Valokate tuoteartikkeli

Valokate antaa pidempiä kesäpäiviä – näin valitset sopivan

Valokate terassin päällä tekee suomalaisesta kesästäkin lähes siedettävän. Poimi tästä vinkit juuri sinun terassillesi sopivan valokatteen valintaan.

Paras ratkaisu terassin katemateriaaliksi on niin sanottu valokate eli polykarbonaatista tai PVC-muovista valmistettu levy. Se päästää valon lävitseen, mutta pitää veden loitolla.

1. Profiloitu vai tasapintainen?

Valokatteen valinnassa on huomioitava kaksi asiaa: hinta ja sen ylläpito.

Edullisempien katteiden materiaalina on profiloitu PVC tai polykarbonaatti. Ne toimivat, mutta jos pihalla on korkeaa puustoa, aaltomaisen pinnan puhdistaminen voi tuntua työltä.

Viime vuosina suosituksi vaihtoehdoksi ovatkin nousseet tasapintaiset valokatteet eli kennolevyt, joiden valmistusmateriaali on polykarbonaatti. Ne ovat pvc-muovia aavistuksen tyyriimpiä, mutta pintamuodon vuoksi helpompia pitää puhtaana.

2. Kirkas vai pronssinen valokate?

Yleisimmin Suomessa käytetyt valokatteet ovat kirkkaita ja lasimaisia, mutta valikoimista löytyy myös opaaleja, pronssisia tai harmaita sävyvaihtoehtoja. Sävyn valintaa voisi verrata hieman aurinkolasien valitsemiseen: valitse se, mikä omaa silmää miellyttää.

  • Kirkas kate päästää auringonvalon lävitseen sellaisenaan.
  • Vaalea mattalevy hajoittaa ja pehmentää sitä hieman.
  • Harmaa sävy himmentää kirkasta aurinkoa.
  • Pronssinen valokate antaa katon läpi tulvivalle valolle hieman lämmintä sävyä.

4. Minkälainen kattorakenne?

Kattolevyjä kannattelee puurakenne eli ruoteet. Se valmistetaan tyypillisesti 45 x 145–195 mm kattopalkeista ja niiden päälle poikittain asetettavista 45 x 45–70 mm ruodelaudoista.

Valokatelevyt ruuvataan ruodelautoihin kiinni, joten niiden tiheydessä on huomioitava katelevyjen koko. Malli ja mitat sekä katon jyrkkyys on siis hyvä olla tiedossa ennen ruoteiden suunnittelua.

Painekyllästetty puu kannattaa aina käsitellä maalilla, puuöljyllä tai puunsuoja-aineella. Erityisesti hankalammat paikat, kuten katon alle tulevat puut kannattaa maalata jo ennen asennusta.

5. Varmista ennen asennusta

Valokatteen asentamiseen liittyvät tarkat tuotekohtaiset ohjeet on hyvä selvittää ennen ostamista.

Minimikorkeus terassin katolle on normaalimittaisen ihmisen seisomakorkeus plus käsi nostettuna suoraan ylös.

Jos valokate asennetaan varsinaisen vesikaton jatkeeksi, kannattaa vesikatolle asentaa lumiesteet. Näin lumi ja jää ei pääse putoamaan valokatteen päälle.

Pääsääntö on, että katettu terassi vaatii aina toimenpideluvan oman kunnan rakennusviranomaisilta. Kevyen kattamattoman terassin voi rakentaa ilmankin, mutta hiemankin epäselvissä tapauksissa luvanvaraisuus kannattaa selvittää. Isompien askareiden kohdalla myös naapureilta on kohteliasta kysyä mielipidettä.

6. Harkitse vielä

Valokate on kehno vaihtoehto laiskalle huoltomiehelle. Puiden lehdet, havut ja siitepöly kerääntyvät katteeseen ja saavat sen näyttämään ajan mittaan likaiselta.

Mikäli rakennat vain pienen kuistimaisen terassin ulko-oven viereen, saattaa huopa-, tiili- tai peltikatto sopia paremmin talosi tyyliin. Muuten valokatteen voi asentaa terassille milloin vain.

7. Pese valokate hellästi

Kaikki valokatteet keräävät jonkun verran likaa. Pese valokate puutarhaletkulla ja vedellä, ja käytä apuna mietoa saippua-vesiliuosta.

Pintojen voimakasta mekaanista hankaamista on syytä välttää, jotta kate ei naarmuunnu.

8. Avaimet käteen

K-Raudan remonttipalvelu suunnittelee ja toteuttaa myös valokatteen avaimet käteen -periaatteella. Varaa aika oman rautakauppasi suunnittelijalle.

Materiaalien lisäksi kustannuksiin vaikuttaa työhön käytetty aika. Työn osuudesta saa verotuksessa kotitalousvähennyksen.

Asiantuntijana tavararyhmäpäälliköt Kimmo Halinen ja Heimo Vuorio, Kesko Rakentaminen ja talotekniikka.

>> Tutustu K-Raudan koko valikoimaan

JULKAISTU   13.8.2021TEKSTI   Juho PaavolaKUVAT   Valmistajat ja K-Rauta

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?