä.
- Käy ammattilaisella. Hae apua, jos hammasta vihloo, siinä on tykyttävää tunnetta, kipua tai hengitys haisee pahalta hyvästä suuhygieniasta huolimatta. Ammattilainen auttaa myös, jos sinulla on hampaiden väriin tai oikomishoitoon liittyviä kysymyksiä. Jos suu on perusterve, käy suuhygienistin tai hammaslääkärin luona noin vuoden tai parin välein. Hoidontarve määritetään yksilöllisesti. Pyri käymään hoidettavana samassa paikassa, jolloin tietosi ovat helposti saatavilla, henkilökunta tuntee sinut ja huomaa myös muutokset helpommin. Muista, että hampaiden pesu ja myös niiden lankaus on tekniikkalaji, jossa ei tarvita voimaa. Vinkkejä oikeaan tekniikkaan voit kysyä ammattilaiselta.
- Vältä happamia ruokia ja juomia, jotta vältät eroosion eli hampaiden liukenemisen. Juo virvoitusjuomia kohtuudella. Light-limut, urheilu- ja energiajuomat, makuvedet, täys- ja marjamehut sekä monet alkoholijuomat syövyttävät hammaskiillettä ja aiheuttavat eroosiota. Makuvesien sijaan juo mieluiten maustamatonta vettä, kuplilla tai ilman.
- Harjaa hampaat ennen aamiaista, sillä tahnan fluori vahvistaa hampaan kiillettä ja suojaa happohyökkäykseltä. Ruokailun jälkeen harjaaminen saattaa kuluttaa kiillettä. Muutaman minuutin ksylitolipurukumin pureskelu aterian jälkeen on hampaille hyväksi. Juustopalan pureskelu ruokailun jälkeen neutraloi suun happoja.
- Jos huomaat merkkejä pinnallisesta ientulehduksesta, tehosta hammashygieniaa. Ientulehduksen huomaa, jos ikenet vuotavat hampaita harjatessa tai hammastikulla tökkäistessä. Jos vuoto ei lakkaa muutamassa päivässä, on syytä mennä hammaslääkäriin. Hammaspesun tehostamisen lisäksi myös hammasvälit on puhdistettava päivittäin hammaslangalla tai pienellä harjalla. Mene hammaslääkäriin, jos vuoto ei lakkaa parissa päivässä.
- Noin 20-30 prosentilla ientulehdus on edennyt kiinnityskudostulehdukseksi. Silloin tarvitaan ehdottomasti ammattilaisen hoitoa. Pitkään jatkunut, hoitamaton ientulehdus voi tutkimusten mukaan jopa altistaa sydän- ja verisuonisairauksille.
*Lähteet: Helsingin yliopisto, Kaj Karsson PlusTerveys ja Suomen Hammaslääkäriliitto