lasten ulkovaatteet avaus

Lasten ulkovaatteet: Ostajan opas

Lasten ulkovaatteet kannattaa ostaa ajatuksella. Avainsanoja ovat veden- ja tuulenpitävyys sekä hengittävyys.

1. Montako vaatekertaa?

Nyrkkisääntönä voi pitää kahta: kannattaa varata toiseksi lasten ulkovaatteeksi kevyt sateenpitävä ja toiseksi toppavaate. Alle lisätään tarpeen mukaan lämmittäviä välikerroksia.

2. Vedenpitävä vai vettä hylkivä?

Vettä hylkivässä vesi pisaroi pois, vedenpitävässä vesi ei pääse vaatteen läpi. Tuulenpitävä lasten ulkovaate puolestaan ei laske tuulta vaatteen lävitse.

3. Miten materiaalit ovat kehittyneet?

Synteettiset nykymateriaalit hylkivät likaa ja vettä. Uudet kasviperäiset muuntokuidut, kuten bambuviskoosi ja Tencel, ovat pehmeitä, imevät kosteutta ja puhdistuvat helposti.

4. Millaiset kerrokset ulos?

Lasten ulkovaatteet kannattaa kerrostaa niin, että alimmaiseksi puetaan kosteutta iholta pois siirtävä asu ja välikerrokseksi lämmittävää fleeceä tai villaa.

Päällysvaatteen tulee olla riittävän väljä, liian tiukassa paleltaa.

5. Mitkä koot?

Lähes metrin pituinen normaalivartaloinen lapsi pärjää koko talven koon 98 cm talvihaalarilla. Seuraavassa koossa 104 cm on jo reilusti kasvunvaraa.

Valitse asujen ja kenkien koot huolellisesti. Lasten ulkoiluvaatteet eivät saa olla liian isoja. Tarpeettoman suureen vaatteeseen tulee taitoksia ja lahkeet kuluvat. Varmista sovituksessa, ettei selkäosa kiristy liikaa kyykistyessä.

Mittaa lapsesi koko ennen ostoksille menoa tai sovittele haalari lapsen ylle huolellisesti kaupassa. Tarkista myös, miten valitset oikeat koot lasten kenkiin, kasvunvara nimittäin eroaa iästä riippuen!

6. Kokohaalari vai lasten takki ja välikausihousut?

Kaksiosainen asu eli lasten takki ja välikausihousut -yhdistelmä toimii paremmin kuin välikausihaalari erityisesti alkusyksystä, kun intiaanikesän aurinko kurkistelee pilvien takaa.

Talvihaalari suojaa pieniä lapsia paremmin lumelta ja se on helpompi pukea päälle esimerkiksi päiväkodissa. Toppahaalari pitää selän lämpimänä, vaikka pulkkamäessä pyörähtäisi kuinka ympäri. Ostoskoriin kannattaakin sujauttaa vain sellaiset lasten ulkovaatteet, jotka vastaavat käyttötarkoitusta ja tukevat lapsen ikään kuuluvaa luonnollista liikuntaa.

Isommalla lapsella valintaa ohjaa myös se, mitä hän aikoo tehdä kerhossa tai koulun jälkeen eli kumpi asu toimii silloin paremmin.

7. Kuinka hoidan lasten ulkovaatteita?

Kostealla pyyhkiminen on usein riittävä puhdistus. Käännä lasten ulkovaatteet nurin pesun ja kuivauksen ajaksi. Älä käytä huuhteluainetta, sillä se tukkii vaatteen hengittävät huokoset. Lähes kaikki lasten ulkovaatteet kestävät kuivausrumpua tai -kaappia.

Oikean kokoinen, hyvin hoidettu ja kauden ajan pidetty lasten ulkovaate kelpaa mainiosti seuraavalle lapselle tai myyntiin. Vedenpitäviä vaatteita voit paikata kivoilla tarrapaikoilla.

Lue lisää lasten ulkovaatteista:

JULKAISTU   29.6.2021TEKSTI   Vesa VainioKUVAT   Valmistajat

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?