Niksi-Pirkka sticker

Tarkka suunnitelmallisuus tekee arjesta mukavan leppoisaa

Määtän perheessä kotityöt on jaettu vuoroviikkosysteemillä ja rahankäyttö pysyy kurissa tiukalla budjetoinnilla.

Määtän perheen uudessa kodissa kaikuu. Vaikka perheellä ei ole ylimääräistä sisustustavaraa tavallisestikaan, nyt huoneissa on erityisen tyhjää. Essi ja Kimmo Määttä ovat pari päivää sitten saaneet avaimet uuteen kotiin, ja tavaroiden siirto kerrostalokodista vastarakennettuun paritalon puolikkaaseen on täydessä vauhdissa.

Tehokasta muuttoaikaa on muutama päivä, ennen kuin Essi ja 5-vuotias tytär lähtevät kahden viikon lomalle Espanjaan. Kimmo jää laittamaan loppuja tavaroita paikoilleen.

– Ihan näin työnjaon ei pitänyt mennä, mutta elämää ei aina voi suunnitella, Essi naurahtaa.

perhe maatta 3

Tilanne on poikkeuksellinen, sillä normiarjessa työt ja tekemiset on tarkasti jaettu tasapuolisesti kummallekin vanhemmalle. Joka toinen viikko Essi vie ja hakee tyttären päiväkodista, joka toinen viikko on Kimmon vuoro. Päiväkotivastaavalle kuuluu myös pyykkihuolto. Tällä viikolla on Essin vuoro, joten ruokaostoksista ja ruoanlaitosta vastaa Kimmo. Ensi viikolla vuorot vaihtuvat.

– Vuoroviikkosysteemi toimii tosi hyvin. Kotityöt hoituvat tasapuolisesti eikä kiireessäkään tule riitaa siitä, kenen pitäisi tehdä mitäkin tai tekeekö toinen liikaa tai liian vähän.

Uudet säännöt

Essin ja Kimmon rakkaus syttyi 12 vuotta sitten Kimmon työpaikalla, jonne Essi oli tullut vetämään taukojumppaa.

– Meillä synkkasi heti, mutta kun aloimme heilastelemaan, eroavaisuutemme eivät jääneet epäselviksi.

Boheemi Essi mietti Kimmon olevan tyypillinen pikkutarkka insinööri.

– Kun muutimme yhteen, Kimmo kauhistui, kun olin laittanut lusikan väärään kohtaan aterinlaatikossa. En edes tiennyt, että niillä on omat paikat, Essi nauraa.

Yhteisessä arjessa Essi alkoi kiinnittää enemmän huomiota järjestelmällisyyteen. Kimmolla jokaisella tavaralla todella oli oma paikkansa, Essin tavarat olivat aina hukassa.

– Aloin miettiä, että olisi aika paljon järkevämpää, jos laittaisin ne tavarat aina paikoilleen, niin niitä ei tarvitsisi etsiä.

perhe maatta 4

Lapsen syntymän myötä arjenhallinta alkoi korostua entisestään. Essi ja Kimmo alkoivat yhdessä miettiä, miten arjesta voisi saada helpompaa ja keveämpää. Etenkin yrittäjänä toimivalle Essille alkoi kerääntyä paljon muistettavia ja hoidettavia asioita.

Sen sijaan, että Määttien perheessä olisi alistuttu siihen, että ruuhkavuosiarki on ainaista väsymystä kotitöihin ja nälkäkiukussa valmistettuja aterioita, he päättivät pistää arjen järjestykseen. Selkeät säännöt helpottavat arkea, eikä niiden ansiosta synny riitaa ajasta tai rahasta.

– Tottakai voisi tehdä niinkin, että toinen hoitaa lasta ja toinen käy ruokakaupassa, mutta me halusimme miettiä, miten voisimme maksimoida perhe- ja vapaa-aikamme.

Budjetti kaikelle

Perheen viikoittainen ruokabudjetti on 150 euroa, johon kuuluvat myös pesuaineet ja hygieniatuotteet. Laskut ja ruokaostokset maksetaan yhteiseltä tililtä.

Yhteisten menojen lisäksi Essillä on budjetit myös harrastuksia ja vapaa-aikaa varten.

– Shoppailen harvoin, mutta kun ostan, panostan laatuun ja kotimaisuuteen. Tavaraa enemmän satsaan liikuntaan ja hyvinvointihoitoihin.

Suuri osa niin sanotusta ylimääräisestä rahasta menee kuitenkin säästöön. Essi on asettanut maksukorttiinsa automaattisen toiminnon, joka siirtää jokaisesta korttiostosta 2 euroa säästötilille. Kuukausittain siitä kertyy huomaamatta reilu sadan euron potti.

– Olin nuorena huoleton rahankäyttäjä. Vaikka perheelläni ei aina ollut liikoja rahoja, opin silti aika tuhlaavaisen rahankäytön. Kaikki mitä tuli laitettiin menemään.

