K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä retkeilystä

6 kysymystä retkeilystä

Liikunta
Retkeily syksyisessä luonnossa on ihanaa! Nappaa parhaat vinkit asiantuntijalta ja varmista onnistunut syysretki.

1. Miten syysretkelle kannattaa pukeutua?

Kerrospukeudu ja suosi värikkäitä vaatteita, niin erotut ympäristöstäsi. Aluskerrosten tekniset keinokuidut, silkki tai merinovilla siirtävät kosteuden iholta. Välikerroksessa villat, fleecet tai keinokuituvaatteet lämmittävät ja siirtävät kosteuden eteenpäin.

Kuorikerros suojaa tuulelta ja vedeltä sekä siirtää kosteuden pois. Valitse takki, jossa on kiristettävä huppu ja tuuletusaukkoja. Housuissa tulisi olla vahvikkeet polvissa, säärissä ja lahkeensuiden sisäosissa.

2. Miten löydän kunnolliset jalkineet?

Hyvät retkeilykengät ovat vedenpitävät, tukevat ja numeroa suuremmat kuin normaalisti käyttämäsi kengät. Sovita niitä sukat jalassa ja tunnustele, etteivät kengät purista. Kärkiin tulisi jäädä 1–1,5 senttiä tilaa. Varmista, että pohjat ovat pitävät ja jäykät, jolloin juuret ja kivet eivät tunnu pohjan läpi.

Valitse sitä korkeammat varret, mitä pidempiä matkoja kävelet ja painavampia taakkoja kannat. Varret tukevat nilkkoja ja suojaavat aluskasvillisuudelta sekä maan kosteudelta. Älä pue retkelle puuvillasukkia vaan lämpöä säätelevät merinovillasukat. Ne pitävät jalat kuivina ja ehjinä. Aja uudet kengät sisään lyhyillä reiteillä!

3. Millainen reppu sopii retkeilyyn?

Tavallinen koulureppu ei käy, sillä retkeilyrepun tulisi olla pitkänomainen ja kapeahko, hyvin istuva sekä tuulettuva. Kävely on tympeää, jos hiki valuu pitkin selkää. Pehmustetut ja säädettävät olkahihnat, rintaremmi sekä lantiovyö tukevat repun paikalleen ja jakavat kuorman painon. Hyvässä repussa on useita taskuja ja integroitu sadesuojahuppu.

4. Mitä päiväretkelle tulisi ottaa mukaan?

Pakkaa reppuun täyteen virtaa ladattu puhelin, varavirtalähde, tulentekovälineet, juomavesi, eväät, ruokailuvälineet, puukko, istuinalusta, tasku- tai otsalamppu, kartta, kompassi, gps-laite tai ainakin puhelimeen ladattu kompassisovellus, vessapaperia, roskapussi, vaihtovaatteet, retkeilijän ensiapupakkaus ja retkikeitin, jos reitillä ei ole nuotiopaikkaa. Lataa myös puhelimeesi 112 Suomi -sovellus.

5. Miten ruokailu on järkevintä järjestää?

Pakkaa valmiit ruoat rasioihin ja termoksiin. Voit toki myös kokkailla ruokaa kuivamuonasta ja säilykkeistä reitin nuotiopaikalla. Käytä pussikeittoja, -kastikkeita, kuivattuja kasviksia sekä pasta- ja pata-ateriapusseja. Rikastuta kuivaruokia vaikka linsseillä tai sipuleilla ja hyödynnä metsän sieniä ja marjoja. Muista pakata mukaan välipaloja, kuten hedelmiä, pähkinöitä, myslipatukoita tai välipalakeksejä. Ota jälkiruoaksi mukaan tikkupullataikina tai vaahtokarkkeja nuotiolla paahdettavaksi.

6. Miten löydän parhaat maisemat ja reitit?

Tutustu luontoon.fi-sivustoon, josta löydät monenlaisia reittejä. Rajaa sopivat kohteet alueen, aktiviteetin ja reitin ominaisuuksien mukaan, niin näet vaihtoehdot kartalla ja pääset halutessasi lukemaan kohteesta lisää.

Muista, että lyhytkin retki luonnossarentouttaa ja on täynnä nähtävää sekä koettavaa. Pysähdy välillä katselemaan ja kuuntelemaan. Retkeily on mielentila, jossa yhdistyvät fyysinen rasitus ja henkinen virkistys.

Näitä tarvitset

retkeily tarvikkeet2

Merinovillainen aluskerrasto on miellyttävä päällä. Miesten Lauparen Merino -aluspaita- ja housut, 99,90 €/kpl. Naisten Haglöfs Astral GTX -kuoritakissa on kainaloventilaatiot, hyvä huppu ja säätömahdollisuuksia, 379 €. Erittäin ohuet ja laadukkaat miesten Bridgedale Everyday Ultralight -merinovillasukat, 19,90 €. Naisten Lowa Toro Pro GTX Mid -ulkoilujalkineissa on juoksukengän joustavuus ja vaelluskengän jämäkkyys, 199 €. Reilun kokoisessa McKinleyn Skua VT 25 -repussa on integroitu sadesuoja ja hyvä tuulettuvuus, 69,90 €. Kaikki tuotteet Intersport.

Asiantuntijana Henna Palokangas Budget Sportista

Lue lisää:

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 9/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 21 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
1 0 0
Pursotin hukassa?
Juhlat tulossa ja kakku pitäisi koristella. Taas pursotin hukassa tai sitä ei ole. Ei hätää. Kertakäyttöhanskasta saat oivan pursottimen jättämällä etu- tai keskisormen pursotukseen. Muut sormet solmitaan kiinni. Kermavaahto hanskan sisään ja näin sinulla on toimiva pursotin.
0 2 0
Kukkien kastelu siististi
Säilytä tyhjentynyt ketsuppipullo kukkien kasteluun ja täytä se vedellä. Purista pullosta vettä suoraan kukkamultaan sopivan määrän. Ei kastu pöytäliina.
0 0 0