K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Syksy saapuu puutarhaan

Syksy saapuu puutarhaan

Piha
Nyt on aika valmistella piha ja puutarha kevään kasvukautta varten. Näillä vinkeillä pääset alkuun!
  1. Syksyllä on aika muokata kasvimaa. Uusi kasvimaa muokataan vanhaa perusteellisemmin ja syvemmältä, jotta maa kuohkeutuu ja kasvit pystyvät kasvamaan paremmin kuin liian tiiviissä maassa. Samalla poistetaan näkyvät rikkakasvit juurineen. Valmiiksi kuohkeiden maalajien kasvimaille riittää kevyempi muokkaus. Savipitoiset maat kannattaa kääntää syksyllä.

  2. Useimmat monivuotiset kasvit istutetaan ja nurmikko perustetaan syksyllä, jolloin ne saavat varaslähdön kevään kasvuun. Keväällä kukkivat kukkasipulit, kuten tulppaanit, narsissit, krookukset ja helmihyasintit, istutetaan niin ikään syksyllä. Ilmankosteus ja vesisateet helpottavat syysistutuksien hoitoa.

  3. Uuden kukkapenkin perustaminen monivuotisille kukille eli perennoille riippuu maalajista ja istutettavista. Kukkapenkin kasvualustaa voi tarpeen mukaan parantaa lisäämällä hiekkaa, puutarhamultaa ja eloperäistä kompostia ilmavuutta tuomaan. Ennen perennojen istutusta kasvualusta muokataan hyvin, ja siitä poistetaan monivuotiset rikkakasvit juurineen sekä lisätään maahan perennoille sopivaa lannoitetta. Perennojen jakamista ei kannata jättää kovin myöhään syksyyn, jotta kasvit ennättävät juurtua hyvin ennen talvea.

  4. Jäniksiltä ja rusakoilta on suojattava ainakin hedelmäpuut, pensasmustikat ja atsaleat. Suojaaminen onnistuu riittävän korkeilla metalliverkoilla. Puiden ja pensaiden rungot suojataan peltomyyriltä rungonsuojilla maanrajasta ylöspäin. Hyöty- ja koristekasvit suojataan peuroilta aidoilla tai riittävän korkeilla verkoilla.

  5. Kompostoi syksyn lehdet, naatit, ruohosilppu ja muu puutarhajäte omassa puutarhassa käytettäväksi mullaksi. Puutarhajätteen kompostointi onnistuu vaikka kasalla, mutta kompostorissa maatuminen on nopeampaa. Puutarha-jätteelle riittää eristämätön kompostori.

Katteellista puuhaa

Pirkka9 Puutarha2

Puut, pensaat ja kukkapenkit kaipaavat syksyllä lannoitusta. Muista myös lehtikate, se estää veden haihtumista maaperästä ja rikkakasvien kasvua.

Plastex Eko -puutarhakannu 10 l, 5,95 €, Ecopots Amsterdam -ruukku 10,5 cm, 5,95 €, ruukussa Kekkilä Plus+ syyslannoite 20 l, 29,95 €, Fiskarsin valkoinen kuokka 8,95 €, Cello-värikate 45 l, 9,95 €, Suojaruukku Elna 14 cm, 5,95 €, istutuslapio 3-osaisesta Fxa -istutustyökalusetistä 5,95 € ja Fxa-käsihara 3,95 €, Ecopots Amsterdam -ruukku 17 cm, 11,90 €, Fiskars P57 -oksasakset 29,95 € ja Nokia Verso matalavartinen pihakenkä 35 €, K-Rauta.

Biojätteet mullaksi

Pirkka9 Puutarha kompostorit Pikakompostori Biolan 220 Eco on lämpöeristetty ja soveltuu keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin, 479 €, K-Rauta. Kekkilän kotikompostori 230 l on tilava lämpökompostori biojätteiden ja puutarhajätteiden ympärivuotiseen kompostointiin, 439 €, K-Rauta. Kekkilä pihakompostori 250 l soveltuu kaiken maatuvan jätteen kompostointiin sekä käymäläjätteen jälkikompostointiin, 169 €, K-Rauta.

Asiantuntija Outi Lehto, K-Rauta

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 9/2022

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 13 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Mehumaijan perkeet
Teitkö höyrymehua mehumaijalla? Hyödynnä jäänyt hedelmä- ja marja mössö kotiviinin valmistuksessa. Eikä mene aromit hukkaan.
0 0 0
Auton lukot jäässä?
Säästä hanaviinipakkauksen tukeva muovinen läpinäkyvä pussi. Täytä lämpimällä vedellä ja saat kätevän apulaisen auton oven lukon tai tankin korkin sulatukseen. Kestää useamman käyttökerran.
0 0 0
Jääkaappi kylmänä sähkökatkoilla
Tulevana talvena voi sähköt katketa. Jos ne ovat pitkään pois, voivat ruuat pilaantua jääkaapissa. Mikäli ulkona on pakkanen, ei hätää. Täytä muutama muovipullo vedellä ja vie ulos jäätymään. Ennen kuin kierrät korkin kiinni, paina pulloa vähän kasaan, ettei se halkea. Jäiset pullot jääkaappiin, ja kylmä pysyy monta tuntia.
0 0 0
Sämpylät muffinivuoassa
Muffinivuuat ja sämpylätaikina.
Jos yönyli-sämpylätaikina on löysää, laita taikina muffinivuokiin. Tulee rapeita ja hyviä.
0 0 0
Kaksi ruokakassia kaupassa
Otan ruokakauppaan kaksi kassia. Toiseen pakkaan kylmässä säilytettävät ruuat, toiseen lämpimässä säilytettävät. Kotiin tultuani tyhjennän ensin kylmäruokakassin. Jos on kiire, tyhjennän toisen myöhemmin.
0 0 0
Säästä talouspaperia
Kun huuhtelet vihanneksia ja hedelmiä ja kuivaat talouspaperilla, laita paperit kuivaamaan vesihanan päälle. Voit käyttää toisenkin kerran.
0 0 0