K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Leena Lehtolainen: Makuja metsästä

Leena Lehtolainen: Makuja metsästä

Henkilöt
Kirjailija Leena Lehtolainen ratkoo metsässä kirjoituspulmia ja kerää ämpäreittäin luonnon antimia. Millainen on Leenan omatekoinen sienikuivuri?

Arjen ekoteko

”Olen saanut hyvän kotikasvatuksen ja oppinut, ettei ruokaa heitetä roskiin. Suunnittelen viikon ruokaostokset tarkasti ja lasken jopa sen, kuinka monta tomaattia tarvitsemme. Hävikkiä tulee siis aika vähän, ja pyrin hyödyntämään kaiken niin hyvin kuin mahdollista. Jos leipä on homehtunut, leikkaan homeisen kohdan pois ja valmistan lopuista korppujauhoa tai krutonkeja. Maidon tuoreudesta olen tarkka, mutta kaksi kissaamme ovat mieltyneet happanevan maidon makuun.

Olen oleskellut paljon Toscanassa, ja minua viehättää cucina povera (köyhä keittiö) -ajattelu. Niukkoina aikoina italialaiset valmistivat ruokaa kekseliäästi, ja esimerkiksi kuivat leivänkannikat opittiin hyödyntämään panzanellaan. Kun poikani asuivat vielä kotona, kokkasin heille viikoittain ”tähteet-pannua”, joka koostui milloin mistäkin viikon varrelta yli jääneistä vihanneksista, keitetyistä perunoista ja lihan jämistä.

Rakastin jo lapsena metsässä liikkumista, ja sienessä käyminen oli minun ja isäni yhteinen juttu. Metsässä liikkumiseen liittyy monta aspektia: Puhun siellä kirjojen repliikkejä läpi – onneksi vain oravat ja kauriit ovat kuulemassa. Moni kirjoituspulma on ratkennut puolukoiden perässä möngertäessä.

Kerään kesäisin villiyrttejä kuten suolaheinää, nokkosia ja ketunleipää. Poimin myös mustikoita, puolukoita ja metsävadelmia niin paljon, että ne riittävät aina talven yli. Sieniäkin kertyy kymmeniä litroja. Minulla ei ole sienikuivuria, vaan kuivaan sienet pannuhuoneessa vanhan ikkunan päällä, jonka päälle on viritetty kärpäsverkko. Tämä on epäekologisen lämmitysmuodon ekologinen ulottuvuus. Tosin nyt aiomme luopua öljylämmityksestä ja ottaa tilalle maalämmön.”

Kuka?

Leena Lehtolainen, 57, kirjailija.

Mistä tunnetaan?

Maria Kallio ja Henkivartija-dekkareistaan. Uusin kirja Henkivartija myynnissä K-Citymarketeissa.

Tämän opin kantapään kautta...

”Kuolleelta Aili-tädiltäni jäi jääkaappiin tähteeksi vain puolikas peruna. Se on naurattanut, mutta ymmärrän Ailia vuosi vuodelta paremmin.”

Lue lisää ekotekoja:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 14 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0