Niksi-Pirkka sticker

Laita kodin energiasyöpöt kuriin

Pienet ja isot valinnat kodin lämmityksessä, valaistuksessa ja hanoissa säästävät kukkaroa. Aloita näillä vinkeillä!

1. Päivitä lamput ja hanat ajan tasalle

Helpoin ja halvin tapa parantaa oman kodin energiatehokkuutta ja säästää siten sähkössä on lamppujen vaihtaminen energiatehokkaampiin versioihin. Lamppuostoksilla on tärkeintä muistaa suosia energiatehokkaita lamppuja. Energiatehokkaat led-lamput ovat yleistyneet nopeasti, sillä alhaisen lämpötilan ansiosta ne ovat muita perinteisiä lamppuja pitkäikäisempiä.

Ledien käyttöikä on noin 30 000–50 000 tuntia, minkä takia niiden vaihtamiselle tulee vain harvoin tarvetta.Toinen edullinen tapa parantaa kodin energiatehokkuutta on tarkistaa hanojen kunto. Vaikka ”merimiessuihku” on hyvä keino säästää vedenkulutuksessa, myös hanojen ja suihkujen päiden vaihtamisella saa selvää säästöä aikaan.

Suositusvirtaama suihkulle ja keittiön hanalle on 12 litraa minuutissa ja pesualtaan hanalle 6 litraa. Uusien vettä säästävien hanojen ja suihkupäiden avulla pääsee tätäkin pienempiin virtaamiin mukavuudesta tinkimättä.

2. Käännä katse energiamerkintään

Kodinkoneet ovat oikea kodin energiasyöppö. Esimerkiksi kaukolämmitteisessä asunnossa ne voivat viedä jopa 40 prosenttia kaikesta käytettävästä sähköstä. Vanhojen, tehottomampien koneiden vaihtaminen uusiin on siis järkevä investointi pitkällä aikavälillä.

Uuden laitteen sähkönkulutus voi nimittäin olla jopa 25–40 prosenttia pienempi verrattuna vanhaan. Uutta kodinkonetta valittaessa onkin hyvä tarkastaa laitteen energiamerkintä. Se perustuu EU:n standardeihin ja kertoo tuotteen energiatehokkuuden asteikolla A−G. A-luokkaan kuuluvat tuotteet ovat energiatehokkaimpia, G-luokan tuotteet puolestaan tehottomimpia.

Uusissa kodinkoneissa on usein ohjelmavaihtoehtoja, joiden avulla laitetta voi käyttää entistä tehokkaammin. Monet älykkäät kodinkoneet osaavat säädellä automaattisesti esimerkiksi lämmitettävän veden määrää ja ohjelmien kestoa. Iloisia uutisia myös kaikille saunafaneille: markkinoilta löytyy lukuisia älykiukaita, jotka lämmittävät saunan optimaalisesti energiaa hukkaamatta.

3. Anna oville ja ikkunoille uusi ilme

Laadukkaat ovet ja ikkunat ovat avainroolissa kodin energiansäästötalkoissa, sillä lämmön karkaamista on tärkeä pyrkiä estämään kaikin tavoin. Vanhat ikkunat ja ovet on helppo kunnostaa vaihtamalla vuotavat ja kuluneet tiivisteet uusiin. Tiivistäminen pienentää vedon tunnetta, jolloin viihtyisät oltavat saavutetaan matalammalla huonelämpötilalla.

Ovet ja ikkunat on myös mahdollista uusia kokonaan energiaremontin yhteydessä. Se usein kannattaakin, sillä nykyaikaiset ovet ja ikkunat ovat vanhoja energiatehokkaampia. Nykymääräysten mukaan ikkunoiden ja ovien lämmöneristyskyvystä kertova U-arvo saa olla enintään 1, kun esimerkiksi vielä 1970-luvun alussa arvo sai olla huimat 3,14. Toisin sanoen 1970-luvun standardeilla valmistetusta ulko-ovesta voi valua lämpöä hukkaan arviolta kolme kertaa enemmän kuin nykyovesta.

4. Laita lämpöpumppu laulamaan

Lämpöpumpun hankinta onkin jo isompi askel kohti energiatehokasta asumista. Pumput tarvitsevat toimiakseen sähköä, mutta niiden tuottama energia on osittain uusiutuvaa ja päästötöntä. Useimmat lämpöpumput lämmittävät kotia talvella ja viilentävät sitä kesällä.

Lämpöpumppuja löytyy monesta eri hintaluokasta, ja myös niiden käyttötarkoitukset vaihtelevat. Lähes kaikenlaisiin koteihin sopiva ratkaisu on ilmalämpöpumppu. Ilmalämpöpumppu on pumppuvaihtoehdoista edullisin, mutta se ei yksinään riitä rakennuksen ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi.

Muita vaihtoehtoja ovat ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpöpumppu. Molemmat lämmitysmuodot edellyttävät vesikiertoista lämmitysjärjestelmää, ja niiden avulla on mahdollista luopua öljylämmityksestä kokonaan. Ilma-vesilämpöpumppu on maalämpöä edullisempi, ja se sopii ainoaksi lämmitysjärjestelmäksi tai öljylämmityksen rinnalle. Maalämpöpumppu puolestaan sopii hyvin kodin ainoaksi lämmittäjäksi. Vaikka maalämpöpumpulla on kallein hankintahinta, sen käyttökustannukset ovat edullisimmat.

5. Nappaa aurinkopaneeleilla säteet talteen

Aurinkopaneelien suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Se ei ole ihme, sillä aurinkosähköllä voidaan kattaa jopa 10–25 prosenttia kodin sähkönkulutuksesta. Vaikka paneelien hankkiminen saattaa tuntua isolta investoinnilta, ne tuovat pitkässä juoksussa myös paljon säästöjä. Aurinkoenergia voi toisinaan kannattaa silloinkin, kun talossa ei ole sähkölämmitystä. Kotitaloussähköä kuluu aina, joten aurinkoenergialla voi helposti kuitata pyykinpesun ja muut arjen sähkötarpeet.

Aurinkopaneelit on hyvä mitoittaa etukäteen omaan kulutukseen sopivaksi. Siitä huolimatta kaikkea ylituottoa voi olla vaikea välttää. Esimerkiksi kesäkaudella kotitaloudet eivät välttämättä saa hyödynnettyä kaikkea tuotettua sähköä itse, jolloin ylituottoa syntyy välttämättä. Ylituotetun sähkön voi halutessaan myydä eteenpäin sähköyhtiöille.

Parhaan energiatehokkuuden saavuttamiseksi paneelit kannattaa asentaa etelän suuntaisesti. Aurinkopaneelit maksavat asennettuina noin 6 000−10 000 euroa, mutta asennuksen jälkeen järjestelmä on pitkälti huoltovapaa. Paneeleiden ajoittainen puhdistus riittää ylläpidoksi, ja lisäksi niiden sähköntuottoa, kuntoa ja kiinnityksiä on hyvä tarkkailla.

Lähteet: Motiva/Teemu Kettunen, Sitra/Sari Laine, K-Raudan Tuotepäälliköt

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 10/2022

JULKAISTU   2.10.2022TEKSTI   Marianne MannilaKUVAT   Getty Images

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?