terassi

Terassiunelmat todeksi

Terassin suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, mieluiten jo varhain keväällä.

1. Listaa toiveet ja tarpeet

Terassin rakentaminen alkaa hyvästä suunnittelusta. Se on tärkeää, jotta lopputuloksesta tulisi tarpeisiisi, toiveisiisi ja budjettiisi sopiva.

Mieti suunnitteluvaiheessa huolella terassin koko ja käyttötarkoitus. Yleisesti ottaen terassista voi tuskin tehdä liian suurta. Sen kokoa kannattaakin miettiä huolella.

Toiminnallisuuden kannalta liian pieni terassi on hankala ja jää helposti käyttämättä. Ruokaryhmän ympärillä on oltava tilaa liikkua, ja usein myös grillin olisi mahduttava terassille.

Päätä suunnitteluvaiheessa myös terassin muoto ja ota huomioon ilmansuunnat: mihin suuntaan aurinko paistaa terassille? Onko paikka kovin tuulinen ja tarvittaisiinko tuulensuojaa?

Muista myös sujuva kulku terassille. Kätevintä on, jos sinne pääsee jo olemassa olevasta ovesta. Pihallekin terassilta pitäisi päästä.

Jyrkät kapeat portaat ovat kauhistus. Porrastettu terassiratkaisu on tyylikäs ja toimiva.

Pohdi myös, mnkä muotoinen terassi maaston muotoon parhaiten soveltuisi? L:n muotoinen terassi on usein kaunis, mutta varo hankalasti hyödynnettäviä kulmia.

2. Terassin lisävarusteet

Entä haluaisitko asentaa terassille joskus paljun, porealtaan tai uima-altaan? Jälkimmäinen vaatii tietysti paljon tilaa.

Jos tilaa ei kerta kaikkiaan ole paljon käytettävänä, pienestäkin terassista on iloa. Siihen voi asettaa pöydän ja pari tuolia kuten pikku parvekkeelle.

Apua suunnitteluun ja materiaalilaskentaan saat K-Raudasta. Löydät sieltä myös rakennesuunnittelijoiden yhteystiedot.

Terassi voi olla joko avoin tai katettu ja lasitettu, jolloin kalusteita ei tarvitse siirrellä huonollakaan säällä. Avoimelle terassille voi valita kesäiset sadekuurot kestävät kalusteet.

Terassin valokate pidentää terassikautta entisestään.

Nopeat ja tehokkaat terassilämmittimet tuovat lisämukavuutta ja pidentävät terassikautta pitkälle syksyyn ja kevääseen.

Muista terassin sähköistys. Terassilämmittimet, valaistus ja kausivalot tarvitsevat pistorasiansa.

Lue lisää vinkkejä terassin sisustukseen.

4. Huomioi tontin vaatimukset

Kun unelmat ja toiveet ovat selvillä, mieti vielä hetki käytännön toteutusta. Esimerkiksi talo ja tontti saattavat asettaa rajoituksia terassille.

Terassin kokoa tulee miettiä myös talon arkkitehtuurin kannalta. Pieneen taloon ei ehkä voi saada toimenpidelupaa suurelle katetulle terassille, mutta pieni katettu osuus kansiterassiin liitettynä voi olla mahdollinen.

Jos suuri terassi ei mahdu tontille, voit harkita muita mahdollisuuksia. Ehkä vilvoitteluterassin voisi sijoittaa saunan puolelle ja oleskeluterassin toisaalle?

5. Muista luvat ja naapurit

Terassin rakentamiseen tarvitaan yleensä ainakin toimenpidelupa. Katettu tai lasitettu terassi voi edellyttää myös rakennuslupaa.

Jotta käsittely sujuisi mahdollisimman ripeästi, selvitä lupa-asiat sekä siihen tarvittavat tiedot ja liitteet ajoissa kuntasi rakennusvalvonnasta.

Jos lupahakemusta joutuu täydentämään kesken käsittelyn, lupakäsittely voi pitkittyä huomattavasti.

Keskustelethan terassisuunnitelmista etukäteen naapureiden kanssa. Heidän kuulemistaan tarvitaan myös lupakäsittelyä varten.

