Takasta tuli sisustushitti – näin valitset sopivan tulisijan kotiisi

Takka on tunnelmanluoja, lämmönlähde ja sisustuselementti. Ota nämä asiat huomioon, jos harkitset uuden tulisijan hankintaa.

Kuvassa yllä Varden Samsö -kamiina

1. Tunnista tarpeesi

Energiatehokkaisiin koteihin valitaan usein kompaktin kokoisia takkoja. Kevyet, kamiinatyyppiset tulisijat tarjoavat lämpöä nopeasti, mutta ne eivät varaa sitä. Metallinen kiertoilmatakka on sopiva valinta esimerkiksi vapaa-ajanasuntoon. Se on näppärä ratkaisu myös jälkiasennuksena, sillä takan voi sijoittaa tilassa melko vapaasti – etenkin, jos hormi lähtee takan päältä. Varaava takka luovuttaa lämmön hitaasti ja sen hyötysuhde on korkea. Sähkölämmitteisen rivitalon lämmityskuluja voi laskea asentamalla tulisijan ja ilmalämpöpumpun.

Vanha takka kannattaa päivittää uuteen monestakin syystä. Se saattaa viedä tarpeettoman paljon tilaa, ja avotakka puolestaan on lämmityslaitteena tehoton ja vaikea pitää puhtaana. Lisäksi se tuottaa suuria määriä hiukkaspäästöjä.

2. Sovita sisustukseen

Tuli on sisustuselementti, joten nykytakkojen lasiluukut ovat usein isoja. Joissain malleissa tulipesä näkyy upeasti moneen suuntaan. Varaavan takan voi hankkia tiili-, vuolukivi-, kaakeli- tai rappauspintaisena. Värit ja muut yksityiskohdat voit räätälöidä sisustukseen sopiviksi. Hittiväri on musta, mutta myös vuolukiviverhoilu on nosteessa.

Vanhan takan modernisointiin on monia keinoja. Uudista punatiili rappaamalla takka ja hormi tai laatoittamalla se keraamisilla laatoilla. Rapattuun pintaan saa uuden ilmeen esimerkiksi maalaamalla se Tikkurilan Muuri-maalilla. Vuolukivitakan voi pinnoittaa kätevästi Tulikiven Color-pinnoitteella.

3. Hyödynnä lämpö

Leivinuunien ja puuliesien arvostus on lisääntynyt, sillä on taloudellista hyödyntää lämmitykseen käytettävä energia ruoan kypsentämiseen. Tarjolla on uunimalleja, joissa uuni on sijoitettu samaan tilaan tulisijan kanssa. Toisissa malleissa ruoka valmistetaan erillisessä lämpiöosassa. Muurattuihin puuliesiin voi valita perinteisen valurautaisen tai modernin keraamisen keittotason, joka lämpenee nopeasti.

4. Muista turvallisuus

Tehdasvalmisteisissa tulisijoissa ja hormeissa on CE-merkintä, joka kertoo muun muassa tuotteen paloturvallisuudesta. Jätä asennus ammattilaisen tehtäväksi, jotta läpivienneistä ei muodostu paloturvallisuusriskejä. Esimerkiksi teräksinen hormi vaatii huolellisen ja ohjeiden mukaisen asennuksen. Puhdista tulisija kerran kuussa, sillä tulipintojen puhtaanapito parantaa energiatehokkuutta. Tarkasta myös katon kulkusiltojen ja tikkaiden kunto säännöllisesti, jotta nuohous onnistuu turvallisesti.

5. Polta puhtaasti

Sytytä puut päältäpäin eikä tulipesän pohjalta, jolloin hiukkaspäästöjä tulee vähemmän ja lasikin pysyy puhtaampana. Poltettava puu kannattaa ottaa sisälle jo pari päivää aiemmin, sillä kostea puu palaa huonosti ja nokeaa. Sytytyspalat ovat käteviä ja takaavat hyvän syttymisen. Sen sijaan sanomalehtiä käyttämällä tuli palaa epätasaisemmin ja vähemmän puhtaasti. Lado polttopuut ilmavasti ja mieluusti vaakasuoraan.

Vesa suosittelee!

”Vanhan tulisijan energiatehokkuutta voit parantaa helposti vaikkapa arinaa vaihtamalla. Esimerkiksi Tiileri Arinan voi asentaa lähes kaikkiin vanhoihin tulisijoihin. Arina tehostaa palamisprosessia, ja sen avulla samasta määrästä polttopuita on mahdollista saada jopa kymmenen prosenttia enemmän energiaa. Samalla tulisijan aiheuttamat päästöt pienenevät merkittävän paljon.”

Tavararyhmäpäällikkö Vesa Saarenheimo, K-Ryhmä (K-Rauta), Vantaa. Asiantuntijana myös tuotepäällikkö Janne Oinonen K-ryhmästä.

Lue lisää:

JULKAISTU   3.11.2020TEKSTI   Henna IkävalkoKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?