Pärjäisitkö perheen kanssa kotona kolme vuorokautta ilman sähköä ja vettä? Mikäli et ole tarkemmin miettinyt asiaa, pienellä valmistautumisella voit varautua yllättäviin ja pitkäkestoisiin häiriötilanteisiin kuten sähkökatkoksiin.

● Häiriötilanne saattaa aiheuttaa sen, että jääkaappi ja pakastin sulavat, ruoan valmistaminen hankaloituu, wc ei vedä ja hanasta ei tule vettä tai se on saastunutta.

● Häiriötilanteessa mahdollisesti verkkoyhteydet, valot, lämmitys ja maksukortit eivät toimi, julkinen liikenne ei kulje, autoa ei pysty tankkaamaan ja lääkkeitä on hankala saada tai ne loppuvat kokonaan apteekeista.

● Kotivara tarkoittaa sitä, että sinulta löytyy kotoa muutama pullollinen vettä, puhtaita ja kannellisia vesiastioita, helposti valmistettavia ruokatarvikkeita sekä ruokaa lemmikkejäsi varten.

● Sinulla on myös taskulamppu, radio, hieman käteistä rahaa, omat ja perheesi lääkkeet, hygieniatarvikkeet sekä muita välttämättömyystarvikkeita. Olennaista on, että ruokaa ja muita tarpeita on kaapeissa riittävästi, jotta koko perhe pärjäisi ainakin 72 tuntia.

● Takkaa ja muita tulisijoja lukuun ottamatta kaikessa lämmittämisessä tarvitaan sähköä. Jos kodin lämpötila laskee alle 15 asteen, yritä pitää yksi tila asunnosta lämpimänä ja peitä ikkunat paksuilla verhoilla. Tuo lattialle lisää mattoja.

● Siirrä vuoteet kodin lämpimään tilaan ja nukkukaa vierekkäin. Yksi ihminen tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu.

● Jos vedensaanti hankaloituu, muista, että yhden ihmisen kokonaisvedentarve on 1–2 ämpärillistä vuorokaudessa.

Lue lisää

72tuntia.fi

Kodinturvaopas.fi