K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä retkeilystä

6 kysymystä retkeilystä

Liikunta
Retkeily syksyisessä luonnossa on ihanaa! Nappaa parhaat vinkit asiantuntijalta ja varmista onnistunut syysretki.

1. Miten syysretkelle kannattaa pukeutua?

Kerrospukeudu ja suosi värikkäitä vaatteita, niin erotut ympäristöstäsi. Aluskerrosten tekniset keinokuidut, silkki tai merinovilla siirtävät kosteuden iholta. Välikerroksessa villat, fleecet tai keinokuituvaatteet lämmittävät ja siirtävät kosteuden eteenpäin.

Kuorikerros suojaa tuulelta ja vedeltä sekä siirtää kosteuden pois. Valitse takki, jossa on kiristettävä huppu ja tuuletusaukkoja. Housuissa tulisi olla vahvikkeet polvissa, säärissä ja lahkeensuiden sisäosissa.

2. Miten löydän kunnolliset jalkineet?

Hyvät retkeilykengät ovat vedenpitävät, tukevat ja numeroa suuremmat kuin normaalisti käyttämäsi kengät. Sovita niitä sukat jalassa ja tunnustele, etteivät kengät purista. Kärkiin tulisi jäädä 1–1,5 senttiä tilaa. Varmista, että pohjat ovat pitävät ja jäykät, jolloin juuret ja kivet eivät tunnu pohjan läpi.

Valitse sitä korkeammat varret, mitä pidempiä matkoja kävelet ja painavampia taakkoja kannat. Varret tukevat nilkkoja ja suojaavat aluskasvillisuudelta sekä maan kosteudelta. Älä pue retkelle puuvillasukkia vaan lämpöä säätelevät merinovillasukat. Ne pitävät jalat kuivina ja ehjinä. Aja uudet kengät sisään lyhyillä reiteillä!

3. Millainen reppu sopii retkeilyyn?

Tavallinen koulureppu ei käy, sillä retkeilyrepun tulisi olla pitkänomainen ja kapeahko, hyvin istuva sekä tuulettuva. Kävely on tympeää, jos hiki valuu pitkin selkää. Pehmustetut ja säädettävät olkahihnat, rintaremmi sekä lantiovyö tukevat repun paikalleen ja jakavat kuorman painon. Hyvässä repussa on useita taskuja ja integroitu sadesuojahuppu.

4. Mitä päiväretkelle tulisi ottaa mukaan?

Pakkaa reppuun täyteen virtaa ladattu puhelin, varavirtalähde, tulentekovälineet, juomavesi, eväät, ruokailuvälineet, puukko, istuinalusta, tasku- tai otsalamppu, kartta, kompassi, gps-laite tai ainakin puhelimeen ladattu kompassisovellus, vessapaperia, roskapussi, vaihtovaatteet, retkeilijän ensiapupakkaus ja retkikeitin, jos reitillä ei ole nuotiopaikkaa. Lataa myös puhelimeesi 112 Suomi -sovellus.

5. Miten ruokailu on järkevintä järjestää?

Pakkaa valmiit ruoat rasioihin ja termoksiin. Voit toki myös kokkailla ruokaa kuivamuonasta ja säilykkeistä reitin nuotiopaikalla. Käytä pussikeittoja, -kastikkeita, kuivattuja kasviksia sekä pasta- ja pata-ateriapusseja. Rikastuta kuivaruokia vaikka linsseillä tai sipuleilla ja hyödynnä metsän sieniä ja marjoja. Muista pakata mukaan välipaloja, kuten hedelmiä, pähkinöitä, myslipatukoita tai välipalakeksejä. Ota jälkiruoaksi mukaan tikkupullataikina tai vaahtokarkkeja nuotiolla paahdettavaksi.

6. Miten löydän parhaat maisemat ja reitit?

Tutustu luontoon.fi-sivustoon, josta löydät monenlaisia reittejä. Rajaa sopivat kohteet alueen, aktiviteetin ja reitin ominaisuuksien mukaan, niin näet vaihtoehdot kartalla ja pääset halutessasi lukemaan kohteesta lisää.

Muista, että lyhytkin retki luonnossarentouttaa ja on täynnä nähtävää sekä koettavaa. Pysähdy välillä katselemaan ja kuuntelemaan. Retkeily on mielentila, jossa yhdistyvät fyysinen rasitus ja henkinen virkistys.

Näitä tarvitset

retkeily tarvikkeet2

Merinovillainen aluskerrasto on miellyttävä päällä. Miesten Lauparen Merino -aluspaita- ja housut, 99,90 €/kpl. Naisten Haglöfs Astral GTX -kuoritakissa on kainaloventilaatiot, hyvä huppu ja säätömahdollisuuksia, 379 €. Erittäin ohuet ja laadukkaat miesten Bridgedale Everyday Ultralight -merinovillasukat, 19,90 €. Naisten Lowa Toro Pro GTX Mid -ulkoilujalkineissa on juoksukengän joustavuus ja vaelluskengän jämäkkyys, 199 €. Reilun kokoisessa McKinleyn Skua VT 25 -repussa on integroitu sadesuoja ja hyvä tuulettuvuus, 69,90 €. Kaikki tuotteet Intersport.

Asiantuntijana Henna Palokangas Budget Sportista

Lue lisää:

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 9/2022

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 11 ) Ei ( 0 )
Niksi-Pirkka
Mehumaijan perkeet
Teitkö höyrymehua mehumaijalla? Hyödynnä jäänyt hedelmä- ja marja mössö kotiviinin valmistuksessa. Eikä mene aromit hukkaan.
0 0 0
Auton lukot jäässä?
Säästä hanaviinipakkauksen tukeva muovinen läpinäkyvä pussi. Täytä lämpimällä vedellä ja saat kätevän apulaisen auton oven lukon tai tankin korkin sulatukseen. Kestää useamman käyttökerran.
0 0 0
Jääkaappi kylmänä sähkökatkoilla
Tulevana talvena voi sähköt katketa. Jos ne ovat pitkään pois, voivat ruuat pilaantua jääkaapissa. Mikäli ulkona on pakkanen, ei hätää. Täytä muutama muovipullo vedellä ja vie ulos jäätymään. Ennen kuin kierrät korkin kiinni, paina pulloa vähän kasaan, ettei se halkea. Jäiset pullot jääkaappiin, ja kylmä pysyy monta tuntia.
0 0 0
Sämpylät muffinivuoassa
Muffinivuuat ja sämpylätaikina.
Jos yönyli-sämpylätaikina on löysää, laita taikina muffinivuokiin. Tulee rapeita ja hyviä.
0 0 0
Kaksi ruokakassia kaupassa
Otan ruokakauppaan kaksi kassia. Toiseen pakkaan kylmässä säilytettävät ruuat, toiseen lämpimässä säilytettävät. Kotiin tultuani tyhjennän ensin kylmäruokakassin. Jos on kiire, tyhjennän toisen myöhemmin.
0 0 0
Säästä talouspaperia
Kun huuhtelet vihanneksia ja hedelmiä ja kuivaat talouspaperilla, laita paperit kuivaamaan vesihanan päälle. Voit käyttää toisenkin kerran.
0 0 0