K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Uskomuksia sähköautoilusta: Totta vai tarua?

Uskomuksia sähköautoilusta: Totta vai tarua?

Kodin talous
Miten pitkälle yhdellä latauksella pääsee? Sähköautoiluun linkittyy monenmoisia uskomuksia. Selvitimme, mitkä niistä pitävät paikkansa.

Sähköautoilu on nyt kuuma keskustelun aihe. K-ryhmän Arkibarometri-kyselyyn vastanneista moni suhtautuu sähköautoihin kuitenkin varauksella. Epäilyksiä herättää muun muassa sähköautojen korkea hinta ja se, miten pitkälle yhdellä latauksella oikein pääsee.

Autotuojat ja -teollisuus ry:n toimitusjohtaja Tero Kallio kertoo, pitävätkö yleiset oletukset sähköautoista paikkansa vai ovatko ne täyttä legendaa.

1. Sähköautot ovat liian kalliita keskituloiselle

Auton akusto on arvokas, joten sähköauton hinta nousee helposti saman automerkin bensa-autoa korkeammaksi. Tämä korostuu alle 40 000 euroa maksavissa autoissa. Pienellä akustolla varustettujen täyssähköautojen, kuten Volkswagen e-up!:in, hinnat lähtevät runsaasta 20 000 eurosta. Täyssähköautojen usein kalliimpaa hankintahintaa kompensoivat valtion 2000 euron hankintatuki ja bensa-autoa edullisemmat käyttökustannukset. Yli 50 000 euron autoissa täyssähköautot voivat olla autoverottomuuden ansiosta jopa bensa-autoa edullisempia.

2. Yksi lataus riittää vain lyhyehköön ajoon

Pienimmät ja edullisimmat täyssähköautot kulkevat yhdellä akun latauksella 100–200 kilometriä. Valmistajien ilmoittamat toimintamatkat perustuvat laboratorio-olosuhteissa tehtyihin testeihin, ja Suomen talviolosuhteissa ne voivat vaihdella suurestikin. Useimmat uudet täyssähköautot yltävät jo 300–500 kilometrin matkaan yhdellä latauksella. Ennakoivalla ja ekologisella ajotavalla kilometrejä saa lisää sähköautoilussakin.

3. Sähköautojen julkisia latauspisteitä on liian vähän

Suurissa kaupungeissa ja Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomen pääteiden varsilla julkisia latauspisteitä on jo kohtuullisen hyvin, mutta Pohjois-Suomessa ja pienemmillä teillä verkosto on heikompi. Nykyisellä sähköautomäärällä latauspisteet eivät juuri ruuhkaannu. Sähköautojen yleistyessä latausasemia, ja erityisesti nopeita pikalatauspisteitä, tarvitaan yhä lisää.

4. Sähköautoja ostetaan vain vähän

Viime vuonna 10 prosenttia Suomessa myydyistä uusista autoista oli täyssähköautoja, kun sitä edellisenä vuonna osuus oli 4 prosenttia. Sähköautojen edulliset käyttökustannukset ja dieselin sekä bensiinin korkea hinta kiihdyttänevät edelleen sähköautojenmyyntiä. Sähkön korkeasta hinnasta huolimatta sähköautojen käyttökulut ovat keskimäärin noin 4 euroa 100 kilometrillä.

5. Sähköauton akun lataaminen on hidasta

Peruslatauksella sähköauton akku latautuu noin 6–15 tunnissa. Pitkä latausaika ei haittaa, koska auto latautuu yleensä kotipihalla yön aikana. Julkista pika- tai suurteholatausasemaa käytettäessä akun varaustaso nousee 10:stä 80 prosenttiin 20–60 minuutissa. Lataus on hitainta, kun akku on lähes täynnä tai kylmä.

Lue lisää:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 84 ) Ei ( 44 )
Niksi-Pirkka
Oma paikka julkisissa
Haluatko ettei viereesi tule istumaan kukaan julkisissa? Laita kasvomaski naamalle, niin sinun viereesi istutaan vain pakon edessä
1 0 0
pussi pussista
pussi pussista
Multapusseista saa leikattua hyviä kahvallisia kantokasseja kasveille. Kestävät paremmin kuin kauppojen paperipussit (jotka nykyisin useissa kaupoissa maksavatkin). Isoimpiin multapusseihin sopivat puutarhajätteet. Pusseja voi käyttää monta kertaa, kun ovat niin kestäviäkin.
0 0 0
Kaulimella vetreäksi
Kaulimella vetreäksi
Ovatko lihaksesi jumissa? Kaulimella saat kätevästi lihaksiin hierontaa! Toimii erittäin tehokkaasti esimerkiksi etureisien, sekä säärien hierontaan. Pieni kaulin on tähän sopivin vaihtoehto. Kannattaa kokeilla myös saunassa.
1 0 0
Lapsilukko laatikostoon
Lapsilukko
Pitkävartinen kenkälusikka toimii hyvin laatikoiden kiinnipitämiseen. Ei pääse taapero tyhjentämään laatikoita.
0 4 0
Vesiletkun läpivienti
Jos vaikkapa saunan seinä on kaksikerrosrakenteinen ja olet tehnyt siihen letkun kokoisen reiän läpivientiä varten niin sen saaminen läpi jälkimmäisestä seinästä on haastavaa letkun pehmeydestä tai aikasemmasta kelalla olosta johtuen. Laita letkun sisälle suora metalli- tai puutappi niin johan onnistuu helposti.
0 1 0
Hyödynnä erätauot
Kun katsot jääkiekkoa voit erätauolla siivota, ota esille siivousvälineet ja tee erätauonaikana arkisia rutiiniluontoisia siivoustöitä, pölynpyyhkiminen , tavaroiden paikoilleen laitto ja jopa roskien vienti. Näin hoidat hienosti siivouksen ja seuraat samalla mielenkiintoista jääkiekkoa.
0 0 0