LADATTAVIEN AUTOJEN yleistyminen on saanut monet harkitsemaan auton vaihtoa ja kotilatausmahdollisuutta. Rivi- ja kerrostalot sekä taloyhtiöiden omistamat pysäköintiyhtiöt voivat hakea avustusta sähköautojen latausinfran rakentamiseen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:lta. Haku on jatkuva, eli hakemuksen voi tehdä verkkopalvelussa koska tahansa.– Tänä vuonna avustukselle on varattu 5,5 miljoonan euron määräraha. Se tarkoittaa noin 9 000 latauspaikkaa, Kari Lappalainen ARA:sta kertoo.

Avustusta saavien lopullinen määrä riippuu hankkeiden kustannustasosta. Jotta tukea voi hakea, latauspaikkoja pitää olla taloyhtiössä vähintään viisi. Avustus kattaa 35 prosenttia toteutu-neista kustannuksista (enintään 90 000 euroa). Tuen voi saada 50 prosentin suuruisena, jos ainakin puolella paikoista voi ladata 11 kW:n tai isommalla teholla. Mahdollisuus ladata sähköautoa kotipihassa on askel kohti sähköautokannan kasvua. Sähköautoja tarvitaan lisää, jotta Suomen päästövähennystavoitteet voidaan saavuttaa. Tämänhetkisen kansallisen energia- ja ilmastostrategian tavoite on yli 500 000 sähkökäyttöistä autoa vuoteen 2030 mennessä.

Entä miten idea kannattaa viedä taloyhtiön hallitukseen? Perusteluna kannattaa tuoda esille latausinfran tuoma arvonnousu: latausmahdollisuus voi nostaa taloyhtiön asuntojen arvoa jo lähivuosina. Kaiken A ja O on huolellinen hankesuunnitelma: kannattaa kartoittaa taloyhtiön sähköinfra ja sen sopivuus lataamiseen. Sitten taloyhtiö voi pyytää konsultointia toteutusmahdollisuuksista ja kustannuksista. Jos hanke toteutuu, ARA:n avustus kattaa myös kartoituksen ja hankesuunnitelman laatimisen.

Lue lisää: Ara.fi