Aurinkopaketti on helppo ratkaisu

Yksinkertaisinta on ostaa aurinkopaneelit pakettiratkaisuja luotettavalta myyjältä. Asennus alkaa suunnittelukäynnillä kohteessa, arvio aurinkosähkölaitteistolle tarvittavasta tehosta tehdään talon lämmitysjärjestelmän, kokonaiskulutuksen ja tuottotavoitteen perusteella. Paneelien ohessa paketin tärkein osa on invertteri, joka kääntää paneelien tuotaman tasavirran (DC) kotitalouden käyttämäksi vaihtovirraksi (AC).

Pitkä kesä korva talven pimeät tunnit

Suomen pitkä talvi ja pilvinen taivas saavat epäilemään aurinkosähkön kannattavuutta, mutta turhaan. Käytännössä auringon säteilyä saadaan Suomen eteläosissa lähes yhtä paljon kuin Pohjois-Saksassa. Pohjois-Suomessa talvipäivät ovat lyhyitä, mutta vastaavasti kesäaikaan auringosta saadaan sähköä varhaisesta aamusta myöhään iltaan.

Asennus onnistuu missä vain

Käytännössä aurinkopaneelit voidaan asentaa minne vain, mutta paras teho saadaan asentamalla paneelit etelänsuunataiselle kattolappeelle. Mikäli lappeet ovat itä-länsi-suunnassa, voidaan paneelisto jakaa puoliksi, jolloin jommalle kummalle lappeelle saadaan säteilyä. Tasakatoilla paneelit puolestaan nostetaan telineillä säteilylle optimaaliseen 15–20 asteen kulmaan. Vain harvinaiset pohjoiseen kallistetut pulpettikatot eivät sovi tarkoitukseen.

Lähisähkö tasoittaa sähkölaskun korotuspaineita

Koska sähköä tarvitaan useammin kuin aurinko paistaa, ostosähköltä ei paneelien omistajakaan voi välttyä. Esimerkiksi nimellisteholtaan 3 kWp:n järjestelmällä varustetun pientalon noin 15 000 kilowattitunnin sähkönostosta voi noin 2 500—3 000 kilowattituntia tuottaa itse. Mitä kalliimmaksi sähkön- ja siirtohinnat sekä energian verotus nousevat, sitä suuremmaksi kasvaa omavaraisen sähköntuotannon tuottama säästö.

Kotitalousvähennys pienentää investointia

Kodin virittämisessä aurinkosähkön airueeksi vain taivas on rajana, mutta realisti selviää investoinnista järkevin kustannuksin. Esimerkiksi pientaloissa yleisen 3 kilowatin paneelit asennuksineen saa noin 7 500 eurolla. Työn osuuden voi hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Käyttäessä kompensaatiota saa myymällä aurinkoisimpien päivien ylijäämätuotannon omalle sähköyhtiölleen.

Tee se itse -mieskin voi asentaa

Kiireiselle tai poropeukalolle avaimet käteen -paketti on järkevin, mutta tee se itse -mies voi tehdä asennuksen pitkälle myös itse. Panelit kiinnitetään asennuskiskoille, virtapiuhat viedään katon läpi sisään ja invertteri kiinnitetään sähkökeskuksen viereen. Sen sijaan sähköalan ammattilaista tarvitaan järjestelmän sähköverkkoon kytkemisessä. Ennen käyttöön ottamista joko asiakkaan tai urakoitsijan on tehtävä paikalliselle sähköverkkoyhtiölle ilmoitus sähköverkkoon liittämisestä.

Tehokas tapa sähköistää kesämökki

Ensimmäiset edistykselliset ja vihreitä arvoja korostavat asuinosakeyhtiöt ovat hankkineet katolleen paneelit. Käytännössä rivi- tai kerrostaloasujalta aurinkosähkön tuottaminen itse jää silti vielä haaveeksi. Kuitenkin kymmenillä tuhansilla kaupunkilaisilla on maaseudulla kesämökki. Sähköverkkoon kuuluvalle loma-asunnolle aurinkosähköjärjestelmän voi asentaa siinä missä pientaloonkin. Mökin pyöriessä ”säästöliekillä” isäntäväen ollessa poissa, aurinkoisina päivinä ylijäämäsähköä riittää myyntiin jopa enemmän kuin vakituisesti asutussa pientalossa. —Mökillä aurinkosähkö on hyödyllistä siksikin, että mökkiä käytetään eniten kesällä, jolloin myös auringosta saadaan säteilyä eniten, johtaja Arto Koivisto teknisen tukkukauppa Onnisen Energia ja Lämmitys -liiketoiminnasta sanoo. Syrjäisillä sähköverkkoon kuulumattomilla seuduilla puolestaan mökin varustaminen itsenäisellä, niin sanotulla Off-grid-aurinkosähköjärjestelmällä voi olla jopa ainoa energiatehokas vaihtoehto sähkölaitteiden käyttämiseksi.

Miksi ostaa kallista sähköä ja pohtia tapoja, joilla oma sähkö on tuotettu? Yhä useampi pientaloasuja miettii kysymystä, kun talon katolle asennettavien aurinkosähköpaneelien hinnat rytisevät alas. Ennen scifiltä kuulostanut oman sähkövoimalan pyörittäminen on tänään jo arkea. —Siitä hyötyy jokainen talous, joka sähköä ostaa. Kantaverkkoyhtiöt siirtävät runkolinjojaan pikkuhiljaan maan alle ja täten kustannuspaineet siirtohintoja kohtaan ovat kovat. Tuottamalla sähköä itse voi suojautua samalla sähkönhintojen nousemiselta, johtaja Arto Koivisto tekninen tukkukauppa Onnisen Energia ja Lämmitys -liiketoiminnasta sanoo. Kun sähkön on tuottanut itse oman talonsa katolla, ei tarvitse miettiä onko energia uusiutuvaa vai ei!

Lähteet: K-Rauta, Onninen, Fortum, ElFi Suomen Sähkönkäyttäjät