auttamisen monet muodot

Hyvä joulu jokaiselle

Auttamisen tavat ovat mullistuneet ja yltävät kauas. Lue millaisin eri tavoin jouluiloa voi antaa tuntemattomillekin.

AUTTAMISEN JA hyvän tekemisen uuden muodot ovat mullistaneet maailman. Vain vähän aikaa historiassa olemme pystyneet auttamaan näin helposti ihmisiä toisella puolella maapalloa. Aiemmin apu kohdistui pääasiassa lähellä oleviin, sanoo filosofian tutkija Mikko Puumala Turun yliopistosta.

Auttaminen on myös hyvin helppoa. Esimerkiksi sosiaalisen median tai avustusjärjestöjen kautta avun tarvitsija löytyy vaivattomasti.

Muutamalla klikkauksella tai näytön pyyhkäisyllä on mahdollista pelastaa ihmishenki vaikkapa hankkimalla malariaverkko Afrikkaan tai rokotesuoja tappavia tauteja vastaan jollekin ihmiselle.

__TOISAALTA APUA __ voi antaa vaivattomasti lähelle. Rahan ja tavaran lisäksi apua voi tarjota ajan tai palvelujen muodossa.

Esimerkiksi monilla avustusjärjestöillä on verkostoja, joiden avulla apua tarvitseva ihminen on helppo löytää, vaikkei hän kuuluisikaan omaan tuttavapiiriin. Naapurista voi löytää ihmisen, joka kaipaisi ikkunanpesua, ilahtuisi lastenhoitoavusta tai ruokakassista.

Kodin lähellä voi asua seuraa kaipaava vanhus tai tukalassa tilanteessa elävä lapsiperhe, jolle tarjota apua, aikaa ja läheisyyttä. Jo pelkkä läsnäolo voi olla avuksi, sillä kaikilla ei ole sukua, kylää tai omaa naapurustoa auttamassa.

– Nykyihmisellä ajasta on usein pulaa, joten ajan antaminen toiselle ja ihmisen luokse meneminen voi tuntua hyväntekeväisyydeltä. Toisaalta voi pohtia, onko yksinäisen seurana oleminen hyväntekeväisyyttä – vai onko se sittenkin normaalia ihmisen inhimillistä toimintaa, jota meidän kaikkien pitäisi tehdä? Puumala pohtii.

ELÄMME NYKYISIN maailmassa, jossa hyvinvointi on epätasaisesti jakautunut. Osalla kaikkea on yllin kyllin, osalla taas on pulaa perusasioista. Siksi auttamistakin on ryhdytty pohtimaan uusilla tavoilla.

Mikko Puumalan mukaan meneillään on auttamisen vallankumous. Kun ennen apua annettiin hieman sattumanvaraisesti, nykyisin moni pyrkii löytämään mahdollisimman tehokkaita tapoja auttaa ja parantaa maailmaa. Tarkoituksena on maksimoida hyvä, jota muille voi tehdä.

Käytännössä tehokas auttaminen tarkoittaa, että auttaja arvioi avun vaikutuksia, huomioi myös siihen liittyvät riskit ja pyrkii minimoimaan ne. Jos ihminen esimerkiksi lahjoittaa rahaa, hän voi arvioida, millä tavoin rahalla saadaan eniten hyötyä aikaan ja mikä on turvallinen tapa lahjoittaa.

– Sanotaan, että tämä ajattelutapa tekee hyvälle sen, mitä tieteellinen vallankumous teki totuudelle, Puumala tiivistää.

Jos auttamisessa otetaan huomioon tehokkuus, kaukana olevaa ihmistä pystyy usein auttamaan jopa enemmän kuin lähellä olevaa. Esimerkiksi kymmenellä eurolla voi ehkäistä taudin kehitysmaassa tai pelastaa ihmishengen.

Rikkaissa länsimaissa samalla rahasummalla ei vielä tehdä yhtä paljon asioita.

– Hyvä tahto ei vielä riitä, vaan sen lisäksi voisi miettiä, kuinka paljon samalla rahalla tai ajalla on mahdollista auttaa. Ihmishenki on luonnollisesti yhtä arvokas kaikkialla, Puumala toteaa.

AUTTAMINEN ULKOMAILLA ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kotimaan ihmiset eivät olisi avun tarpeessa. Auttaminen lähellä ja kaukana eivät sulje toisiaan pois.

