Niksi-Pirkka sticker

Fiksusti kerätty kotivara kiertää jatkuvasti – näin varaudut 72 häiriötuntiin

Oletko varautunut pärjäämään kotonasi kolme vuorokautta? Lue vinkit, miten varaudut poikkeustilanteeseen.

Pärjäisitkö perheesi kanssa kotona kolme vuorokautta ruokatarvikkeilla, jota kotoasi juuri nyt löytyy? Häiriötilanteisiin kannattaa varautua ajoissa: varastojen täydentäminen ei välttämättä enää onnistu, kun tilanne on päällä.

Epävarma maailmantilanne on saanut monet pohtimaan poikkeustilanteissa pärjäämistä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kotivaraa tulisi olla aina varattuna arkisia poikkeustilanteita kuten sähkökatkoa tai putkirikkoa varten.

Häiriötilanne saattaa aiheuttaa sen, että jääkaappi ja pakastin sulavat, ruoan valmistaminen hankaloituu, wc ei vedä ja hanasta ei tule vettä tai se on saastunutta. On myös mahdollista, että verkkoyhteydet, valot, lämmitys ja maksukortit eivät toimi, julkinen liikenne ei kulje, autoa ei pysty tankkaamaan ja lääkkeitä on hankala saada tai ne loppuvat apteekeista.

Varaudu poikkeustilanteisiin näin:

● Hanki kotivaraa. Varmista, että kotoasi löytyy ruokaa, vettä ja lääkkeitä koko perheelle vähintään 72 tunnin ajaksi. Ota huomioon mahdolliset erityisruokavaliot ja muista myös lemmikkien ruoat. 72 tunnin suositus perustuu viranomaisten arvioon ajasta, joka voisi kulua suuren sähkökatkon korjaamiseen.

● Kotivaraan kannattaa kerätä sellaisia ruokatarvikkeita, joita käytät muutenkin. Suosi pitkään säilyvää ja nopeasti valmistuvaa ruokaa, jonka kypsentämiseen tarvitaan vain vähän vettä tai joka voidaan syödä kypsentämättä. Täydennä varastoa ajoissa niin, että uusi pakkaus on valmiina hyvissä ajoin ennen edellisen loppumista. Erillisen säilykelaatikon kerääminen ei ole tarpeen eikä välttämättä edes järkevää, sillä tuotteet saattavat vanhentua ja synnyttää ruokahävikkiä.

● Ihminen tarvitsee 2 litraa puhdasta juomavettä päivittäin. Lisäksi vettä kuluu peseytymiseen ja ruoanlaittoon. Vesipullojen lisäksi taloudesta olisi hyvä löytyä kanisteri ja/tai kannellisia ämpäreitä veden noutamista ja säilyttämistä varten. Vessaa voi vetää vesikatkon alettua kerran. Pönttöön voi laittaa muovipussin tarpeiden keräämistä varten.

● Varmista, että sinulla on myös taskulamppu ja paristoja, radio, hieman käteistä rahaa, hygieniatarvikkeet sekä muita välttämättömyystarvikkeita. Kännykän lataamista varten olisi hyvä olla varavirtalähde.

● Jos kodin lämpötila laskee alle 15 asteen, yritä pitää yksi tila asunnosta lämpimänä ja peitä ikkunat paksuilla verhoilla. Tuo lattialle lisää mattoja. Siirrä vuoteet kodin lämpimään tilaan ja nukkukaa vierekkäin. Yksi ihminen tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu.

Lue lisää

JULKAISTU   29.5.2022TEKSTI   Elina KaremoKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?