K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Tuotteen takana: Papua hihassa

Tuotteen takana: Papua hihassa

Henkilöt
Jarmo Lipastin kotilaboratoriossa syntyi mönkään menneen kokeilun kautta vegeuutuus.

”Olin kasvissyöjä jo nuorena ja pohdin elämän suuria kysymyksiä. Lähdin etsimään vastauksia maailmalta. Tein töitä rakennuksilla Hollannissa, peltotöissä Australiassa ja asuin vuosia puun alla Intiassa. Kun palasin Suomeen, oli aika miettiä, mitä alan tehdä.

Nyhtökaura oli juuri lyönyt läpi, ja härkäpavusta puhuttiin paljon. Sain idean vegaanisen hampurilaisravintolan perustamisesta ja aloin kehitellä härkäpapupihviä. Pihvistä tulikin vahingossa rouhetta, joten päätin lähteä kehittelemään tuotetta siihen suuntaan. Rouhe toimii samalla tavalla kuin kasvisjauheliha.

Rouheesta syntyi Pornaisten Palkki -makkara ja Pornaisten Levy -härkäpapumassa, jotka ovat vegaanisia, Arolan luomutilalla kasvatetusta, fermentoidusta härkäpavusta valmistettuja tuotteita. Kehitimme tuotantolaitteiston ja valmistusmenetelmät alusta asti. Minulla ei ollut tähän koulutusta, mutta veljeni biomekaniikan insinööritutkinnosta oli paljon apua. Pikku yksiöni oli varsinainen tuotekehityslaboratorio.

Hankin tietoa myös Luonnonvarakeskukselta ja Helsingin yliopistolta. Sain starttirahaa ja monenlaista sparrausapua eri tahoilta. Suomessa yrittäjälle on hyvä turvaverkko ja matala kynnys aloittaa. Kaikki oli uutta ja innostavaa. Redin K-Supermarket kiinnostui tuotteistamme jo alussa, ja nyt olemme pientuottajana mukana monen K-kaupan valikoimassa.

Suuret ideat syntyvät näköjään vahingossa. Kokeilin myös sitä, miten härkäpavun palkoa voisi käyttää. No, se kokeilu oli vähemmän onnekas ja päättyi vatsanväänteisiin. Nyt kehitteillä on kaikkea uutta. Veljeni ja serkkuni kasvattavat chilejä, joita käytetään härkäpapumakkaran mausteeksi. Meillä on kypsymässä fermentoidusta härkäpavusta valmistettua gluteenitonta salamia ja metvurstia, ja levyihin on tulossa uusia makuja maailmalta.”

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 96 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Oma paikka julkisissa
Haluatko ettei viereesi tule istumaan kukaan julkisissa? Laita kasvomaski naamalle, niin sinun viereesi istutaan vain pakon edessä
0 0 0
pussi pussista
pussi pussista
Multapusseista saa leikattua hyviä kahvallisia kantokasseja kasveille. Kestävät paremmin kuin kauppojen paperipussit (jotka nykyisin useissa kaupoissa maksavatkin). Isoimpiin multapusseihin sopivat puutarhajätteet. Pusseja voi käyttää monta kertaa, kun ovat niin kestäviäkin.
0 0 0
Kaulimella vetreäksi
Kaulimella vetreäksi
Ovatko lihaksesi jumissa? Kaulimella saat kätevästi lihaksiin hierontaa! Toimii erittäin tehokkaasti esimerkiksi etureisien, sekä säärien hierontaan. Pieni kaulin on tähän sopivin vaihtoehto. Kannattaa kokeilla myös saunassa.
0 0 0
Lapsilukko laatikostoon
Lapsilukko
Pitkävartinen kenkälusikka toimii hyvin laatikoiden kiinnipitämiseen. Ei pääse taapero tyhjentämään laatikoita.
0 3 0
Vesiletkun läpivienti
Jos vaikkapa saunan seinä on kaksikerrosrakenteinen ja olet tehnyt siihen letkun kokoisen reiän läpivientiä varten niin sen saaminen läpi jälkimmäisestä seinästä on haastavaa letkun pehmeydestä tai aikasemmasta kelalla olosta johtuen. Laita letkun sisälle suora metalli- tai puutappi niin johan onnistuu helposti.
0 1 0
Hyödynnä erätauot
Kun katsot jääkiekkoa voit erätauolla siivota, ota esille siivousvälineet ja tee erätauonaikana arkisia rutiiniluontoisia siivoustöitä, pölynpyyhkiminen , tavaroiden paikoilleen laitto ja jopa roskien vienti. Näin hoidat hienosti siivouksen ja seuraat samalla mielenkiintoista jääkiekkoa.
0 0 0