K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
5 vinkkiä - näin saat kauniin nurmikon

5 vinkkiä - näin saat kauniin nurmikon

Piha
Nurmikko kaipaa vettä, mutta pelkkä kastelu ei takaa koko kesän vehreyttä. Nurmi tarvitsee myös kalkkia ja ravinteita.

Nurmikko arvostaa hyvää hoitoa

Hyvin hoidettu nurmikko kestää kulutusta ja on kaunis katsella. Näillä vinkeillä saat pidettyä pihanurmesi vehreänä ja runsaskasvuisena. Katso viisi vinkkiä nurmikon huoltoon.

1. Korjaa vauriot

Kasvukauden alussa nurmikon kunto on hyvä tarkastaa. Korjaa nurmettomat kohdat ja painaumat paikkauskylvöillä.

Riko ja tasoita maanpinta paikattavalta alueelta, lisää tarvittaessa mullan ja hiekan seosta. Kylvä siemenet ja peitä kylvetty alue ohuella multakerroksella. Kastele paikkauskylvöä säännöllisesti, kunnes kylvös alkaa vihertää.

2. Eroon sammalesta

Sammal viihtyy tiiviissä, kosteassa ja vähäravinteisessa maaperässä varjoisassa kasvupaikassa. Sammalta voidaan poistaa erikoislannoitteilla (esimerkiksi Biolan Nurmikon Sammalsyöppö) ja ilmaamalla.

Poistaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä sammaleinen nurmikko voi olla puutarhassa kaunis elementti. Sammal ei kuitenkaan kestä kulutusta samalla tavalla kuin nurmikko.

Ilmaus palauttaa tiivistyneen ja happamoituneen maapohjan kuohkeuden sekä parantaa nurmikon veden, ravinteiden ja hapen saantia. Ilmaamiseen voidaan käyttää ulkonäöltään ruohonleikkuria muistuttavaa nurmikonilmauskonetta, joka raapii maapohjaan viiltoja.

Monissa nurmikonilmauskoneissa on myös jousiterät sammalen mekaanista poistoa varten. Nurmikon ilmavuutta voi parantaa myös talikolla tai kengänpohjiin kiinnitettävillä ilmastointikengillä.

3. Riittävästi ravinteita

Vehreä nurmikko kaipaa säännöllistä kalkitsemista ja ravinteita, erityisesti typpeä. Nurmikon kunto ja leikkuutiheys vaikuttavat lannoitustarpeeseen.

Kovassa käytössä olevat pihanurmikot lannoitetaan 2–3 kertaa vuodessa. Kalkitus on hyvä toistaa 2–3 vuoden välein. Paras ajankohta kalkitukselle on kevät tai syksy. Silloin kalkki liukenee hyvin kosteaan maahan.

Aikaisin keväällä ja kesällä nurmikolle levitetään typpipitoista lannoitetta. Elokuussa kannattaa käyttää syyslannoitetta, joka sisältää vähemmän typpeä ja enemmän talvenkestoa parantavia kaliumia ja fosforia. Lannoitus tehdään kastelun tai sateen jälkeen.

4. Muista kastelu

Nurmikon on saatava riittävästi vettä, jotta se pysyy vihreänä koko kesän. Vastikään perustettu nurmikko ja nurmen korjauskylvöt vaativat kuivalla säällä päivittäistä kastelua.

Vanhoissa, hyvin hoidetuissa nurmikoissa juuristo on syvempi ja niille riittää vähäisempi kastelu. Sateettomina ja kuumina kausina vanhakin nurmikko on kuitenkin hyvä kastella viikoittain. Kovimpina helleviikkoina kastelukertoja tarvitaan kaksi.

Kuivan ruohon tunnistaa siitä, että jalanjäljet näkyvät nurmessa pidempään. Jos ruoho on jo muuttunut vaaleanvihreäksi tai jopa kellertäviksi, kastelulla on kova kiire.

Runsas kerralla annettu vesimäärä saa nurmikon juuret hakeutumaan syvemmälle maaperään, jolloin nurmikko kestää kuivuutta ja kuumuutta paremmin. Vesimäärän mittaaminen onnistuu näppärimmin sademittarilla. 20–30 millimetrin kastelu riittää noin kymmeneksi päiväksi.

Nurmikon parasta kasteluaikaa ovat aamuyö tai myöhäinen ilta. Kun maa on ennättänyt viilentyä, veden haihtuminen on vähäistä ja nurmikon heinäkasveilla on aikaa imeä itseensä riittävästi vettä. Kasteluajastimella sadettimen voi laittaa helposti yötöihin.

5. Leikkaa säännöllisesti

Nurmikko ei pane pahakseen tiuhaakaan leikkuuväliä. Esimerkiksi robottiruohonleikkuri voi hyvin uurastaa pihamaalla jatkuvastikin.

Nurmikon leikkuuväli ei saisi venyä noin viikkoa pidemmäksi ja kerralla tulisi leikata kolmannes ruohon kokonaispituudesta. Ahkera leikkuutahti antaa nurmelle puhtia kasvuun.

