K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Tapetti toi lämpöä lastenhuoneeseen

Tapetti toi lämpöä lastenhuoneeseen

Remontti
Lähiömutsi-blogista tuttu lastenhuone koki muodonmuutoksen, kun upea tapetti löysi sieltä suloisen kodin.

Ennen oli ennen

"Kuvissa näette alkutilanteen, jossa kohdillaan on oikeastaan vain reilu vuosi sitten kunnostettu ja maalattu 50-lukulainen kerrossänky. Niin ja sisuksistaan uusiksi laitetut alkuperäiset vaatekaapistot. Kaikki muu kaipaa uudelleenjärjestelyä tai vähintään maalikerrosta päälleen." Näin kirjoitti Lähiömutsi-blogin Hanne Valtari remonttisuunnitelmistaan tammikuussa.

lastenhuone ennen

Tältä Lähiömutsi-bloggaajan lastenhuone näytti ennen remonttia ja tapetteja.

No, mutta mitäs sitten tapahtui?

Never say never

Hanne Valtari kertoo, että kun he kaksi vuotta sitten muuttivat, he olivat kotinsa kolmannet asukkaat. Ensimmäiset asukkaat olivat viihtyneet pitkään Helsingin Herttoniemen kerrostaloneliössä.

– Sitten tässä oli lyhyen ajan toinen sakki ja nyt me, kolmas, Hanne Valtari kertoo.

1950-luvun kerrostaloon on nyt uusittu kaikki sähköjä myöten. Vanha asunto oli tärkeä, oma valinta.

PI0418 valtari lastenh6

Vanhaan kaapistoonkin muotoutuvaa Elfa-korijärjestelmää myy K-Rauta.

– Never say never, mutta tuntuisi täysin oudolta muuttaa täysin uuteen kotiin. Tarina, rosoisuus ja elämän kerrostumat ennen meitä ovat tärkeitä. 50-luvun talot ovat kotoisia ja lämminhenkisiä, ja niissä on yllättävän hyviä pohjia. Sitä henkeä oli myös lastenhuoneessa, emmekä siksi halunneet esimerkiksi purkaa alkuperäistä kaapistoa.

Kaapiston sisus ei kuitenkaan ollut toimiva, joten siihen asennettiin Elfa-korijärjestelmä.

Ikioma työpöytä

3- ja 6-vuotiaille oma huone on iso juttu. Edellisessä kodissa ei lapsilla ollut omaa huonetta ja työpöytäkin oli henkisesti enemmän esikoisen kuin kuopuksen. Perhe teetätti puusepällä klaffipöydän, jonka ääreen molemmat lapset mahtuvat.

– Nyt molemmille on pöytäpaikka ja kuopuksellakin on oma tila, jossa voi piirrellä ja olla nassutusten siskon kanssa.

PI0418 valtari lastenh2

Lastenhuoneessa työpöytäkin pysyy nyt siistinä. Musta Cello-metallikori, K-Rauta.

Pöydän saa taitettua kahteen osaan ja koska se taittuu kokonaan hyllyn sisään, se antaa äkkiä tilaa vaikka yökyläkaverien siskonpedeille. Muunneltavuus ja mahdollisimman pitkälle kestävä ratkaisu oli tärkeää. Hannen toiveissa on, että pöytä löytyy joskus lasten omista, ensimmäisistä kodeista.

– Se on siellä varmaan aika kätsy, kun yleensä ensimmäisessä kodissa pitää kikkailla pienen tilan kanssa.

Ei retroa vaan avoa

Pöytä työntyy esiin seinän vieren käytetyistä Lundia-hyllyistä.

– Mietin kauan vintage-kaappia, jonka kätköihin saisi asioita, mutta eihän lapset oikein saa leikittyä sellaisella. Avohylly on riemunkirjava, kun kaikki on siinä tyrkyllä, mutta kun leluilla leikitään, niitä on helppo nostella pois. Ja kun asioilla on reilusti paikkansa, lapsetkin saavat ne takaisin helposti sinne.

PI0418 valtari lastenh5

Puupalikoiden koti on tässä. Cello-huopakori, K-Rauta.

Asukkaat ovat kunnostaneet hyllyn oman taloyhtiön yhteisellä puuverstaalla.

