K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Minna Kuukka: Jätimme pyykkikoneen edelliseen asuntoon

Minna Kuukka: Jätimme pyykkikoneen edelliseen asuntoon

Henkilöt
Radiotoimittaja Minna Kuukan nelihenkinen perhe säästää vettä ja sähköä pesemällä pyykkiä vain kerran viikossa.

Arjen ekoteko

”ENNEN PYYKKIKONE ja kuivausrumpu jylläsivät meillä lähes päivittäin. Kun muutimme perheeni kanssa seitsemän vuotta sitten, jätimme pyykkitornin edelliseen asuntoon. Tarkoitus oli selviytyä taloyhtiön pesutuvalla siihen asti, että pääsemme asettumaan uuteen kotiin. Aika pian selvisi, ettemme oikeastaan tarvitse omaa pyykkikonetta.

Pesutuvassa koko viikon pyykkiruljanssin saa hoidettua kerralla kuntoon. Vettä ja sähköä säästyy, kun pesee vain täysiä koneellisia. Kotona saatoin pyörittää puolityhjiä koneellisia vain välttyäkseni armottomalta pyykinkuivausshow’lta. Osa pyykeistä meni kuivausrumpuun, osa kuivui oven kahvoissa. Kuivausteline oli aina tiellä. Nykyään pyykit kuivuvat pesutuvan kuivaushuoneessa.

Kun pesumahdollisuudet ovat rajatut, pesutarvetta ajattelee tarkemmin. Moni meistä pesee vaatteita liian tiuhaan ja kuluttaa siten luonnonvaroja turhaan. 14-vuotiaille kaksosillemme muistutan, etteivät he heittäisi vaatteita pyykkikoriin vain siksi, ettei niitä tarvitsisi viikata takaisin kaappiin. Kaikkea ei tarvitse pestä joka käyttökerran jälkeen, vaan tuuletus riittää.

Nappaan kaupasta usein saman pyykinpesuaineen, mutta huuhteluaineen olen vaihtanut pyykkietikkaan. Se on luonnonmukaisuutensa vuoksi parempi vaihtoehto ympäristölle.Toinen arkinen ekotekoni on ruokahävikin torjuminen. Minua ällöttää heittää pois ruokaa, joten käytän ResQ Club -palvelua.

Keskimäärin kympin maksava ruokakassi on kerätty eri kauppojen hyllyiltä tuotteista, jotka ovat pian myyntikelvottomia, mutta kelpaavat vielä syötäviksi. Koska kassin sisältöä ei voi tietää etukäteen, ruoan valmistus on kuin kotikutoinen Kokkisota. Kassin aineksista keksitään, mitä tänään syödään.”

Kuka?

Minna Kuukka, 50, on radio-toimittaja.

Mistä tunnetaan?

Radio Novan aamuohjelmasta ja Master Chef VIP -ohjelmasta.

Tämän opin kantapään kautta...

”Paljon ruokaa päätyy roskiin, jos kaiken pitää aina olla uunituoretta. Haen usein lähikahviosta yön yli levänneitä leivonnaisia.”

Lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 33 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Hyttyssavukierukka
Hyttyssavukierukka
Varovainenkin hyttyssavun käyttäjä onnistuu rikkomaan savukierukan. Katkenneen pätkän voi kiinnittää metallisella pihdillä palamattoman astian reunaan. Palaa vaika takaperin.
0 0 0
Jäätyyny kipuun ja pikku kolhuihin
Täytä vedellä tyhjä purkkapussi ja vedä kiinni sulkijalla. Sitten vain pakastimeen. Ja jos sitä tarvitaan kuhmuihin ja pikku kolhuihin, ota esille ja painele hellästi kipukohtaa. Lapisperheen hätäapu vaikka matkoilla!! Ei haittaa, vaikka juot siitä lopuksi janoosi!
0 1 0
DIY pussinsulkija
PurkkaPussi-sulkija
Leikkaa sopivan kokoisen purkkapussin suu siten, että sulkija osa irtoaa rinkulaksi. Sitten vaan nipistät sillä muovipussin kiinni.
0 0 0
Säilytyspurkkiin päivämäärä
Kun siirretään myyntilaatikosta tuotetta (esim. hiutaleet) säilytysastiaan, jää parasta ennen päivämäärä myyntilaatikkoon. Teippaa pieni muovitasku säilytysastian kylkeen, niin voit vaihtaa aina voimassa olevan päivämäärän ja tuotteen nimenkin siihen.
0 1 0
Pikapitsaa
Pikapitsaa
Jäikö kaulin kotiin mökkireissulta? Pyöräytä pallo pitsataikinasta, paina vaikka motilla kolo ja täytä. Saat ihanat pikkuiset ja käteensopivat lomaeväät.
0 0 0
Aivastus tiukassa?
Mikäli aivastus ei millään meinaa irtoa, vaan kutittelee nenässä, kannattaa nenän päätä kiusata jollain värisevällä esineellä. Testaa esim. sähköhammasharjaa - ja johan aivastuttaa.
1 0 0