Kun ruoho leikataan tiuhaan, katkenneet korret voi jättää maapohjan parannusaineeksi. Tämä vähentää nurmikon lannoitustarvetta.

Suuri leikkuujätteen määrä ei kuitenkaan ole hyväksi nurmikolle. Paakkuuntuneesta leikkuujätteestä ravinteet vapautuvat hitaasti ja paakkujen alle jäävä nurmikko alkaa helposti kellastua.

Jos edellisestä leikkuukerrasta on kulunut pidemmän aikaa, eikä käytössä ole ruohoa silppuava bioleikkaava ruohonleikkuria, ruoho on hyvä ajaa kahteen kertaan. Näin leikkuujätteestä saadaan hienojakoisempaa. Toinen vaihtoehto on leikkuujätteen haravointi pois nurmikolta.

Pihan nurmialue on pysyy siistinä, kun se rajataan esimerkiksi reunakivillä. Näin nurmikko ei pääse leviämään pihakäytäville ja istutusalueille.

Jos nurmikon reuna-alueiden leikkaus ei esimerkiksi korkeuserojen vuoksi onnistu ruohonleikkurilla, puutarhatrimmeri on kätevä apuväline. Trimmereitä on saatavana sähkö-, akku- ja polttomoottorikäyttöisinä kuten ruohonleikkureitakin.

Lähteet: Keskon tuotepäälliköt Petri Paulin, Saara Välimäki ja Lasse Ivars

Lue lisää

Lisää tietoa nurmikonhoidosta

Näin onnistuu nurmikon syyshuolto

Mikä ruohonleikkuri kannattaa ostaa?

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 22 ) Ei ( 0 )
Ulkokasvit/-kukat aina parhaimmillaan
Niksi
Ulkokasvit aina parhaimmillaan
Tee säänkestävään astian, esimerkiksi sinkkisangon tai muun haluamasi kokoisen astian pohjalle reikä. Lisää sopiva määrä pieniä kiviä pohjalle. Upota astia maahan - nurmikkoon, hiekkaan ym. - reunojaan myöten. Sijoita kasvi ruukussaan, jonka koko on hiukan pienempi kuin kiinteän astian, tämän isomman astian sisään siten, että ruukkujen pinnat ovat samalla tasolla. Voit upottaa erikokoisia ruukkuja pihalle ja vaihtaa niihin kukat tai havukasvit omissa ruukuissaan kätevästi sesongin mukaan. Tuulikaan ei pääse kaatamaan ruukkuja ja kasvien siirto aurinkoon tai varjoon on helppoa. (P.S. Esim. Tulin eilen mökiltä ja totesin, vaaleanpunaisen hortensiani kärsineen sateesta. Kävin CityMarketissa ja ostin uuden, kuvassa näkyvän sinisen.)
2 1 0

Lisää niksejä
Niksi-Pirkka
Kerma käy ruokaan kuin ruokaan
Parasta ennen päiväysen ohi mennyttä kermaa ei koskaan kannata heittää pois vaan se käy ruokaan kuin ruokaan antamaan lisämakua ja mehevyyttä.
0 1 0
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Hyvästit altaaseen putoaville tiskiräteille
Tiskirätin voi ripustaa näppärästi kuivumaan astiankuivauskaapin alaritilään pyykinpesussa käytettävän sukkanipistimen avulla. Rätti on helposti saatavilla muttei kuivuessaan tipahda tiskialtaaseen esim. likoamassa olevien astioiden sekaan mikä parantaa keittiöhygieniaa.
0 0 0
Fine diningia kotona
Ei varaa käydä fine dining ravintolassa? Tee kodistasi fine dining ravintola helposti! Valkoiseksi pöytäliinaksi sopii esimerkiksi valkoinen lakana. Valot himmeälle, hieno kattaus kynttilöineen, taustalle musiikkia ja omatekoinen kolmen ruokalajin illallinen, muuta ei tarvita!
1 1 0
Sammalta kiville
Uudella pihalla isot kivet saavat nopeasti kauniinvihreän sammalpeitteen,kun huuhtelet tyhjät piimä-tai juguttipurkit vedellä ja kaadat seoksen kiven päälle. Sammaleen kasvu nopeutuu huomattavasti.
0 2 0
Helpotusta kakun koristeluun
Kakun koristelu ja kerman levitys vaativat pyörivän alustan. Ota mikroaaltouunista lautanen sekä rullilla pyörivä kehikko ja aseta pöydälle kakku sen päällä. Pyörivä kakkualusta on siinä.
0 3 0
Lisäravinne ja kastelupullo kasveille
Lisäravinne / kastelupullo kasveille
Tyhjästä salaatinkastikepullosta saat oivallisen kastelu,- lisäravinteen annostelupullon. Vettä tai ravinnetta ei mene kasveille liikaa, kun puristepullo on helppo käyttää.
0 1 0