K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Fiksusti kerätty kotivara kiertää jatkuvasti – näin varaudut 72 häiriötuntiin

Fiksusti kerätty kotivara kiertää jatkuvasti – näin varaudut 72 häiriötuntiin

Kodinhoito
Oletko varautunut pärjäämään kotonasi kolme vuorokautta? Lue vinkit, miten varaudut poikkeustilanteeseen.

Pärjäisitkö perheesi kanssa kotona kolme vuorokautta ruokatarvikkeilla, jota kotoasi juuri nyt löytyy? Häiriötilanteisiin kannattaa varautua ajoissa: varastojen täydentäminen ei välttämättä enää onnistu, kun tilanne on päällä.

Epävarma maailmantilanne on saanut monet pohtimaan poikkeustilanteissa pärjäämistä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kotivaraa tulisi olla aina varattuna arkisia poikkeustilanteita kuten sähkökatkoa tai putkirikkoa varten.

Häiriötilanne saattaa aiheuttaa sen, että jääkaappi ja pakastin sulavat, ruoan valmistaminen hankaloituu, wc ei vedä ja hanasta ei tule vettä tai se on saastunutta. On myös mahdollista, että verkkoyhteydet, valot, lämmitys ja maksukortit eivät toimi, julkinen liikenne ei kulje, autoa ei pysty tankkaamaan ja lääkkeitä on hankala saada tai ne loppuvat apteekeista.

Varaudu poikkeustilanteisiin näin:

● Hanki kotivaraa. Varmista, että kotoasi löytyy ruokaa, vettä ja lääkkeitä koko perheelle vähintään 72 tunnin ajaksi. Ota huomioon mahdolliset erityisruokavaliot ja muista myös lemmikkien ruoat. 72 tunnin suositus perustuu viranomaisten arvioon ajasta, joka voisi kulua suuren sähkökatkon korjaamiseen.

● Kotivaraan kannattaa kerätä sellaisia ruokatarvikkeita, joita käytät muutenkin. Suosi pitkään säilyvää ja nopeasti valmistuvaa ruokaa, jonka kypsentämiseen tarvitaan vain vähän vettä tai joka voidaan syödä kypsentämättä. Täydennä varastoa ajoissa niin, että uusi pakkaus on valmiina hyvissä ajoin ennen edellisen loppumista. Erillisen säilykelaatikon kerääminen ei ole tarpeen eikä välttämättä edes järkevää, sillä tuotteet saattavat vanhentua ja synnyttää ruokahävikkiä.

● Ihminen tarvitsee 2 litraa puhdasta juomavettä päivittäin. Lisäksi vettä kuluu peseytymiseen ja ruoanlaittoon. Vesipullojen lisäksi taloudesta olisi hyvä löytyä kanisteri ja/tai kannellisia ämpäreitä veden noutamista ja säilyttämistä varten. Vessaa voi vetää vesikatkon alettua kerran. Pönttöön voi laittaa muovipussin tarpeiden keräämistä varten.

● Varmista, että sinulla on myös taskulamppu ja paristoja, radio, hieman käteistä rahaa, hygieniatarvikkeet sekä muita välttämättömyystarvikkeita. Kännykän lataamista varten olisi hyvä olla varavirtalähde.

● Jos kodin lämpötila laskee alle 15 asteen, yritä pitää yksi tila asunnosta lämpimänä ja peitä ikkunat paksuilla verhoilla. Tuo lattialle lisää mattoja. Siirrä vuoteet kodin lämpimään tilaan ja nukkukaa vierekkäin. Yksi ihminen tuottaa yhtä paljon lämpöä kuin 70-wattinen hehkulamppu.

Lue lisää

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 1933 ) Ei ( 47 )
Niksi-Pirkka
Pyörätuoli ei ole este
Vanhassa kerrostalossa pieni hissi ja pyörätuolilla liikkuvan kanssa pitäisi päästä ylhäältä alas ja ulos. Kätevä temppu on laittaa pyörätuolilainen yksin hissillä alas menemään ja itse kävelet portaita pitkin alas ottamaan hänet ulos hissistä. Tälläisiin pieniin vanhoihin hisseihin kun mahtuu pyörätuoli juuri ja juuri.
0 1 0
Villakoirat kuriin
Eikö imuri mahdu imemään pölyjä ja lemmikin karvoja sohvan alta? Puhalla hiustenkuivaajalla villakoirat pois sohvan alta ensimmäisenä ja aloita sen jälkeen imurointi. Näin saat pieniin tiloihin kertyneet pölyt pois näppärästi ja kodista tulee raikas.
0 0 0
Salaatti kuin leipä
Pirkka pikkusalaatit ovat tukevasti pystyssä pysyviä. Täytä lehtien väliin kurkkua, tomaattia, juustoa tai muuta hyvää ja kääri leivinpaperiin. Ihana leipämäinen salaatti valmiina haukattavaksi.
1 1 0
Tehokkaampi maton harjaus
Maton harjaus
Harjaa matot juuriharjalla, lika ja karvat lähtevät tehokkaammin kuin mattopiiskalla.
0 3 0
Hiusten pesu ekologisesti
Ennen kun laitat shampoon hiuksiisi, niin hiero päänahkaasi sormenpäiden pyörivillä liikkeillä. Näin saat päänahan verenkierron vilkastumaan ja lika irtoaa pesun aikana hiuksistasi paremmin. Ja jos oikein hyvän lopputuloksen haluat, niin käytä viimeiseksi hiustesi huuhteluun kylmää vettä. Näin hiuksistasi tulee kiiltävät ja taipuisat.
0 1 0
Helpotusta palapelin tekemiseen
Helpotusta palapelin tekemiseen
Palapelin tekeminen helpottuu kun lajittelet eriväriset ja -muotoiset palat kertakäyttölautasille. Lautasia on helppo siirrellä ja palaset löytyvät helposti. Kun pidät tekemisessä taukoa lautaset on helppo pinota päällekkäin ja säilytys vie vain vähän tilaa.
0 1 0