– Vanhassa kodissa nämä projektit vaativat yöllisiä maalaussessioita ennen kuin termiitit herää. Täällä ei tarvitse miettiä sitä, kun maalattavat asiat saavat rauhassa kuivua muissa tiloissa.

Hyllyn maalin pitää kestää kulutusta, joten asiaa konsultoitiin K-Raudasta. Myös pöytä, tuolit ja sängyt on maalattu itse. Kalusteiden vaaleanpunainen sävy on Runo, sininen Loitsu ja tuolinjaloistakin löytyvä vanha minttu on Silkkitie.

Ensi-ihastus otti aikaa

Se, että lastenhuoneen tapetin valinnasta päästiin valmiiseen seinäpintaan, vei aikaa. Muut huoneet antoivat odotuttaa itseään, mutta lastenhuoneen kuviorikas Boråstapeterin Scandinavian Designers Mini 6252 -tapetti löytyi nopeasti.

– Koko perhe tykkäsi siitä heti. Tapetista oli valkopohjainenkin versio, mutta mustapohjainen on makeampi ja näyttää kivalta karkkisävyisten sänkyjen kanssa.

PI0418 valtari lastenh3

Oravien aamujumppa herättää lapset. Boråstapeterin Scandinavian Designers Mini 6252 -tapetti, K-Rauta.

– Mustapohjainen tapetti lastenhuoneessa saattaa kuulostaa kreisiltä, mutta meidän Huvikumpuun se on just täydellinen, lapset tykkää siitä tosi paljon. Siinä on kivaa satumaista lapsekkuutta ja taloon sopivaa 50-luvun henkeä.

Huoneen toinen tapetti on Boråstaperin Linen 5576. Sen sävy, haalea minttu, poimittiin kuviorikkaammasta tapetista komppaamaan sitä.

K-Raudan Boråstapeterin trendikäs tapettivalikoima oli jo ennestään Hannen mieleen, ja se tuli tämänkin kodin valintoja tehdessä kahlattua läpi tarkasti. Ja moneen kertaan.

Lopullisia valintoja helpotti se, että tapeteista sai kotiin A4-kokoisia näytteitä. Erityisesti kodin kolmen muun huoneen valintoja mallailtiin seinällä roikuttaen pientä palaa tapettia useampi kuukausi.

Uusi lastenhuoneen ilme näillä

Lastenhuoneen uusi ilme vaatii välillä täysrempan, välillä selviää, kun seinille tulee uusi tapetti tai vaikka vain ostaa fiksumman kokoiset korit tavaroille. Kuvien linkeillä pääset suoraan K-Raudan verkkokauppaan.

Juttu jatkuu tuotteiden jälkeen.

Yhdessä, erikseen

Itse tekeminen ja vanhojen huonekalujen kunnostus on Hannen perheen juttu. Tosin juuri tällä hetkellä kun Hanne sanoo "me remontoimme", se tarkoittaa lasten osallistumisinnon takia tätä:

– Olin ajatellut mielessäni, että yhdessä tehdään. No, mielikuvissa linnut visertää ja lapset leikkii käpylehmillä. Me teimme kodin vuosikymmeniin viittaavan ratkaisun eli minä huollan lapset ja mies tekee.

PI0418 valtari lastenh4

Lapset pitivät seuraa äidille rempan aikana ja nauttivat nyt omasta huoneesta.

– Kun meillä sisustetaan, yleensä minä suunnittelen ja selvitän. Mies on yleensä aika samaa mieltä suunnitelmieni kanssa, mutta toki välillä on yhdessä on haettu molempia miellyttävää ratkaisua.

Tapetit mies laittoi taattuun lapsiperhetyyliin – yksi seinä kerrallaan, silloin kun oli työrauhaa.

– Hän nappasi aina jonkun illan tai vapaapäivän, kun me muut olimme jossain, Hanne kertoo.

Ja projekti jatkuu

Koti ostettiin kaksi vuotta sitten.

– Samaa ennen muuttoa alkanutta remonttia tässä vedellään. Lastenhuone on eka, joka on nyt täysin valmis tapetteja ja listoja myöten. Aika paljon ehti kertyä pikkulegoja listojen rakoihin, kun elettiin puolitoista vuotta ilman niitä.

PI0418 valtari lastenh7

Keppareita ja duploja. Hetken oikeilla paikoilla. Cello-meriheinäkori ja Cello-metallikori, K-Rauta.

