Esikasvatus

Nyt saa esikasvattaa!

Nyt on oikea aika aloittaa pihasuunnittelu ja esikasvatus. Puutarhuri ja arboristi Minna Toivanen antaa inspiroivat vinkit.

1. Helppoja tapauksia

Jos viherpeukalo ei kuulu oman suvun periytyviin ominaisuuksiin, mitä kannattaisi yrittää esikasvattaa?

– Lobeliaa, leijonankitaa, samettikukkaa ja ykkössuosikkiani kosmoskukkaa. Ne ovat helppohoitoisia ja kauniita. Esikasvatan niitä mielelläni myös omalla ikkunalaudallani, sanoo television Eden-puutarhaohjelmastakin tuttu puutarhuri Minna Toivanen.

– Pelargoniaa en lähtisi kasvattamaan siemenestä, koska se tarvitsee kasvuvauhdikseen keinovaloa, lisälannoitteita ja latvomista.

2. Faktaa, ei fiktiota

Haaveilun lisäksi kannattaa yrittää varmistaa, mikä juuri omalla pihalla tai parvekkeella menestyisi. Tarkista siemenpussista, mikä on kasvin kylvötiheys ja -syvyys sekä lopullinen korkeus ja viihtyykö kasvi paremmin auringossa kuin varjossa. Pussista selviää myös kukinta-aika.

Esimerkiksi lobelia alkaa kukkia jo kesän kynnyksellä, asteri ja kosmos vasta loppukesästä. Monivuotisen kasvin, esimerkiksi akileijan, ensimmäistä kukintaa voi joutua odottamaan jopa seuraavaan kesään saakka.

3. Joko saa?

Jos olet hitaasti syttyvää tyyppiä, se saattaa esikasvatuspuuhissa ollakin eduksi.

– Esikasvatuspuuhiin ei pitäisi ryhtyä liian aikaisin. Päivän pituus helmi- ja maaliskuun vaihteessa on vielä liian lyhyt. Ikkunalaudalla esikasvatettavista taimista ei tule kunnollisia, jos ne eivät saa tarpeeksi valoa, Minna Toivanen neuvoo.

4. Hyviin multiin

Niksi-Pirkasta löydät muiden suomalaisten kekseliäitä esikasvatusideoita, esimerkiksi mitkä kaikki materiaalit voisi kierrättää taimipotiksi.

Mutta tässä ei kannata oikaista tai soveltaa: Siemenet kannattaa idättää laadukkaassa mullassa. Huonolaatuinen voi aiheuttaa taimipoltteen, jolloin versot nuupahtavat ja lakastuvat.

K-Raudasta saat muuten multaa, siemeniä, muita pihatuotteita ja -ideoita.

5. Pihan pieni värioppi

Riemunkirjavat istutukset ovat suosittuja, ja Minnan mielestä hyvä tulos syntyy valitsemalla kukkaryhmään vastaväripareja. Hän suosittelee myös välivihreän käyttöä istutuksissa. Kesäkukkien sekaan voi pistää kasvamaan vaikkapa minttua, salviaa ja oreganoa.

– Vihreät yrtit tasapainottavat kokonaisuutta, ja niitä voi napsia ruokapöytään pitkin kesää. Eksoottinen uutuus välivihreäksi on koristebataatti. Kasvin lehdet ovat purppuranpunaisia sekä limen värisiä. Tosin syötäväksi ne eivät kelpaa, Minna Toivanen muistuttaa.

Esikasvatus huhtikuussa

  • Purjo: Maaliskuu, viimeistään huhtikuun 1-2 viikolla multiin. Esikasvatuksen kesto 4-6 viikkoa. Istutus kesäkuun alussa.
  • Lehtikaali: Huhtikuun 1-2 viikolla multiin. Esikasvatuksen kesto 3-6 viikkoa. Istutus toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.
  • Kyssäkaali: Huhtikuun 2-3 viikolla multiin. Esikasvatuksen kesto 4-6 viikkoa. Istutus kesäkuun alussa.
  • Kukkakaali: Huhtikuun 3-4 viikolla multiin. Esikasvatuksen kesto 3-4 viikkoa. Istutus toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.
  • Lamopinaatti: Huhtikuun 3-4 viikolla multiin. Esikasvatuksen kesto 4-6 viikkoa. Istutus toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.
  • Parsakaali: Huhtikuun 3-4 viikolla multiin. Esikasvatuksen kesto 3-4 viikkoa. Istutus toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.
  • Salaattifenkoli: Huhtikuun 3-4 viikolla multiin. Esikasvatuksen kesto 3-4 viikkoa. Istutus toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.
  • Talvikurpitsa: Huhti-toukokuun vaihteessa multiin. Esikasvatuksen kesto 2-4 viikkoa. Istutus toukokuun lopusta kesäkuun alkuun.
  • Maissi: Huhti-toukokuun vaihteessa multiin. Esikasvatuksen kesto 2-3 viikkoa. Istutus kesäkuun alussa.

Lue lisää kasveista

JULKAISTU   6.3.2021TEKSTI   Helena KujalaKUVAT   Riikka Kantinkoski

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)