Niksi-Pirkka sticker

5 vinkkiä jätteiden lajitteluun

Heitä hyvästit pursuilevalle keittiöroskikselle ja lajittele kaikki materiaalit kierrätykseen. Lue, miten homma hoituu pienessäkin tilassa.

1. Kannellinen biojäteroskis pitää kärpäset poissa

Biojätteen lajittelu on tärkeää, sillä vain siten maatuva keittiöjäte päätyy ravinteikkaaksi mullaksi tai uusiutuvaksi energiaksi. Jos keittiön jätevaunussa ei ole tilaa biojäteastialle, hanki biojätteitä varten kannellinen, keittiön tasolla pidettävä astia. Kun biojätepussi on paperinen, se maatuu kokonaan ja nopeasti. Muista poistaa erilaiset tarrat ja etiketit biojätteestä ja pusseista. Tarkista biojätepussista kompostoituvuusmerkintä.

2. Muovipakkaus on riittävän puhdas, kun se ei haise

Lajittele pakkaamiseen käytetyt muoviset rasiat, kääreet, pussit tai pullot kotitalosi muovipakkauskeräykseen tai vie ne Rinki-ekopisteeseen. Eri muovilaadut kierrätetään eri tavalla, joten pakkaa sisäkkäin vain samanlaisia pakkauksia, esimerkiksi jogurttipurkkeja. Varaa muovijätteelle jäte vaunun isoin astia, koska muovijätettä kertyy paljon eikä astiaa tarvitse tyhjentää päivittäin. Muovitavarat ja -tuotteet, kuten ämpärit ja lelut, kuuluvat jäteasemille, eivät muovipakkauskeräykseen.

3. On ekoteko mennä kassi kilisten kauppaan

Keräykseen menevät pullot ja tölkit voidaan kerätä kestokassiin, jossa ne myös viedään kauppaan. Sama kassi kuljettaa sitten ostokset kotiin. Kassi pysyy puhtaana, kun tyhjennät pullot ja tölkit hyvin ja pakkaat ne pystyasentoon.

4. Sijoita paperin ja kartongin keräyspiste vaikka eteiseen

Keräyspaperin säilytykseen on olemassa erilaisia kehikoita kasseineen. Voit myös tuunata oman keräyskorin tai laatikon, jossa on oma lokero keräyspaperille ja kartongille. Paperinkeräykseen kuuluu kaikki, mikä tulee postilaatikosta: lehdet, kirjeet ja mainokset.

Kartonginkeräyksessä on tärkeää muistaa litistää pakkaukset ja pakata esimerkiksi maitopurkit sisäkkäin, näin ne vievät mahdollisimman vähän tilaa kotona ja keräyslaatikossa. Kierrätetty kartonki päätyy aaltopahvin, paperihylsyjen ja pakkauskartongin raaka-aineeksi.

5. Mitä vähemmän sekajätettä, sitä paremmin lajiteltu

Sekajätettä on sekalainen kierrätyskelvoton loppujäte. Siitä on jo lajiteltu erikseen kaikki uusioraaka-aineeksi kelpaava, joten sekajätteen määrän tulisi olla vähäinen. Sekajätteelle riittää jätevaunun pienin roskis.

Pro-vinkit antoi Hanna Lehmuskoski, ympäristöpäällikkö, Kesko

Lue lisää:

JULKAISTU   28.8.2023TEKSTI   Satu KärkiKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?