Usein auttamisen tavat ovat kuitenkin erilaiset. Esimerkiksi omaa läsnäoloa voi tarjota vain lähellä oleville.

– Ihmisen ilahduttaminen on aina arvokasta, eikä hyvä lopu kesken käyttämällä. Puumala sanoo.

Hän miettii auttamista myös ihmisen velvollisuutena. Siinä hän pohjaa ajatuksensa Peter Singerin filosofiaan. Sen mukaan ihmisen velvollisuus on estää pahaa tapahtumasta, jos hänellä on siihen mahdollisuus, eikä auttamisesta syntyvä uhraus ole läheskään yhtä suuri kuin siitä koituva hyöty.

Jos auttaa tehokkaasti, mittavakaan rahasumma ei ole kovin suuri uhraus verrattuna apuun, joka sillä saadaan.

TOISEN IHMISEN auttaminen tuottaa mielihyvää myös auttajalle itselleen. Auttamisen on todettu lisäävän auttajan onnellisuutta. Lahjoittamisella on todettu olevan yhteyttä jopa sydämen terveyteen.

Joskus omaa rooliaan avun antajana voi kuitenkin olla vaikea hahmottaa. Jos avun saaja on ihminen, jota ei koskaan tule tapaamaan, auttamisen tuottama hyvä olo voi tuntua hienovaraisemmalta ja laimeammalta.

Ongelmalliselta voi tuntua myös se, että oma apu hukkuu massaan ja tuntuu, ettei se näy missään. Maailman nälänhätä ei katoa yhden ihmisen toimilla, vaan omalle vastuulleen voi ottaa vain pienen siivun kärsimystä.

Hyvillä teoilla on kuitenkin merkitystä. Unicefin tietojen mukaan vuonna 2000 lapsikuolleisuus maailmassa oli 27 000 lasta päivässä. Nykyisin luku on 15 000.

Suomalainen on usein luonteeltaan vaatimaton, eikä mielellään rummuta hyvistä teoistaan kovaan ääneen. Tämä ei auttamisen kannalta ole välttämättä hyvä asia. Puumalan mielestä parasta olisi kertoa auttamisesta muillekin – se innostaa.

Esimerkiksi työpaikan kahvipöydässä voisi kertoa omista tavoistaan auttaa. On hyvä myös perustella sitä, miksi pitää auttamistaan tärkeänä.

– Auttamisella ei tarvitse elvistellä epämiellyttävällä tavalla, mutta muiden innostaminen on hyvä asia. Voi olla hyvä kuulla, että auttaminen ei ole vain sinisilmäisen maailmanparantajan asia, vaan koskettaa meitä kaikkia.

Lue lisää:

K-Citymarket Jyväskylä Palokan kauppiaat jakavat joulumieltä ympärilleen

Kaverikoiran rapsutus tuo iloa palvelutalossa

Untuvapakkaus auttaa keskosvauvaperheitä

Näin voit auttaa jouluna

● Suomen Punaisen Ristin ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hyvä joulumieli -keräys hankkii varoja vähävaraisten lapsiperheiden ruoka­lahjakortteihin. K-ryhmä on mukana keräyksessä, ja lahjakortit voi käyttää K-ruokakaupoissa.

● Pelastusarmeijan perinteinen Joulupata-keräys hankkii keräystuotolla K-ryhmän lahjakortteja sekä ruokaa ja vaatteita vähävaraisille lapsiperheille ja syrjäytymisvaarassa oleville. Joulupadat ovat esillä monien K-ruokakauppojen yhteydessä 13.–23.12.

Diakonissalaitos tarjoaa apua esimerkiksi syrjäytyneille nuorille, vanhuksille, lapsille, kidutuksen uhreille sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville. » Hdl.fi

Plan Suomi haluaa parantaa erityisesti kehittyvissä maissa asuvien tyttöjen ja lasten elämää ja suojelua. Voit ryhtyä Plan-kummiksi tai antaa aineettoman lahjan.

● Vapaaehtoistyön välityspalvelu Hiiop! tarjoaa mahdollisuuksia vapaahtoistyöhön ja paikan kutsua apukäsiä vapaaehtoistehtävään. » Hiiop.fi

Joulupuu-keräys muistaa joululahjoin eriarvoisessa asemassa olevia lapsia ja nuoria.

WWF:n joulutervehdyksellä voi muistaa ystävää ja tukea samalla luonnon moninaisuutta.

JULKAISTU   2.12.2018TEKSTI   Eeva LauronenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?