K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Leena Lehtolainen: Makuja metsästä

Leena Lehtolainen: Makuja metsästä

Henkilöt
Kirjailija Leena Lehtolainen ratkoo metsässä kirjoituspulmia ja kerää ämpäreittäin luonnon antimia. Millainen on Leenan omatekoinen sienikuivuri?

Arjen ekoteko

”Olen saanut hyvän kotikasvatuksen ja oppinut, ettei ruokaa heitetä roskiin. Suunnittelen viikon ruokaostokset tarkasti ja lasken jopa sen, kuinka monta tomaattia tarvitsemme. Hävikkiä tulee siis aika vähän, ja pyrin hyödyntämään kaiken niin hyvin kuin mahdollista. Jos leipä on homehtunut, leikkaan homeisen kohdan pois ja valmistan lopuista korppujauhoa tai krutonkeja. Maidon tuoreudesta olen tarkka, mutta kaksi kissaamme ovat mieltyneet happanevan maidon makuun.

Olen oleskellut paljon Toscanassa, ja minua viehättää cucina povera (köyhä keittiö) -ajattelu. Niukkoina aikoina italialaiset valmistivat ruokaa kekseliäästi, ja esimerkiksi kuivat leivänkannikat opittiin hyödyntämään panzanellaan. Kun poikani asuivat vielä kotona, kokkasin heille viikoittain ”tähteet-pannua”, joka koostui milloin mistäkin viikon varrelta yli jääneistä vihanneksista, keitetyistä perunoista ja lihan jämistä.

Rakastin jo lapsena metsässä liikkumista, ja sienessä käyminen oli minun ja isäni yhteinen juttu. Metsässä liikkumiseen liittyy monta aspektia: Puhun siellä kirjojen repliikkejä läpi – onneksi vain oravat ja kauriit ovat kuulemassa. Moni kirjoituspulma on ratkennut puolukoiden perässä möngertäessä.

Kerään kesäisin villiyrttejä kuten suolaheinää, nokkosia ja ketunleipää. Poimin myös mustikoita, puolukoita ja metsävadelmia niin paljon, että ne riittävät aina talven yli. Sieniäkin kertyy kymmeniä litroja. Minulla ei ole sienikuivuria, vaan kuivaan sienet pannuhuoneessa vanhan ikkunan päällä, jonka päälle on viritetty kärpäsverkko. Tämä on epäekologisen lämmitysmuodon ekologinen ulottuvuus. Tosin nyt aiomme luopua öljylämmityksestä ja ottaa tilalle maalämmön.”

Kuka?

Leena Lehtolainen, 57, kirjailija.

Mistä tunnetaan?

Maria Kallio ja Henkivartija-dekkareistaan. Uusin kirja Henkivartija myynnissä K-Citymarketeissa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Kuolleelta Aili-tädiltäni jäi jääkaappiin tähteeksi vain puolikas peruna. Se on naurattanut, mutta ymmärrän Ailia vuosi vuodelta paremmin.”

Lue lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 14 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Oma paikka julkisissa
Haluatko ettei viereesi tule istumaan kukaan julkisissa? Laita kasvomaski naamalle, niin sinun viereesi istutaan vain pakon edessä
0 0 0
pussi pussista
pussi pussista
Multapusseista saa leikattua hyviä kahvallisia kantokasseja kasveille. Kestävät paremmin kuin kauppojen paperipussit (jotka nykyisin useissa kaupoissa maksavatkin). Isoimpiin multapusseihin sopivat puutarhajätteet. Pusseja voi käyttää monta kertaa, kun ovat niin kestäviäkin.
0 0 0
Kaulimella vetreäksi
Kaulimella vetreäksi
Ovatko lihaksesi jumissa? Kaulimella saat kätevästi lihaksiin hierontaa! Toimii erittäin tehokkaasti esimerkiksi etureisien, sekä säärien hierontaan. Pieni kaulin on tähän sopivin vaihtoehto. Kannattaa kokeilla myös saunassa.
0 0 0
Lapsilukko laatikostoon
Lapsilukko
Pitkävartinen kenkälusikka toimii hyvin laatikoiden kiinnipitämiseen. Ei pääse taapero tyhjentämään laatikoita.
0 1 0
Vesiletkun läpivienti
Jos vaikkapa saunan seinä on kaksikerrosrakenteinen ja olet tehnyt siihen letkun kokoisen reiän läpivientiä varten niin sen saaminen läpi jälkimmäisestä seinästä on haastavaa letkun pehmeydestä tai aikasemmasta kelalla olosta johtuen. Laita letkun sisälle suora metalli- tai puutappi niin johan onnistuu helposti.
0 0 0
Hyödynnä erätauot
Kun katsot jääkiekkoa voit erätauolla siivota, ota esille siivousvälineet ja tee erätauonaikana arkisia rutiiniluontoisia siivoustöitä, pölynpyyhkiminen , tavaroiden paikoilleen laitto ja jopa roskien vienti. Näin hoidat hienosti siivouksen ja seuraat samalla mielenkiintoista jääkiekkoa.
0 0 0