Pihahommat A-lehtien kuvatoimitus

Syksy pihamaalla

Tsemppaa vielä vähän puutarhassa, sillä syksyn puuhastelu pohjustaa kesän vehreyttä. Näillä vinkeillä syksyn pihatyöt sujuvat.

1. Istuta puita ja pensaita

Syksy on parasta kasvien istutusaikaa, sillä maa on yleensä jo valmiiksi märkää eikä sateesta muutenkaan ole puutetta. Lehtipuiden ja pensaiden astiataimia voi hyvin istuttaa niin kauan kuin maa on sula.

Istuta kuitenkin perennat ja havukasvit jo syyskuussa, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla. Muista myös lannoite.

Syksy on myös oivaa aikaa uudistaa kukkapenkkejä ja kasveja. Jaa keväällä ja alkukesällä kukkivat perennat ja istuta sipulikukat.

2. Nurmikko kuntoon ja lehdet kompostiin

Tarkista pihanurmikon kunto syksyllä ennen lehtien putoamista.

Talvenkestävyyttä parantavan ilmastoinnin voi toteuttaa painelemalla reikiä talikolla. Hauskempi tapa on nikkaroida koululaisille naulakenkiä nurmikon päällä lompsimista varten. Jos lannoitat nurmikkoa, levitä lannoite ajoissa, kun kasvukautta on vielä jäljellä.

Leikkaa nurmikko juuri ennen talven tuloa tavanomaista lyhyemmäksi. Talvituhosienet viihtyvät kuolleessa kasviaineksessa, joten se on syytä poistaa nurmikolta ennen talventuloa. Lisää ohjeita nurmikon hoitoon löydät täältä.

Uuden nurmikon voi muuten perustaa vielä myöhäänkin syksyllä, kun käyttää siirtonurmea. Toinen pihanpeittovaihtoehto on helppohoitoinen kuntta.

Syyspuutarhassa riittää haravoitavaa. Se kannattaa ottaa terveellisenä, meditatiivisena hyötyliikuntana. Kyytiä saavat lihakset, joita ei tiennyt omistavansakaan. Lue lisää vinkkejä syksyn lehtien haravointiin täältä.

Kompostoi puhdas puutarhajäte. Muumiotautisia omenoita ja marjapensaiden tautisia lehtiä ei saa kompostoida. Hautaa tai polta ne!

4. Lannoita, leikkaa ja suojaa

Syyslannoite annetaan kasveille silloin, kun niissä on vielä vihreät lehdet. Typetön syyslannoite vahvistaa kasvien kasvua ennen talvea. Lannoitus edistää marja- ja hedelmäkasvien kukka-aiheiden muodostumista.

Näin levität kasvien lannoitteen.

Lannoituksen lisäksi kasvit voivat kaivata myös kalkkia.

Voit leikata pensasaidat ja havukasvit.

Suojaa nuorten hedelmäpuiden rungot rusakoilta ja jäniksiltä.

5. Kasveja sisälle ja uusia ulos

Ulkoruokinnassa puutarhassa tai parvekkeella olleet sisäkasvit alkavat varmasti jo kaivata takaisin sisätiloihin.

Istuta ulkokoristekasvien tilalle kylmää kestäviä lajeja, kuten koristekaaleja, kellokanervia, syklaamia ja havuja.

Suojaa hallanaakorjen kasvien rungot ajoissa harsoilla.

Nosta talvehtivien kesäkukkien, kuten daalioiden ja gladioluksien ja muiden kasvien juurakot pimeään varastoon.

Lue ohjeita onnistuneisiin syysistutuksiin täältä.

6. Valmistaudu tulevaan satokauteen

Kitke kasvien rikkaruohot sadonkorjuun yhteydessä. Lisää kasvien lannoite tarvittaessa. Nämä ovat maanparannusaineita, kuten kompostimultaa, turvetta tai hiekkaa ja muokkaa kasvimaa sadonkorjuun jälkeen.

Puhdista myös kasvihuone sadonkorjuun jälkeen. Vie kuolleet kasvit kompostiin.

Voit uusia kasvualustankin. Jos olet oikein ahkera, voit pestä kasvihuoneen lasit ja kennot miedolla pesuaineella ja vedellä. Pesu on joka tapauksessa tehtävä keväällä.

7. Muita puutarhapuuhia

Tyhjennä kompostori ajoissa, jotta se ehtii käynnistyä uudelleen ennen pakkasia.

Puhdista puutarhatyökalut, huolla koneet ja vie ne suojaan. Järjestä puutarhavaja. Laita vesiallas talvikuntoon ja tyhjennä vesiastiat.

Syyskukat ovat mukava tapa piristää pihaa, parveketta ja puutarhaa. Vaihtuvilla asetelmilla terassin tai sisäänkäynnin ilmeen saa muutettua helposti.

Muistathan salaojittaa astian, että liika vesi pääsee valumaan astiasta pois. Kasvit kestävät paremmin kylmää suuressa ruukussa.

Vaihda istutukset syksyn edetessä lunta ja pakkasta kestäviin havuihin. Iltojen pimetessä niihin voi lisätä koristevalot.

Lue lisää, miten pihatyöt sujuvat

JULKAISTU   10.8.2021TEKSTI   Dakota LaventoKUVAT   A-lehdet

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?