K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Fiksusti kerätty kotivara kiertää jatkuvasti – näin varaudut 72 häiriötuntiin

Fiksusti kerätty kotivara kiertää jatkuvasti – näin varaudut 72 häiriötuntiin

Kodinhoito
Oletko varautunut pärjäämään kotonasi kolme vuorokautta? Lue vinkit, miten varaudut poikkeustilanteeseen.

Pärjäisitkö perheesi kanssa kotona kolme vuorokautta ruokatarvikkeilla, jota kotoasi juuri nyt löytyy? Häiriötilanteisiin kannattaa varautua ajoissa: varastojen täydentäminen ei välttämättä enää onnistu, kun tilanne on päällä.

Epävarma maailmantilanne on saanut monet pohtimaan poikkeustilanteissa pärjäämistä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kotivaraa tulisi olla aina varattuna arkisia poikkeustilanteita kuten sähkökatkoa tai putkirikkoa varten.

Häiriötilanne saattaa aiheuttaa sen, että jääkaappi ja pakastin sulavat, ruoan valmistaminen hankaloituu, wc ei vedä ja hanasta ei tule vettä tai se on saastunutta. On myös mahdollista, että verkkoyhteydet, valot, lämmitys ja maksukortit eivät toimi, julkinen liikenne ei kulje, autoa ei pysty tankkaamaan ja lääkkeitä on hankala saada tai ne loppuvat apteekeista.

Varaudu poikkeustilanteisiin näin:

● Hanki kotivaraa. Varmista, että kotoasi löytyy ruokaa, vettä ja lääkkeitä koko perheelle vähintään 72 tunnin ajaksi. Ota huomioon mahdolliset erityisruokavaliot ja muista myös lemmikkien ruoat. 72 tunnin suositus perustuu viranomaisten arvioon ajasta, joka voisi kulua suuren sähkökatkon korjaamiseen.

● Kotivaraan kannattaa kerätä sellaisia ruokatarvikkeita, joita käytät muutenkin. Suosi pitkään säilyvää ja nopeasti valmistuvaa ruokaa, jonka kypsentämiseen tarvitaan vain vähän vettä tai joka voidaan syödä kypsentämättä. Täydennä varastoa ajoissa niin, että uusi pakkaus on valmiina hyvissä ajoin ennen edellisen loppumista. Erillisen säilykelaatikon kerääminen ei ole tarpeen eikä välttämättä edes järkevää, sillä tuotteet saattavat vanhentua ja synnyttää ruokahävikkiä.

● Ihminen tarvitsee 2 litraa puhdasta juomavettä päivittäin. Lisäksi vettä kuluu peseytymiseen ja ruoanlaittoon. Vesipullojen lisäksi taloudesta olisi hyvä löytyä kanisteri ja/tai kannellisia ämpäreitä veden noutamista ja säilyttämistä varten. Vessaa voi vetää vesikatkon alettua kerran. Pönttöön voi laittaa muovipussin tarpeiden keräämistä varten.

● Varmista, että sinulla on myös taskulamppu ja paristoja, radio, hieman käteistä rahaa, hygieniatarvikkeet sekä muita välttämättömyystarvikkeita. Kännykän lataamista varten olisi hyvä olla varavirtalähde.

● Jos kodin lämpötila laskee alle 15 asteen, yritä pitää yksi tila asunnosta lämpimänä ja peitä ikkunat paksuilla verhoilla. Tuo lattialle lisää mattoja. Siirrä vuoteet kodin lämpimään tilaan ja nukkukaa vierekkäin. Yksi ihminen tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu.

Lue lisää

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 1907 ) Ei ( 47 )
Niksi-Pirkka
Miten eroon pikkukärpäsistä?
Mitä pikkukärpäset haluavat? Nestettä. Narraa niitä ruokaöljyllä. Voit pyyhkiä hyllyn kukkien ympäriltä öljyllä. Tai laittaa öljyä esim limsapullon korkkiin. Voitelin lukulampun kupun reunan myös sillä. Jäävät takuulla kiinni.
2 0 0
Leipää ne ovat murusetkin
Ruokahävikin minimointi on nyt trendi. Leipäpussien pohjalla on aina leivänkuoren muruja, siemeniä, jyviä, ryynejä. Mikset keräisi niitä talteen! Kun leivät tai sämpylät on syöty niin kaada leipäpussiin kertyneet murut esimerkiksi kannelliseen lasipurkkiin. Niinpä sinulla on kohta hyvää lisämaun antajaa esimerkiksi sämpylätaikinaan tai vaikka jauhelihamureketaikinaan.
1 7 0
Kerää muuttolinnuille pesätarpeet
Nyt on korkea aika alkaa kerätä pyykinkuivurista tullutta vaatenukkaa talteen, sillä kohta muuttolinnut palaavat pesimäalueilleen meitä ilahduttamaan, ja ne tarvitsevat pesiinsä lämmönpitävää pehmikettä. Myös lyhyet langanpätkät ovat kysyttyä tavaraa unohtamatta koiran- ja kissankarvoja, nekin menevät suureen tarpeeseen.
2 3 0
Turvallisesti pilkille
Pilkille lähtiessä eivät jäänaskalit unohdu, kun sujautat ne sukkauhousujen lahkeisiin ja sukkahousut kaulalle roikkumaan.
1 1 0
Kaikki keitto talteen
Jääkö keittoa syödessä aina lopuksi lientä paljon lautaselle? Lusikoi viimeisetkin sattumat suuhun varovasti ja ime pillillä liemen loppu.
3 1 0
Hyödynnä vanhaksi menneet strösselit
Strösselit koruiksi
Onko strösseleitä mennyt vanhaksi? Käytä ne lapsesi Gemex-korujen koristeina.
1 3 0