Kauluspaidan huollon abc

Näillä ohjeilla onnistuu kauluspaidan täydellinen huolto, pesu ja silitys.

Jo kaupassa pitäisi ajatella paidan huoltamisseikkoja. Kun ostopäätöksen aikana vilkaisee vaatteen hoitolappua, osaa varautua siihen, mitä pyykätessä tuleman pitää. Silkkipaidan ja helppohoitoisen itsesiliävän paidan ostaja on pesukoneen äärellä varsin erilaisessa asemassa.

Pesu vai tuuletus?

Jokaisen käytön jälkeen paitaa ei tarvitse pestä. Usein huolellinen tuuletus riittää. Tahriintunut ja likainen paita on hyvä kuitenkin pestä pikaisesti, jotta lika ei ehdi pinttyä. Ennen pesua erityisen likaisiin kohtiin voi sipaista nestemäistä käsisaippuaa tai tahratyypille sopivaa tahranpoistoainetta. Myös hikiläiskät kainaloissa lähtevät tahranpoistoaineella. Kellastuneeseen kaulukseen puree nestemäinen pyykinpesuaine.

Paitaa pesukoneeseen laittaessa on hyvä vielä tarkastaa vaatteen pesuohjeet. Liian kuuma pesuvesi ei tee paidalle hyvää. Sallittua viileämpi lämpötila taas saattaa jättää vaatteet likaisiksi. Esimerkiksi puuvillapaidoista lika ei irtoa kunnolla alle 60 asteen pesussa. Alhaiset pesulämpötilat myös rasittavat pidemmän päälle pesukonetta.

Vaaleat paidat on pestävä valkaisuainetta sisältävällä, valkopyykille tarkoitetulla pesupulverilla. Värillisille paidoille sopii kirjopesuaine. Pesuaine annostellaan ohjeen mukaan, jotta lika lähtee, eikä pesuainetta jää vaatteisiin. Paita on hyvä oikoa huolella koneesta otettaessa ja asettaa henkarille kuivumaan. Näin silitystarve jää mahdollisimman pieneksi.

Oikeaoppinen silitys

Silityslämpötila valitaan paidan ohjeen mukaan. On kuitenkin huomioitava, että koristekuviot ja painatukset eivät kestä samaa silityslämpötilaa kuin vaatteen muut osat. Yksivärinen paita on syytä silittää nurinpäin, jotta edustuspuolelle ei jää silitysjälkeä. Saumakohdan päältä ei kannata silittää, jotta teräviltä vekeiltä vältytään. Harsokankaasta tehtyä silitysliinaa käyttämällä voi parantaa lopputulosta.

Paidan silitys kannattaa aloittaa kauluksesta ja hihoista. Lopuksi silitetään paidan etumus ja selkäosa. Jos työ tehdään päinvastaisessa järjestyksessä, voivat paidan suuremmat osat rypistyä uudelleen työn edetessä. Huollon jälkeen paita on hyvä säilyttää henkarissa, jotta siihen ei tule viikkausjälkiä tai painaumia. Fiksu sijoittaa vaatteet kaappiin väljästi, jotta ne pysyvät sileinä. Puhtaille ja hieman käytetyille vaatteille voi varata omat paikkansa. Näin lika ja epämiellyttävät tuoksut eivät tartu puhtaisiin vaatteisiin.

Näitä tarvitset vaatehuollossa

  • Hanki muutamia tahranpoistoaineita sekä pesuaineet kirjo- ja valkopyykille. Tarvittaessa varastoa voi laajentaa hienopesuaineella ja eri materiaaleille, esimerkiksi villalle ja silkille suunnatuilla pesuaineilla.
  • Pesukoneen koko kannattaa sovittaa talouden tarpeisiin. Huomioi valintaa tehdessäsi koneen energialuokka ja ohjelmien monipuolisuus.
  • Kokoontaitettava kuivausteline on edullinen vaihtoehto. Jos taloudessa pestään paljon pyykkiä tai tilaa on vähän, kuivausrummun hankkiminen voi olla paikallaan.
  • Silitysrauta ja -lauta kuuluvat jokaiseen kotitalouteen. Mankelilla siliävät kätevästi liinavaatteet, pöytäliinat ja muut suorat tekstiilit.
  • Vaateharjalla tai nukanpoistajalla irtoavat lemmikkien karvat, nukat ja pöly.

Näin helpotat vaatehuoltoa

  • Tuulettamalla vaatteita vähennät pesutarvetta.
  • Helpota pyykin lajittelua hankkimalla omat likapyykkikorit vaaleille ja kirjaville vaatteille.
  • Avaa vaatteiden napit, sulje hakaset ja käännä vaatteet nurinpäin ennen pyykkikoppaan laittamista. Näin pyykkipäivän työsarka helpottuu.
  • Vie tarpeettomat vaatteet kierrätykseen. Kun kaapissa on tilaa, hyvät vaatteesi kestävät pidempään ja säilyvät rypyttöminä.
  • Huolla ja tuuleta kausisäilytykseen menevät vaatteet kerralla 1–2 kertaa vuodessa.
JULKAISTU   12.10.2016TEKSTI   Tuomas LehtonenKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?