K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Haaveissa aina siisti koti minimipanoksella?

Haaveissa aina siisti koti minimipanoksella?

Kodinhoito
Kodin siivoaa tehokkaasti ja nopeasti, kun kiinnittää huomioita esimerkiksi siivoamisen ajoittamiseen. Mitkä neljä muuta vinkkiä auttavat?

1. Hyvästit suursiivouksille

Älä odottele suurta siivouspäivää vaan siisti kotia säännöllisesti, vähän kerrallaan. Puhdista pinnat päivittäin ja poista likatahrat tuoreeltaan. Näin vältyt jynssäämiseltä eikä sinun tarvitse turvautua vahvoihin pesuai-neisiin. Putsaa säännöllisesti myös lattia kaivot, ettei niihin tule tukoksia.

2. Käytä kunnon välineitä

Suosi laadukkaita ja kestäviä siivousvälineitä, kuten mikrokuituliinoja, -moppeja ja -pesimiä. Ne puhdistavat likaa ja rasvaa tehokkaasti, eikä niiden kanssa tarvitse välttämättä käyttää pesuainetta tai edes vettä. Mikrokuituja on monenlaisia, joten valitse oikea siivousväline oikeaan paikkaan. Keittiöliina imee erityisen hyvin vettä ja kosteutta. WC-liinassa on karhea pinta, joka irrottaa tehokkaasti likaa.

Lakaise hiekat ja leivänmurut lattialta helposti harjalla tai mopilla. Säästät myös sähköä, kun imuria tarvitsee kaivaa siivoushommiin harvemmin.

3. Täsmävalikoi oikeat aineet

Pesuaineita ei tarvitse olla kymmenittäin, vaan tärkeintä on käyttää sopivaa ainetta pinnan ja tilan mukaan. Tällöin se tehoaa parhaiten. Ph-arvoltaan neutraali pesuaine, kuten käsitiskiaine, sopii kodin yleispuhdistusaineeksi. Emäksiset pesuaineet tehoavat hyvin keittiön rasvatahroihin ja pinttyneeseen likaan. Happamat pesuaineet puhdistavat tehokkaasti ruosteen ja kalkkitahrat vaikkapa kylpyhuoneesta. Noudata annosteluohjetta - liika-annostelusta on vain haittaa.

4. Pidä huolta ja kierrätä

Hoida ja puhdista siivousvälineet säännöllisesti, jotta niiden teho ja käyttömukavuus säilyvät. Korvaa tiensä päähän tulleet harjat, sienet ja muut pesuosat vaihtopäillä. Putsaa myös kodinkoneet: lisäät käyttöikää ja saat paremman pesutuloksen.

Älä kumoa vanhoja pesuaineita viemäriin. Ne voi viedä veloituksetta jäteasemalle. Kierrätä tyhjät muovipakkaukset muovikeräykseen ja muut tuote-etiketin ohjeiden mukaan.

5. Mikä ympäristömerkki?

Pesuaineissa on monia merkintöjä, joiden tavoitteena on helpottaa niiden ostoa ja käyttöä. Ympäristömerkeistä monille tutuin on Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki. Se kertoo, että tuote täyttää tiukat ympäristövaatimukset raaka-aineista, tuotannosta ja käytöstä kierrätykseen ja hävittämiseen.

Vinkki!

Värikoodaa puhdistusliinat ja -sienet kodin eri tilojen mukaan. Näin ne eivät mene sekaisin.

Juttu julkaistu Pirkka-lehdessä 3/2023

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 52 ) Ei ( 4 )
Niksi-Pirkka
Pyörätuoli ei ole este
Vanhassa kerrostalossa pieni hissi ja pyörätuolilla liikkuvan kanssa pitäisi päästä ylhäältä alas ja ulos. Kätevä temppu on laittaa pyörätuolilainen yksin hissillä alas menemään ja itse kävelet portaita pitkin alas ottamaan hänet ulos hissistä. Tälläisiin pieniin vanhoihin hisseihin kun mahtuu pyörätuoli juuri ja juuri.
0 1 0
Villakoirat kuriin
Eikö imuri mahdu imemään pölyjä ja lemmikin karvoja sohvan alta? Puhalla hiustenkuivaajalla villakoirat pois sohvan alta ensimmäisenä ja aloita sen jälkeen imurointi. Näin saat pieniin tiloihin kertyneet pölyt pois näppärästi ja kodista tulee raikas.
0 0 0
Salaatti kuin leipä
Pirkka pikkusalaatit ovat tukevasti pystyssä pysyviä. Täytä lehtien väliin kurkkua, tomaattia, juustoa tai muuta hyvää ja kääri leivinpaperiin. Ihana leipämäinen salaatti valmiina haukattavaksi.
1 1 0
Tehokkaampi maton harjaus
Maton harjaus
Harjaa matot juuriharjalla, lika ja karvat lähtevät tehokkaammin kuin mattopiiskalla.
0 3 0
Hiusten pesu ekologisesti
Ennen kun laitat shampoon hiuksiisi, niin hiero päänahkaasi sormenpäiden pyörivillä liikkeillä. Näin saat päänahan verenkierron vilkastumaan ja lika irtoaa pesun aikana hiuksistasi paremmin. Ja jos oikein hyvän lopputuloksen haluat, niin käytä viimeiseksi hiustesi huuhteluun kylmää vettä. Näin hiuksistasi tulee kiiltävät ja taipuisat.
0 1 0
Helpotusta palapelin tekemiseen
Helpotusta palapelin tekemiseen
Palapelin tekeminen helpottuu kun lajittelet eriväriset ja -muotoiset palat kertakäyttölautasille. Lautasia on helppo siirrellä ja palaset löytyvät helposti. Kun pidät tekemisessä taukoa lautaset on helppo pinota päällekkäin ja säilytys vie vain vähän tilaa.
0 1 0