Kun Essi 18-vuotiaana perusti ensimmäisen yrityksestä, hän tajusi, että rahan kanssa kannattaa olla tarkkana.

– Lapsuuden kokemuksista tulikin aikuisuuteni voimavara. Ymmärsin, miten tärkeää on kasvattaa taloudellinen puskuri.

perhe maatta 9

Viime syksynä Essi päätti laittaa enemmän rahaa säästöön Espanjan matkaa ja muuttoa varten. Tarkasti nipistämällä säästötilille kertyi syksyn aikana noin tuhat euroa kuukaudessa.

– Mieluummin säästämme ensin tarvitsemamme rahat, kuin otamme velkaa. Yhteisesti perhe käyttää säästöjä matkusteluun ja harrastuksiin.

– Vaikka lapsuudessani oli välillä tiukkaa rahasta, isä aina mahdollisti minun ja siskoni harrastukset. Siksi etenkin tyttäremme harrastukset ovat viimeinen asia, josta haluan tinkiä.

Ihanan helppo verkkokauppa

12 banaania, 2 tölkkiä kauramaitoa, kaksi isoa pakettia kananmunia. Paljon vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Viikoittaiselta ostoslistalta löytyy joka kerta samoja luottotuotteita. Sunnuntaina se, kumman kauppavuoro on alkamassa, suunnittelee koko viikon ruoat. Maanantaina tilaus haetaan ruokakaupan noutopisteestä esimerkiksi K-Citymarket Seppälästä.

Ruoan verkkokaupan hyödyntäminen on yksi Essin ja Kimmon arjen suurimmista helpottajista.

– Otin kerran kellosta aikaa, kun joku epäili, että verkko-ostaminen on hidasta ja vaikeaa. Suunnitelman ja verkkokaupan tilauksen tekemiseen kului aikaa kymmenen minuuttia. Siinä ajassa en saisi edes lapselle vaatteita päälle, Essi sanoo.

perhe maatta 7

Parasta verkkokaupan käyttämisessä on Essin mielestä se, että joku muu kerää ruoat, ja valmiiksi pakatut ostokset voi noukkia kyytiin itselleen sopivaan aikaan.

Terveellisyydestä Essi ja Kimmo eivät halua tinkiä. Molemmat suunnittelevat ostokset niin, että ruoat ovat mahdollisimman monipuolisia. Usein viikon ruokalistalla on monipuolisesti kala-, liha- ja kasvisruokia. Ainakin yhtä ruokaa pyritään syömään useampana päivänä.

Kiireisinä viikkoina Essi turvautuu usein mielellään keittoon, sillä se on nopea tehdä ja riittoisa.

– Jos tytär saisi päättää, hän söisi vain spagettia tai nuudeleita, joten niitäkin on yleensä ruokalistalla ainakin kerran viikossa.

Viikonloppuna herkutellaan

Iltaisin perhe harrastaa tai käy yhdessä vaikkapa pulkkamäessä. Viikonloppuisin Määtillä kokkaillaan usein pidemmän kaavan mukaan. Essi kehuu Kimmon olevan loistava kokki, hänen ruokaviikkonsa ovat selvästi herkullisempia.

– Kimmo kokeilee uusia reseptejä. Jos minä teen tortilloja, niin pilkon sinne ihan tavallisesti tomaatit ja kurkut. Kimmo loihtii jonkun erikoisen salsan. Hifistelijänä hänellä on risotollekin oma puinen kauhansa.

perhe maatta 5

Perjantaina jokainen saa valita myös oman pienen naminsa. Essille se on pullo kombuchaa, tyttären suosikkeja ovat Kinder-munat ja tikkarit, Kimmon valinta on irtokarkit. Vaikka nämäkin ostokset olisi helppo tilata etukäteen verkkokaupasta, on viikonlopun aloittavassa yhteisessä piipahduksessa lähikauppaan ihan oma fiiliksensä.

Perhe Määttä

Hyvinvointialan yrittäjä Essi, 36, ja insinööri Kimmo, 39, ovat 5-vuotiaan tyttärensä kanssa juuri muuttamassa unelmiensa kotiin, uuteen paritalon puolikkaaseen Jyväskylässä.

perhe maatta 6

Essin Top 3 syytä käyttää verkkokauppaa

  1. Ostoslista tallentuu verkkokauppaan, josta se on helppo kopioida ja muokata seuraavalle ostoskerralle. Peruselintarvikkeita tarvitaan joka kerta.

  2. Hintojen ja alennusten seuraaminen on helppoa, eikä ostosten loppusummakaan tule yllätyksenä.

  3. Ostosten teko on nopeaa: tilaa tänään ja hae vaikka huomenna. Parhaita ovat kaupat, joissa Tilaa & Nouda -tilauksen voi itse hakea kylmäkaapista.

Lue lisää:

JULKAISTU   26.12.2023TEKSTI   Anna PoveniusKUVAT   Mikko Vähäniitty

Oliko juttu kiinnostava?

Kyllä (0)Ei (0)

Luitko jo nämä?