K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
6 kysymystä terassin rakentamisesta

6 kysymystä terassin rakentamisesta

Remontti
Terassi kasvattaa pihan käyttöastetta reippaasti ja tuo iloa jopa vuoden ympäri. Näillä vinkeillä pääset rakennusprojektissa alkuun!

1. Tarvitaanko terassin rakentamiseen lupa?

Selvitä luvan tarve kuntasi rakennusvalvonnasta. Tarpeeseen vaikuttavat esimerkiksi osittainen katos tai lasitus, terassin koko, korkeus maasta, läheisyys naapuriin ja terassin yhteyteen rakennettava tulisija. Ota selvää lupa-asioista myös silloin, jos haluat kattaa tai lasittaa vanhan terassisi.

Kaide tuo näyttävän säväyksen matalallekin terassille, ja se pitää rakentaa, jos putoamiskorkeus on yli 50 senttiä. Rakentamista koskevat säännöt muuttuvat ja yksinkertaistuvat mahdollisesti ensi vuonna.

2. Miten valitsen sopivan perustuksen?

Vaihtoehtoja ovat harkkoperustus, valettu pilariperustus ja ruuvipaalu. Yksinkertaisin vaihtoehto on harkkoperustus, joka syntyy, kun asetat tasatun maan päälle betonisen pihalaatan ja sen päälle pilariharkon. Voit käyttää harkkojen sijaan myös säädettäviä terassijalkoja, joiden avulla tasaisen rungon tekeminen on helppoa.

Vahvista rakenne täyttämällä harkon ontto keskiosa valmisbetonimassalla ja harjateräksen pätkällä. Jos maa on routivaa, käytä pilariperustusta tai kierrepaaluja. Routimisesta kielivät esimerkiksi pihatiehen keväällä ilmestyvät routakuopat.

3. Onko eristeiden käyttö tarpeellista?

Eristeitä tarvitaan, jos maan poistaminen routarajan alapuolelle ei ole ole mahdollista. Silloin perustuksia varten tehdyn kaivannon pohjalle laitetaan eristelevyt ja eristeiden päälle tiivistetään sorakerros. Voit tehdä perustukset tasatun sorakerroksen päälle. Esimerkiksi polystyreenilevyt, (EPS, XPS) eli tuttavallisemmin styrox-levyt, sopivat routaeristeeksi.

4. Millaiset ovat hyvät ruuvit ja kiinnikkeet?

Käytä rungossa vain ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja ruuveja ja kiinnikkeitä. Varmista, että yhdessä käytetyt kiinnikkeet ovat samaa materiaalia. Asenna myös kansilaudat ruostumattomilla ruuveilla. Piilokiinnitys on hyvä ratkaisu, jos et halua, että ruuvinkannat jäävät näkyviin. Muista myös, että mitä leveämpi terassilauta, sitä vähemmän ruuveja kuluu. Leveä lauta tuo myös näyttävyyttä terassiin.

5. Mitä vaihtoehtoja kansilautoihin löytyy?

Perinteinen, kestopuusta tehty terassi on edullinen ja pitkäikäinen ratkaisu ja sopii hyvin Suomen sääoloihin. K-Raudan valikoimissa on myös näyttäviä kestopuuvaihtoehtoja. Siperian lehtikuusen etu on helppohoitoisuus: se harmaantuu 3–5 vuodessa eikä tarvitse välttämättä lainkaan pintakäsittelyjä. Komposiitti on kaikkein helppohoitoisin, joskin aiemmin mainittuja hintavampi materiaali.

Jos haluat todella eksklusiivisen terassin, tarjolla on ylellisiä vaihtoehtoja kuten radiatamäntyä. Vinkki: jos terassille tulee valaisimia tai sähkö-pisteitä, teetä sähkötyöt ennen kansilautojen asentamista.

6. Miten teen vastuullisen valinnan?

K-Raudan valikoimissa on runsaasti kotimaisia, PEFC-sertifioituja lautoja. Sertifikaatti kertoo puun vastuullisesta alkuperästä ja osoittaa, että materiaali on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä. Sertifioidulla prosessilla varmistetaan metsäluonnon moninaisuuden säilyminen ja metsien uusiutumiskyky.

Kaikki K-Raudat myyvät kotimaista, PEFC-sertifioitua mänty- ja kuusisahatavaraa.

Lue lisää terasseista:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 16 ) Ei ( 1 )
Niksi-Pirkka
Tuhkasta hiilet talteen
Tuhkasta hiilet polttoon
Puulämmiteisistä uuneista tulee tuhkaa. Sekaan jää jonkinverran myös hiiliä. Tuhkasta kannattaa seuloa hiilet erilleen ja käyttää ne seuraavassa lämmityksessä.
0 0 0
Kännykkä lämmittämään
Onko vilu iltaisin vällyjen alla? Laita latautumassa oleva kännykkä peiton alle latautumisen ajaksi tai pitele sitä käsissäsi.
1 0 0
Havuja hammasväleihin
Kuivat männynneulaset ovat oivia hammastikkuja. Kanta edellä leveät hammasvälit, kärjellä kapeat rakoset. Hyvästi kalliit ja kaukaa tuodut hammastikut!
0 0 0
Vaihtelua leivän päälle
Vaihteleva leivänpäällys
Kun totutut kurkut ja tomaatit on jääkaapista loppu, voi kekseliäästi laittaa leivän ja leikkeleen päälle vaikkapa omenaviipaleen. Hedelmästä saa tarvittavat vitamiinit ja raikkauden leipäpalalle. Muitakin hedelmiä ja vihanneksia voi kokeilla.
0 1 0
Naulan jäljen paikkaus
Naulan ottaminen pois seinästä jättää seinään pienen reiän. Jos seinä on valkoinen, sipaise reikään valkoista hammastahnaa ja reikä on poissa.
1 1 0
Heijastinhenkseleistä nilkkaheijastimet
Heijastinhenkseleistä nilkkaheijastimet
Purin heijastinhenkselit ja ompelin tarranauhapalat päihin. Joustavat, helposti puettavat ja kätevät pukea ulkohousujen tai kenkävarsien päälle.
0 0 0