K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Jokainen muru on tärkeä! Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Jokainen muru on tärkeä! Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Kodin talous
Kodeissa syntyy paljon ruokahävikkiä, ja biojätteen lajittelussakin on parantamisen varaa. Tiedätkö, miten sinä voit torjua hävikkiä helposti joka päivä?

Konmarita jääkaappisi usein, surauta nuupahtaneet kasvikset sosekeittoon tai kokoa tähteistä trendikäs bowl. Pidä jämäbuffetpäiviä, jolloin kaikilla perheenjäsenillä on lautasillaan eri ruokaa. Näillä helpoilla kikoilla torjut ruokahävikkiä, vinkkaa ruokavaikuttaja Satu Koivisto.

Koivisto muistuttaa, että vaikka jääkaappi tuntuisi tyhjältä, sieltä saa usein helposti kasaan vielä aterian tai kaksi. Läpinäkyvät säilytysrasiat auttavat huomaamaan, mitä kaapissa on. Luota parasta ennen päiväysten ohella aisteihisi. Esimerkiksi päiväyksen perusteella ”vanhentunutta” juustoa tai maitoa voi hyvin käyttää, jos ne eivät tuoksu tai maistu oudolta.

Koivisto kannustaa myös esivalmisteluun. Kun kasvikset valmistelee melkein heti kaupasta saapumisen jälkeen niiden ollessa parhaimmillaan, kilpajuoksu pilaantumista vastaan päättyy. Jos jääkaapissa on valmiiksi kypsennettyjä kasviksia ja muuta aterian aineksia, ne tulee syötyä todennäköisemmin kuin raa’at vaihtoehdot.

Aterian jälkeen ruoka kannattaa jäähdyttää vaikkapa kylmävesihauteessa tiskialtaassa ja pakata pikaisesti jääkaappiin. Koivisto ei sen sijaan ole pakastaja. Hän on huomannut, että ruoasta tulee epäkiinnostavaa sillä hetkellä, kun se työnnetään pakastimen uumeniin. On suuri riski, että pakastettu ruoka unohtuu ja päätyy lopulta biojätteeseen.

Ruokahävikkiä syntyy eniten juuri kodeissa, 35 % koko ruokahävikistä. Se vastaa vuodessa noin 100 000 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä. Kun biojätettä kertyy, lajittelethan sen oikein! Biojätteen lajittelussa on paljon parannettavaa. Biojätteestä päätyy yhä sekajätteeksi peräti 60 prosenttia. Oikein lajitellusta biojätteestä tehdään Suomessa biokaasua, lannoitevalmisteita maa- ja metsätalouden käyttöön ja multaa viherrakentamiseen. Sekajätteeseen heitetty biojäte menee hukkaan ja vähentää poltettavasta sekajätteestä saatavan energia määrää.

Suomi on sitoutunut puolittamaan hävikin vuoteen 2030 mennessä. Sitoumusta tukee Rakasta joka murua -kampanja, jossa K-ryhmä on mukana. Kampanja kannustaa suomalaisia vähentämään ruokahävikkiä ja lajittelemaan biojätettä kotona, työpaikalla ja lomalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana. Kampanja kestää vuoden 2021 loppuun.

Hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 165 ) Ei ( 11 )
Niksi-Pirkka
Oma paikka julkisissa
Haluatko ettei viereesi tule istumaan kukaan julkisissa? Laita kasvomaski naamalle, niin sinun viereesi istutaan vain pakon edessä
0 0 0
pussi pussista
pussi pussista
Multapusseista saa leikattua hyviä kahvallisia kantokasseja kasveille. Kestävät paremmin kuin kauppojen paperipussit (jotka nykyisin useissa kaupoissa maksavatkin). Isoimpiin multapusseihin sopivat puutarhajätteet. Pusseja voi käyttää monta kertaa, kun ovat niin kestäviäkin.
0 0 0
Kaulimella vetreäksi
Kaulimella vetreäksi
Ovatko lihaksesi jumissa? Kaulimella saat kätevästi lihaksiin hierontaa! Toimii erittäin tehokkaasti esimerkiksi etureisien, sekä säärien hierontaan. Pieni kaulin on tähän sopivin vaihtoehto. Kannattaa kokeilla myös saunassa.
0 0 0
Lapsilukko laatikostoon
Lapsilukko
Pitkävartinen kenkälusikka toimii hyvin laatikoiden kiinnipitämiseen. Ei pääse taapero tyhjentämään laatikoita.
0 3 0
Vesiletkun läpivienti
Jos vaikkapa saunan seinä on kaksikerrosrakenteinen ja olet tehnyt siihen letkun kokoisen reiän läpivientiä varten niin sen saaminen läpi jälkimmäisestä seinästä on haastavaa letkun pehmeydestä tai aikasemmasta kelalla olosta johtuen. Laita letkun sisälle suora metalli- tai puutappi niin johan onnistuu helposti.
0 1 0
Hyödynnä erätauot
Kun katsot jääkiekkoa voit erätauolla siivota, ota esille siivousvälineet ja tee erätauonaikana arkisia rutiiniluontoisia siivoustöitä, pölynpyyhkiminen , tavaroiden paikoilleen laitto ja jopa roskien vienti. Näin hoidat hienosti siivouksen ja seuraat samalla mielenkiintoista jääkiekkoa.
0 0 0