ronja holopainen

Ronja Holopainen: Mitään ei menetä sillä, että yrittää

Girls Takeover -kampanjan Ronja Holopainen valtasi K-ryhmän ja tuli haastamaan pääjohtaja Mikko Helanderia.

RONJA HOLOPAISELLE rohkeus tarkoittaa itseensä luottamista. Sitä että pystyy ja pärjää. Tänään kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta lukiolainen valtaa K-ryhmän ja haastaa pääjohtaja Mikko Helanderia.

Holopaisen yritysvaltaus on osa kansainvälisen lastenoikeusjärjestön Planin Girls Takeover -kampanjaa, jossa tytöt ympäri maailmaa astuivat päiväksi poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

K-ryhmän ja Mikko Helanderin lisäksi Girls Takeoveriin Suomessa osallistuvat muun muassa Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen.

– K-ryhmä on iso yritys ja sillä on paljon vastuuta. On tärkeää, että tuotantoketjut ovat läpinäkyviä ihan sieltä alkupäästä työntekijöiden oikeuksista lähtien, Holopainen sanoo.

RONJA HOLOPAINEN pyrki 14-vuotiaana Plan Suomen lastenhallitukseen ja on siitä lähtien ollut mukana järjestössä. Planiin oli helppo pyrkiä, kun lapsista ja nuorista koostuva ryhmä oli jo valmiina.

– Suomalaisena olen etuoikeutettu ja minulla on mahdollisuus vaikuttaa muiden asemaan. Mitään ei menetä sillä, että yrittää. Siitä saa aina jotain, kertoo Ronja.

Holopaisen mielestä avain parempaan maailmaan on tyttöjen mahdollisuus koulunkäyntiin. Tällä hetkellä maailmassa on arviolta 62 miljoonaa kouluikäistä tyttöä, jotka eivät pääse kouluun.

– Koulutus lisää ymmärrystä ja omien oikeuksien tuntemista. Tyttöjen koko potentiaali täytyy ottaa käyttöön.

LUKION VIIMEISTÄ luokkaa Helsingissä käyvä Ronja Holopainen on asunut aikaisemmin perheensä kanssa Kanadassa ja Japanissa. Rohkeus karttui jo pienenä, kun Holopainen laitettiin ummikkona kanadalaiseen kouluun 5-vuotiaana. Ronja on aina ollut valmis astumaan esiin, kun sellaiseen on ollut tarvetta.

Viime kesänä Holopainen työskenteli orpokodin kesäleirillä Mongoliassa. Yksin reissuun lähtenyt nuori nainen ihastui maan luontoon ja paimentolaiselämään. Tulevaisuudessa Ronjan toiveena on lukea lääketiedettä Iso-Britanniassa.

– Haluan työskennellä lääkärinä kriisialueilla.

Pakistanilainen Nobel-palkittu rauhanaktivisti Malala Yousafzai on yksi Holopaisen tärkeimmistä esikuvista.

– Olin äimän käkenä, että tyttö Pakistanista voi tehdä jotain noin suurta. Jos hän voi tehdä niin miksen minäkin.

Lue lisää

JULKAISTU   11.10.2018TEKSTI   Tanja RinkinenKUVAT   Kirsi Tuura

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)