K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Timo Parvela: Saaren ehdoilla

Timo Parvela: Saaren ehdoilla

Henkilöt
"Itselleni merkittävin ekologinen teko on ollut opetella käyttämään fileerausveistä", sanoo kirjailija Timo Parvela.

Minun ekotekoni

”Hommasimme parikymmentä vuotta sitten mökin saaresta keskellä Etelä-Konnevettä. Keskisuomalainen järvi on karu ja puhdasvetinen, ja siellä on pohjoisen lintulajeja, kuten riekkoja. Paikka itsessään herättää tunteen, että sitä haluaa tehdä kaikkensa, jotta se pysyisi luonnonmukaisena ja sellaisena kuin se on.

Emme vie saareen mitään ylimääräistä ja harkitsematonta, ja pyrimme siihen, että kaiken saa siellä kierrätettyä, lajiteltua ja kompostoitua. Juomavesi tulee suoraan järvestä. Hankimme viime kesänä käänteisosmoosilaitteen, joka puhdistaa veden. Harmaat vedet johdetaan suodatettuina maahan. Laite toimii aurinkosähköllä, kuten kaikki muukin saaressa sähköllä toimiva. Hankimme aurinkosähkön mökille jo silloin, kun sen ostimme, ja vasta viime kesänä paneelit piti uusia ensimmäisen kerran.

Itselleni ehkä merkittävin ekologinen teko on ollut opetella käyttämään fileerausveistä. Kun aloitimme mökkeilyn, en tiennyt kalastuksesta mitään. Ensimmäisen ahvensaaliin fileoiminen lähinnä itketti, niin rumaa jälkeä tuli, mutta siitä se sitten lähti. Nyt osaan fileoida arviolta 17 eri kalalajia. Yhdestä kalasta voi käyttää lähes kaiken. Asumme vaimon kanssa mökillä aina kesäkuusta elokuuhun ja syömme luonnonkalaa läpi koko kesän. Järvestä saa ahventen lisäksi muikkuja, siikaa, kuhaa ja taimenta, säläkalaa tulee vähemmän.

Pyrimme tekemään venematkoja mantereelle kauppaan harkitusti ja laitamme pakastimeen hätävararuokaa. Fileerausveitsen käsittelytaito on avartanut ekologista ajatteluani laajemminkin. Se on johtanut siihen, että olemme siirtyneet pääasiassa kala-kasvisruokavalioon myös arkena Kirkkonummen kotonamme.”

Kuka

Timo Parvela, 58, kirjailija.

Mistä tunnetaan?

Kirjoittanut yli 100 kirjaa. Tuorein Ella ja kaverit autiosaarella K-Citymarketeissa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Myrskyt saaressa ovat opettaneet, että apua saa kun sitä pyytää. Mantereen väki on raivannut puita ja pelastanut kanootteja.”

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 8/2022

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 8 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0