Mutta oikeastaan: kaikki on lastenhuoneessa täysin valmista, kunhan ei katso ylös.

– Mieheni ja hänen isänsä kikkailivat katon kanssa yhden viikonlopun, mutta se halkeilee ja pitäisi sittenkin levyttää. Edelliset asukkaat olivat läntänneet kattoon tapetin ja katto on just tossa huoneessa tosi eläväinen. Appi on ammattilainen rakennushommissa ja mies ollut opiskeluaikoina duunissa raksalla, mutta sekään kaikki, mitä he tekivät katolle tilanteen korjaamiseksi, ei riittänyt.

Lue täältä Hannen kolumni Remontti lapsiperheen tyyliin ja seuraa Lähiömutsi-blogista, miten kodin remontit etenevät, seuraavaksi kodissa alkaa Hannen työhuoneen tapetointi. Tapettirullat ovat jo lattialla odottamassa. Hannen mielestä tapetit tuovat merkittävästi kodikkuutta maalarinvalkoisen seinän sijaan.

– Se on ihanaa, kun saamme hyllyt seinille ja kaksi vuotta lattialla olleet tavarat hyllylle. Sitä odotellessa!

Lue lisää tapetoinnista

Oliko juttu hyödyllinen? Kyllä ( 34 ) Ei ( 4 )
Koti
Ihmiset
Tyyli
Hyvinvointi
Niksi-Pirkka
Vähemmän käryä
Muffinsipellillä paistaessa loppuvaiheessa ei taikina riitä kaikkiin koloihin, joten leikkaan leivinpaperin tyhjien kolojen päälle siksi ajaksi, kun muffinsit paistuvat, jotta ei tyhjät kolot käryä uunissa.
0 0 0
Uutta pitoa kuluneisiin tossuihin
Jos vanhojen jumppatossujen pohja on kulunut jo liian liukkaaksi, palauta niihin pito raastamalla kengänpohjaa juustoraastimella. Parhaimman tuloksen saat raastimen ns. piikikkäällä osalla.
0 0 0
Vinkki hampaannarskuttajalle
Vinkki hampaannarskuttajalle.
Kun en raaskinut ostaa yörautaa, mikä olisi estänyt hampaiden narskuttamisen, niin kokeilin vaihtoehtona seuraavaa: Rentoutin posket ja leuat suun ulkopuolelta ennen nukkumaan menoa sähköhammasharjalla, joka ei ollut enää hammasharjauskäytössä. Samaa on käytetty puheterapeutilla, kun on tarvinnut aktivoida asiakkaan suunympäristölihaksia. Kokeilussa!
0 0 0
Jätekamppeista nenäliinoiksi!
Jätekamppeista nenäliinoiksi!
Vanhat hyväkuntoiset t-paidat ja vastaavat kannattaa tietysti kierrättää niille tarkoitetuissa keräyspisteissä. Mutta mitä tehdä vähän rispaantuneille ja ei-kierrätyskelpoisille paidoille ja muillekin puuvillatekstiileille? Ota sakset käteen ja leikkaa ne noin 10*10 cm paloiksi, ja käytä vaikka nenäliinoina tai johonkin muuhun pyyhintään. Parempi sekin kuin suoraan vaan nakata mäkeen!
3 8 0
Paras pussinsulkija
Paras pussinsulkija
Pussinsulkijat ovat usein hankalia ja hitaita käyttää. Paljon näppärämpi keino on kiepauttaa avatun pakastekasvispussin tai murustelevan sipsipussin suu rullalle ja nipsauttaa pyykkipoika reunaan pitämään se kiinni. Todella helppoa ja paras niksi ikinä, laatikot pysyvät puhtaana ja herkut pölyttömänä!
6 7 0
Pysyvä haavasidos eläimelle
Pysyvä haavasidos eläimelle
Jokainen lemmikinomistaja varmaan tietää ongelman kun haavasidokset ei pysy, kiristävät, puristavat tai tarttuvat liikaa kiinni. Ihmisten kinesioteipillä saa sidokset pysymään paikallaan, ei purista eikä kiristä kun ei kiristä teippiä kiinnittäessä haavasidosta. Joustaa eläimen liikkeen mukana ja lähtee hyvin karvasta irti tarttumatta liikaa.
2 3 0