PI1-217 Kiukaat paakuva

Uusi sähkökiuas harkinnassa?

Uudet sähkökiukaat ovat helppokäyttöisiä, tyylikkäitä ja käyttäjälleen sopivia. Joko olisi aika vaihtaa kiuas uuteen?

1. Milloin on aika uusia kiuas?

Uusi kiuas on syytä hankkia viimeistään saunan sisustuksen uusimisen yhteydessä, kun entinen malli ei sovi uuteen lauderatkaisuun. Teknisesti kiuas on tullut käyttöikänsä päähän, jos sen lämmitysaika on selvästi pidentynyt, vastukset ovat vääntyneet tai kiukaan pinnan väri on muuttunut. Useimpiin uusiin kiukaisiin saa käyttömukavuutta lisäävän ulkoisen ohjaimen, josta kiuas on helppo laittaa päälle.

Uudet kiuaskivet antavat kiukaalle uutta voimaa – ne parantavat löylyn laatua ja pidentävät kiukaan ikää. Tarkista kiuaskivien kunto kerran vuodessa. Lado ne uudelleen ja vaihda rikkoutuneet.

Hyväkuntoisetkin kiuaskivet kannattaa silloin tällöin pestä emäksisellä pesuaineella ja vedellä. Kivet harjataan, huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti.

Vaihda kivet 1–2 vuoden välein, riippuen siitä, kuinka usein saunot. Lämpökäsitellyillä eli karkaistuilla kivillä vaihtoväli on pidempi, sillä ne ovat käytössä kestävämpiä. Tarkista oikea koko ja määrä kiukaan käyttöohjeesta. Koristekivet sopivat nimensä mukaisesti vain kiukaan pintaan koristeeksi.

2. Miten valitsen sopivan kiukaan?

Kiukaiden muotoiluun on panostettu viime vuosina valtavasti. Valintaan vaikuttaa paljon myös kiukaan sijoituspaikka. Pitkä, pilarimamainen kiuas sopii asennettavaksi lauteiden läpi. Pieneen saunaan on tarjolla omat, leveät, mutta hoikat kiuasmallinsa. Elektronisesti ohjatut kiukaat pitävät saunan lämpötilan tasaisena jopa asteen tarkkuudella.

4. Miten tehokas kiuas tarvitaan?

Oikea kiukaan teho riippuu saunan koosta. Kiukaan tulee olla oikean tehoinen saunan kokoon nähden. Lasi- ja kiviseinät lisäävät tehon tarvetta. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että 6 kilowatin kiuas riittää 6–7 kuutiometrin kokoiseen saunaan.

Tarkista valmistajan ohjeet ja vanhan kiukaan sähköteho. Rajatapauksessa tehokkaampi kiuas voi olla parempi valinta.

5. Valitsisinko erikoiskiukaan?

Mitä useammin saunot, sitä enemmän kiukaaseen kannattaa panostaa. Laadukkaissa kiukaissa materiaalit ja osat ovat kestäviä. Myös ajastusmahdollisuus ja elektroninen ohjaus ovat tärkeitä ominaisuuksia.

Leppeitä tai kosteita löylyjä kaipaavan kannattaa panostaa suureen kivimäärään. Joka päivä tai 4–5 kertaa viikossa saunova voi harkita aina valmista kiuasta.

Vain mielikuvitus asettaa rajat kiukaiden muotoilulle. Jatkossa kiukaan voi jo yhdistää nettiin ja löylyttelyä säätää entistä tarkemmin.

Lue lisää kiukaista

Asiantuntijat Tavararyhmäpäällikkö Vesa Saarenheimo, Kesko Oyj; Myyntijohtaja Anssi Pelkonen, Harvia Oy ja tuotantojohtaja Manu Nummela, Narvi Oy.

JULKAISTU   17.1.2017TEKSTI   Dakota LaventoKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?