vinyylilattia aloitus

Vinyylilankku on hiljainen ja kestävä

Vinyylilankku on hyvä vaihtoehto lattiamateriaaliksi. Vinyylilattia on huoleton esimerkiksi keittiössä.

Miksi vinyylilankku?

Lattialle rullasta pyöräytettävä vinyylilattia eli alustaan liimattava muovimatto on yhä hyvä vaihtoehto, mutta nyt kannattaa myös tarkastaa, mikä on vinyylilankku. Se asennetaan laminaattilaudan tapaan helposti lukkoponttiin.

Vinyylilankku on:

  • Helposti asennettava
  • Vaimentaa ääntä
  • Lämmin ja miellyttävä jalan alla
  • Kestää kulutusta
  • Sietää kosteutta ja roiskeita

Vinyylilattian voi antaa ottaa hittiä melko huoletta. Lattia kestää esimerkiksi koirien tassuttelut ja leikit, eikä luista tassujen alla. Vinyylilankku onkin optimaalinen lapsiperheen tai lemmikkikodin valinta vaikka kerrostaloasuntoon, jossa halutaan vähentää ääniä hillitsemättä omaa volyymiä tai elämäniloa.

vinyylilattia fiilis juttuun Lugano Amaro -vinyylilankku, K-Rauta.

Ja keittiössä vinyylilattia on ystäväsi, sillä se on helppo puhdistaa ja pehmeä alusta pitkään seisovalle. Vinyylilankku sopii kaikkiin kodin kuiviin tiloihin.

>> Tutustu K-Raudan valikoimaan

Millainen lattia?

Käyttötarkoitus ja asumisen tavat vaikuttavat siihen, millainen lattia sopii juuri sinun kotiisi.

Vinyylilankku asennetaan parketin tapaan lukkopontilla lankku kerrallaan. Se näyttää oikealta puulta ja siitä saa mukavan luonnollisen vaikutelman. Vinyylilankkujen designvaihtoehdot ovat tyylikkäitä. Esittelemme alla jutussamme muutamia vaihtoehtoja ja K-Raudan verkkokauppa avaa sinulle koko valikoiman.

Uutta vinyylilattioissa

Kaikki K-Raudan vinyylilankut ovat 100-prosenttisesti uutta PVC:tä eli niissä ei ole kierrätettyä muovia. Ne sopivat allergikoille, eivätkä tuota formaldehydi-päästöjä.

Nykyinen, toisen sukupolven vinyylilattia on aiempaa jäykempi ja siksi sallivampi pinnan epätasaisuuksien suhteen. Aiemmin vinyylimateriaalit olivat alttiimpia lämpölaajenemiselle. Isot ikkunathan päästävät lattialle runsaasti auringonvaloa: Vanha vinyylilankun pinta nousi lämmetessään ylöspäin ja jäähtyessään pontit eivät palautuneetkaan paikoilleen. Näin saumat saattoivat jäädä törröttämään.

Uudet vinyylilankkumateriaalit eivät reagoi lämpöön samalla tavalla. Isot ikkunat eivät siis ole enää este vinyylilattialle ja voit asentaa sen jopa parvekkeelle.

Kun valinta on valmis

Jos olet tee-se-itse-ihminen, pääset ketterästi remontin alkuun allaolevilla ohjeilla, rautakaupan valikoimalla ja kysymällä asiantuntijoilta lisäneuvoja. Halutessasi K-Rauta remonttipalvelu suunnittelee ja asentaa lattian puolestasi.

K-Rauta rahoituspalvelulla maksat remonttipalvelun työn ja projektisi materiaalit joustavasti pienellä kuukausimaksulla.

Asenna vinyylilattia näin

Kun ryhdyt itse remonttiin, olet helpon urakan edessä. Vinyylilankun asennus onnistuu nimittäin ilman pölyä, liimaa tai leikkuria. Voit leikata vinyylilankun mittaansa ja muotoilla helposti mattoveitsellä. Alusmateriaalia et välttämättä tarvitse.

