PI319 autoilu

Vielä vähän puhtaammin

Auton käyttö on usein välttämätöntä, mutta se kuluttaa energiaa. Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa paljon autoilun ekologisuuteen.

Kuinka paljon voin vaikuttaa ajokäytökselläni ympäristökuormaan, Juhani Laurikko VTT:ltä?

Ekologisinta on ajaa niin laiskasti kuin mahdollista. Nopeuden muutokset syövät eniten energiaa, eli mitä enemmän kiihdytät, sitä enemmän joudut jarruttelemaan ja kiihdyttelemään uudelleen. On siis järkevämpää edetä rauhallisesti seuraaviin valoihin ja antaa niiden vaihtua vihreiksi kuin kiirehtiä punaisiin. Se lisää myös liikenneturvallisuutta. Auton huolellinen puhdistaminen lumesta pienentää ilmanvastusta ja polttoaineen kulutusta talviajossa.

Miten voisin säästää polttoainetta autoillessani?

Taloudellisen ajotavan lisäksi polttoainetta voi säästää suunnittelemalla ja niputtamalla menojaan. Se sijaan, että eri askareiden välissä ajaisi kotiin, kannattaa miettiä, missä kaikissa paikoissa voisi käydä samalla ajomatkalla. Hiihtoreissujen välissä kannattaa ottaa suksiboksi aina pois auton katolta. Toimenpide on tylsä, mutta arvokas. Boksi lisää polttoaineen kulutusta noin yhdestä puoleentoista litraa sadalla kilometrillä.

Pakkasella lisälämmittimet hohkaavat ja pakokaasut höyrystyvät näkyväksi pilveksi. Onko autoilu talvella erityisen saastuttavaa?

Kyllä, autoilu saastuttaa talvella enemmän kuin lämpimämpinä vuodenaikoina. Talvella jo pelkästään niin sanottu ajovastus kasvaa, sillä kylmetessään ilma myös tihenee. Auto siis käyttää enemmän energiaa liikkuessaan kylmällä säällä: esimerkiksi 20 pakkasasteessa ilmanvastus kasvaa kymmenellä prosentilla verrattuna kesäkeliin. Toinen merkittävä syy saastuttamiseen ovat lyhyet ajomatkat. Hieman yli puolet kaikista ajetuista matkoista on alle viiden kilometrin pituisia. Auton moottori ei ehdi lämmitä, mikä puolestaan johtaa korkeaan polttoaineenkulutukseen.

Voinko säästää ympäristöä, vaikka joudun ajamaan autolla talvella?

Mikäli auto on välttämätön, ekologisuus talviautoilussa lähtee auton esilämmittämisestä. Paras vaihtoehto on perinteinen, sähkötoiminen lohkolämmitin, jonka käytöstä ei synny hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöjä toisin kuin polttoainekäyttöisestä lisälämmittimestä. Jälkimmäisen etuna on mahdollisuus lämmittämiseen, kun verkkovirtaa ei ole saatavilla. Ympäristön kannalta oleellista on se, ettei lämmitä autoa turhan pitkään. Jo yhdessä tai kahdessa tunnissa auto lämpiää, mutta pidemmästä lämmityksestä ei saa lisähyötyä.

Ostin muutama vuosi sitten dieselauton, mutta nyt uutiset saavat epäilemään sen ympäristöystävällisyyttä. Olisiko diesel syytä vaihtaa pois?

Tämä riippuu täysin auton iästä ja siitä, missä sillä ajetaan. Kaikissa 2010-luvun dieselmoottoreissa on tehokkaat hiukkassuodattimet, mutta ennen vuotta 2015 valmistettujen dieselmoottoreiden typen oksidien puhdistus on melko puutteellista. Sen sijaan uudempien dieselmoottoreiden puhdistimet kykenevät poistamaan tehokkaasti typen oksideja.

Nämä lähipäästöt ovat suoraan terveydelle haitallisia: niiden vaikutus korostuu sitä enemmän, mitä enemmän autoja ja ihmisiä alueella on. Sen sijaan niin sanotut välilliset päästöt, eli sinänsä terveydelle vaarattomat mutta ilmakehää lämmittävät hiilidioksidipäästöt ovat dieselmoottoreissa usein matalat. Harvaan asutuilla seuduilla uusi dieselauto on järkevä valinta.

Voiko dieselautoilu olla jopa ekologinen valinta?

Uusi, energiatehokas dieselauto voi uusiutuvalla, jäte- ja tähdeperäisistä raaka-ainevirroista valmistetulla polttoaineella, kuten Neste MY:llä, päästä samaan tai jopa parempaan päästötasoon kuin sähköauto. Uusiutuvan dieselin käyttö voi siis olla jopa sähköautoilua ekologisempaa.

Uudet autot ovat energiapihejä, mutta eikö ympäristön kannalta olisi parempi ajaa vanha auto loppuun?

Näin kuulee sanottavan, mutta tutkimusten perusteella tämä ei pidä paikkaansa. Vanhojen autojen polttoaineen kulutus sekä hiilidioksidi- ja pienhiukkaspäästöt ovat merkittävästi korkeampia kuin uusien. Kaikesta auton käyttämästä energiasta noin kymmenen prosenttia syntyy sen valmistamisesta. Jos siis uuden auton päästöihin lisää kymmenen prosenttia ja summa on edelleen merkittävästi vanhan auton päästöjä pienempi, ympäristön näkökulmasta auton vaihto on järkevää.

Millainen auto on ekologisesti järkevin valinta?

Sähköautot ovat trendi, ja liikkuminen on päästötöntä – olettaen että auton käyttämä sähkö on päästöttömästi tuotettua. Lisäksi sähköauton valmistaminen kuluttaa energiaa noin kolmanneksen perinteistä autoa enemmän. Kokonaisuutena ympäristölle paras on kaasuauto, sillä se valmistetaan perinteisen auton tavoin ja samoista materiaaleista.

Käyttämällä maakaasua auton hiilidioksidipäästöt laskevat jo parilla kymmenyksellä bensiiniautoon verrattuna. Uusiutuvista materiaalista valmistettua, aavistuksen hintavampaa biokaasua tankkaamalla pääsee jo lähelle nollapäästöjä.

Asiantuntija: johtava tutkija Juhani Laurikko, VTT:n moottorien ja ajoneuvojen päästöt -tiimi

Lue lisää:

JULKAISTU   7.3.2019TEKSTI   Juho PaavolaKUVAT   Petri Mulari

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?