K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Jokainen muru on tärkeä! Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Jokainen muru on tärkeä! Näin torjut ruokahävikkiä kotona

Kodin talous
Kodeissa syntyy paljon ruokahävikkiä, ja biojätteen lajittelussakin on parantamisen varaa. Tiedätkö, miten sinä voit torjua hävikkiä helposti joka päivä?

Konmarita jääkaappisi usein, surauta nuupahtaneet kasvikset sosekeittoon tai kokoa tähteistä trendikäs bowl. Pidä jämäbuffetpäiviä, jolloin kaikilla perheenjäsenillä on lautasillaan eri ruokaa. Näillä helpoilla kikoilla torjut ruokahävikkiä, vinkkaa ruokavaikuttaja Satu Koivisto.

Koivisto muistuttaa, että vaikka jääkaappi tuntuisi tyhjältä, sieltä saa usein helposti kasaan vielä aterian tai kaksi. Läpinäkyvät säilytysrasiat auttavat huomaamaan, mitä kaapissa on. Luota parasta ennen päiväysten ohella aisteihisi. Esimerkiksi päiväyksen perusteella ”vanhentunutta” juustoa tai maitoa voi hyvin käyttää, jos ne eivät tuoksu tai maistu oudolta.

Koivisto kannustaa myös esivalmisteluun. Kun kasvikset valmistelee melkein heti kaupasta saapumisen jälkeen niiden ollessa parhaimmillaan, kilpajuoksu pilaantumista vastaan päättyy. Jos jääkaapissa on valmiiksi kypsennettyjä kasviksia ja muuta aterian aineksia, ne tulee syötyä todennäköisemmin kuin raa’at vaihtoehdot.

Aterian jälkeen ruoka kannattaa jäähdyttää vaikkapa kylmävesihauteessa tiskialtaassa ja pakata pikaisesti jääkaappiin. Koivisto ei sen sijaan ole pakastaja. Hän on huomannut, että ruoasta tulee epäkiinnostavaa sillä hetkellä, kun se työnnetään pakastimen uumeniin. On suuri riski, että pakastettu ruoka unohtuu ja päätyy lopulta biojätteeseen.

Ruokahävikkiä syntyy eniten juuri kodeissa, 35 % koko ruokahävikistä. Se vastaa vuodessa noin 100 000 henkilöauton hiilidioksidipäästöjä. Kun biojätettä kertyy, lajittelethan sen oikein! Biojätteen lajittelussa on paljon parannettavaa. Biojätteestä päätyy yhä sekajätteeksi peräti 60 prosenttia. Oikein lajitellusta biojätteestä tehdään Suomessa biokaasua, lannoitevalmisteita maa- ja metsätalouden käyttöön ja multaa viherrakentamiseen. Sekajätteeseen heitetty biojäte menee hukkaan ja vähentää poltettavasta sekajätteestä saatavan energia määrää.

Suomi on sitoutunut puolittamaan hävikin vuoteen 2030 mennessä. Sitoumusta tukee Rakasta joka murua -kampanja, jossa K-ryhmä on mukana. Kampanja kannustaa suomalaisia vähentämään ruokahävikkiä ja lajittelemaan biojätettä kotona, työpaikalla ja lomalla. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii kampanjan suojelijana. Kampanja kestää vuoden 2021 loppuun.

Hyviä vinkkejä ruokahävikin vähentämiseen:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 167 ) Ei ( 11 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0