Jos kuitenkin lattian alapuolella olevassa asuinkerroksessa arvostetaan hiljaisuutta, asenna vinyylilankkujen alle PROF-askeläänieristettä. VTT:llä testatulla eristeellä on taloyhtiöiden vaatima askeläänitodistus. Askeläänieriste ei vaikuta sisätilan kopinaan vaan alakerran ääniin, mutta vinyylilankkuhan on kaikkiaan hiljaisempi materiaali kuin esimerkiksi laminaatti.

Tarkista ensin tuotteen asennusohjeet. Yleisesti vinyylilattiaa asentaessa aluslattian tulee olla sileä, tasainen, täysin kuiva, puhdas ja liikkumaton. Jos asennat vinyylilankkuja muovimaton päälle, varmista, että se on myös kiinni alustassaan.

Koska vinyylilankku toimii lukkoponttijärjestelmällä, napsautat lankut helposti paikoilleen. Huoneen lämpötilan pitäisi olla asennuksen aikana 19–21 astetta.

K-Raudan vinyylilankut soveltuvat asennettavaksi vesikiertoisen ja valun sisällä olevan lattialämmityksen kanssa. Mikäli tilassa on lattialämmitys, ei sen lämpötila saa käytössä muillakaan lattiamateriaaleilla nousta yli 28 asteen.

Anna vinyylilattian tasaantua huoneenlämmössä 3 vuorokautta eli 72 tuntia. Sen jälkeen imuroi ja moppaa valmis pinta, ja uusi lattiasi on käyttövalmis.

Vinyylilista viimeistelee

Vinyylilattian listat voit valita yleisistä K-Raudan jalkalistoista. Vinyylilankkukuoseille Silver, Ocean ja Frost löytyy myös vastaavat, polystyroolivaahdosta valmistetut jalkalistat.

Vinyylilistan hyötyjä ovat:

  • Keveys
  • Vedenkestävyys
  • Kuosivastaavuus vinyylilankkujen kanssa
  • Kestävyys

Vinyylijalkalista kiinnitetään jalkalistakiinnikkeillä, liimalla, viimeistelynaulaimella tai listanauloilla. Jalkalistakiinnikkeellä asennuksesta ei jää pintapuolisia jälkiä listaan tai naulanreikiä näkyviin. Lisäksi listat on mahdollista irrottaa jälkeenpäin esimerkiksi seinien tai lattian maalaamisen ajaksi.

Jalkalistakiinnikettä käytettäessä listat on mahdollista myös vaihtaa helpommin uusiin kiinnikeuralla varustettuihin listoihin.

Näin hoidat vinyylilattiaa

Vinyylilattia on helppohoitoinen sen pintakalvon takia. Pikku lika on helppo pyyhkäistä pois mikrokuituliinalla, isompi siivous tehdään imuroimalla ja moppaamalla nihkeällä.

Käytä alhaisen ph-arvon pesuainetta, joka ei vie lattian kiiltoa tai tuhoa pintakerrosta. Esimerkiksi laminaattilattialle sopiva pesuaine käy myös vinyylilattialle.

Annostele aina pesuainetta kaikille lattioille maltillisesti! Silloin lattiasta ei tule tahmainen eikä lika näy sen pinnassa niin helposti. Esimerkiksi vanhoista laminaattilattioista näkee jopa jalanjäljet, kun lattiamateriaalin pinnalle on syntynyt paksu kalvo pesuaineesta.

Vinyylilattian ekologinen etu on se, että kestävyytensä takia sitä ei tarvitse uusia usein. Tarvittaessa PVC-muovi kierrätetään normaalin lajitteluaseman eli jätekeskuksen kautta, sitä ei saa laittaa energiajakeeseen.

Asiantuntijat Petra Toivonen, Category Manager, Kesko ja Teemu Tapio, Category Manager, Kesko.

>> Tutustu K-Raudan valikoimaan

Lue lisää remonteista

JULKAISTU   19.1.2018TEKSTI   Tyttielina KujalaKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?