6. Kätevä lisätila

Terassi ei ole turhaa ylellisyyttä, oli sitten kyseessä yksinkertainen kattamaton tila takapihalla taikka jo katettu ja lasitettu kakkosolohuone.

Terassilla saadaan käyttöön paljon varsinaisia neliöitään enemmän toimivaa ulkotilaa. Varsinkin pienemmässä kodissa terassilla viihdytään lämpiminä kesinä pitkälle iltaan.

Katetulla ja lasitetulla terassilla voidaan oleskella mukavasti tietysti vieläkin enemmän – terassilämmittimiä hyödyntämällä varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

Uudet terassilämmittimet pidentävät käyttökautta keväällä ja syksyllä. Ne ovat todella nopeita ja tehokkaita.

7. Kaikki terassiin tarvittava

Yksinkertaisin, nopein ja helpoimmin omatoimirakentajankin toteutettavissa on kevyesti perustettava klassinen kesäkäyttöön tarkoitettu kattamaton terassi. Perustusratkaisuja ovat kätevät ruuvipaalut tai perinteiset pilariharkot.

Mitä raskaampia rakenteita terassille halutaan, sitä huolellisemmin se on perustettava. Massanvaihtoineen, salaojanrakentamisineen, eristyksen asentamisineen lasitettavan ja katetun, ympäri vuoden käytettävän terassin rakentaminen on jo niin vaativa operaatio, että se ilman muuta kannattaa antaa ammattilaisten tehtäväksi.

Tällainen projekti merkitsee tietysti myös melkoista myllystä pihamaalla.

Terassien runko rakennetaan yleensä suomalaisia sääolosuhteita erinomaisesti kestävästä A-luokan kestopuusta. Valitse tarpeisiisi sopiva terassilauta.

Terassin pintamateriaalin osalta pääsetkin herkuttelemaan vaihtoehtojen runsaudella. Materiaaleja ja värejä löytyy niin siperianlehtikuusen kuin lämpökäsitellyn tai kestopuun ystäville. Näyttävä komposiitti on puolestaan täysin huoltovapaa.

Jollet halua rakentaa terassia itse, käänny K-Raudan remonttipalvelun puoleen.

8. Terassille remppaa

Vaikka talostasi löytyisi jo valmis terassi, pieni remontti voi tehdä sille terää. Se voi olla liian pieni, epäkäytännöllinen, väärässä paikassa tai vain nukkavierun näköinen.

Jos omaa terassia ei oikein tule käytetyksi, kannattaakin miettiä, mikä siinä on vikana ja mitä sille olisi tehtävissä.

Onko terassi liian pieni esimerkiksi uudelle istuinryhmälle? Oikean kokoisella terassilla pitää pystyä mukavasti myös liikkumaan.

Onko se suojaton ja tuulinen? Katos tai tuulensuojaa antava seinämä voisivat auttaa asiaa.

Suoraan etelään antava terassi voi kesällä olla liian kuuma, joten se voi kaivata varjostusta tai avoimella paikalla näkösuojaa.

Joskus terassi kaipaa vain kasvojen kohotusta. Kulahtaneen terassin ilmeen saa uudistettua käsittelemällä laudat sävytetyllä puuöljyllä.

Ulkosäilytystä hyvin kestävät polyrottinkikalusteet raikkaine pehmusteineen, näyttävät viherkasvit ja perheen kokkia ilahduttava grilli saattavat nostaa terassin aivan uudelle tasolle! Myös valaistuksella on suuri vaikutus yleisilmeeseen.

Joskus uusi ilme syntyy jo pesemällä terassi.

9. Veijo suosittelee!

"Terassimateriaaleja on nykyisin niin monenlaisia, että valinta voi olla vaikeaa. K-Raudan verkkosivuilta löytyvän terassilaskurin avulla saat kätevästi vertailtua terassilautamateriaaleja väreineen ja hintoineen. Valitse terassin muoto ja koko ja kokeile erilaisia vaihtoehtoja. Ohjelma laskee materiaaleille neliöhinnan."

Asiantuntija: myyntipäällikkö Veijo Pessi, rakentaminen, K-Rauta Nekala

Lue lisää terassin laajennuksesta:

Lisää inspiraatiota:

JULKAISTU   3.3.2019TEKSTI   Dakota LaventoKUVAT   K-ryhmä

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?