K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Jokainen muru on tärkeä! Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Jokainen muru on tärkeä! Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Kodin talous
Kodeissa syntyy paljon ruokahävikkiä, ja biojätteen lajittelussakin on parantamisen varaa. Tiedätkö, miten sinä voit torjua hävikkiä helposti joka päivä?

Konmarita jääkaappisi usein, surauta nuupahtaneet kasvikset sosekeittoon tai kokoa tähteistä trendikäs bowl. Pidä jämäbuffetpäiviä, jolloin kaikilla perheenjäsenillä on lautasillaan eri ruokaa. Näillä helpoilla kikoilla torjut ruokahävikkiä, vinkkaa ruokavaikuttaja Satu Koivisto.

Koivisto muistuttaa, että vaikka jääkaappi tuntuisi tyhjältä, sieltä saa usein helposti kasaan vielä aterian tai kaksi. Läpinäkyvät säilytysrasiat auttavat huomaamaan, mitä kaapissa on. Luota parasta ennen päiväysten ohella aisteihisi. Esimerkiksi päiväyksen perusteella ”vanhentunutta” juustoa tai maitoa voi hyvin käyttää, jos ne eivät tuoksu tai maistu oudolta.

Koivisto kannustaa myös esivalmisteluun. Kun kasvikset valmistelee melkein heti kaupasta saapumisen jälkeen niiden ollessa parhaimmillaan, kilpajuoksu pilaantumista vastaan päättyy. Jos jääkaapissa on valmiiksi kypsennettyjä kasviksia ja muuta aterian aineksia, ne tulee syötyä todennäköisemmin kuin raa’at vaihtoehdot.

Aterian jälkeen ruoka kannattaa jäähdyttää vaikkapa kylmävesihauteessa tiskialtaassa ja pakata pikaisesti jääkaappiin. Koivisto ei sen sijaan ole pakastaja. Hän on huomannut, että ruoasta tulee epäkiinnostavaa sillä hetkellä, kun se työnnetään pakastimen uumeniin. On suuri riski, että pakastettu ruoka unohtuu ja päätyy lopulta biojätteeseen.

Ruokahävikkiä syntyy eniten juuri kodeissa, 35 % koko ruokahävikistä. Se vastaa vuodessa noin 100 000 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä. Kun biojätettä kertyy, lajittelethan sen oikein! Biojätteen lajittelussa on paljon parannettavaa. Biojätteestä päätyy yhä sekajätteeksi peräti 60 prosenttia. Oikein lajitellusta biojätteestä tehdään Suomessa biokaasua, lannoitevalmisteita maa- ja metsätalouden käyttöön ja multaa viherrakentamiseen. Sekajätteeseen heitetty biojäte menee hukkaan ja vähentää poltettavasta sekajätteestä saatavan energia määrää.

Suomi on sitoutunut puolittamaan hävikin vuoteen 2030 mennessä. Sitoumusta tukee Rakasta joka murua -kampanja, jossa K-ryhmä on mukana. Kampanja kannustaa suomalaisia vähentämään ruokahävikkiä ja lajittelemaan biojätettä kotona, työpaikalla ja lomalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana. Kampanja kestää vuoden 2021 loppuun.

Hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 119 ) Ei ( 7 )
Niksi-Pirkka
Apu lähellä
Pidä aina pieni pino käsipyyhkeitä keittiön siivouskomerossa tai kaapissa. Näin sinulla on apu lähellä, jos vesilasi kaatuu tai tarvitsee vaihtaa käytetty pyyhe puhtaaseen. Aikaakin säästyy, kun ei tarvitse lähteä hakemaan pyyhettä liinavaatekaapista.
0 0 0
Tärkeiden papereiden hävitys
Oletko hävittämässä esim. hetun sisältäviä papereita? Liota niitä vesiämpärissä esim. yön yli. Papereista on helppo tehdä tiivis pallo, joka on kätevä hävittää.
0 1 0
Kätevä reppu kauppareissulle
Pirkan muovipussit toimivat kätevästi myös selkäreppuna.
0 0 0
Lisää saippuaa
Jos saippuan maku tuntuu astioissa vaikka kuinka huuhtelisi, laita lisää saippuaa ja tiskaa toisen kerran. Syynä on ohut rasvakerros, johon pieni määrä saippuaa liukenee, mutta määrä ei riitä pesemään rasvaa pois.
0 0 0
Tunikan helma piiloon
Jos haluat tunikan helman takin alle piiloon, pujota vyötärölle kuminauhalenkki ja nosta pusero lenkin avulla ylös.
0 1 0
Roosanauhat hyötykäyttöön
Hyödynnä vanhat roosanauhat sekä kankaiset festarirannekkeet ja ompele niistä pyyhkeisiin ripustuslenkkejä. Samalla muistot pysyvät tallessa.
0 3 0