K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Vaihtamalla paranee – ainakin auto

Vaihtamalla paranee – ainakin auto

Kodin talous
Autoa vaihtamalla voi pienentää oman autoilunsa päästöjä selvästi. Onko valintasi uusi polttomoottoriauto, sähköauto vai kaasuauto?

Autoa vaihtamalla voi vaikuttaa merkittävästisiihen, kuinka iso hiilijalanjälki omasta autoilusta jää. Mitä vanhempaa autoa ajaa, sitä enemmän vaihto yleensä vähentää päästöjä. Suomessa henkilöautoliikenteen hiilidioksidipäästöt on tarkoitus puolittaa vuoteen 2030 mennessä, joten toimia todella tarvitaan.

1. Vaihto uuteen polttomoottoriautoon on yleensä aina ekoteko verrattuna vanhalla autolla ajamiseen. Vaikka tavarat kannattaa tavallisesti käyttää loppuun, autoihin ajatus ei päde. Uuden auton tuotannosta toki syntyy päästöjä, mutta loppupeleissä käytöstä syntyvät päästöt ratkaisevat. Kun vanhojen autojen hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 178–194 g/km, ensirekisteröidyillä henkilöautoilla päästöt olivat viime vuonna merkittävästi pienemmät eli keskimäärin 103,4 g/km.

2. Vaihto täyssähköautoon vähentää autoilusta syntyviä päästöjä tehokkaasti. Kun verrataan samankokoisen täyssähköauton ja polttomoottoriauton hiilidioksidipäästöjä 15 ensimmäisen vuoden aikana, täyssähköauton päästöt ovat yli puolet pienemmät – vaikka valmistuksen päästöt otetaan huomioon. Täyssähköautolla ajaminen on sitä ympäristöystävällisempää, mitä ekologisemmin siihen ladattava sähkö on tuotettu. Suomessa panostetaan ekologiseen sähköntuotantoon voimakkaasti. Täyssähköauton akkujen valmistuksesta syntyvien hiilidioksidipäästöjen merkitys vähenee auton käyttöiän myötä. Täyssähköautojen yleistyessä myös akkujen kierrätys tehostuu, mikä pienentää akkujen elinkaaripäästöjä.

3. Vaihto kaasuautoon on sekin ekoteko. Kaasuauton koko elinkaaren aikana syntyy jopa 85 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin bensiiniautolla ajettaessa, jos tankataan uusiutuvaa biokaasua. Sen liikennekäytön hiilidioksidipäästöt ovat pyöreä nolla. Kaasuasemaverkosto laajenee koko ajan. Suomessa myytävissä kaasuautomalleissa on aina myös polttoainetankki. Jos kaasu loppuu kesken matkan, voi perille ajaa bensiinillä.

Lähteet: Autoalan tiedotuskeskus, Ilmastopaneeli ja VTT 

Aja fiksusti

Polttoainetta säästävä taloudellinen ajotapa polttomoottoriautolla vähentää sekin auton hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Vältä turhia kiihdytyksiä ja pidä nopeus tasaisena. Tarkista myös rengaspaineet äläkä säilytä autossa turhia tavaroita.

Lue lisää autoilusta:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 10 ) Ei ( 4 )
Niksi-Pirkka
Matkalaukku säilytystilana
Onko asuntosi ahdas ja säilytystilaa liian vähän? Pyörillä liikkuvan matkalaukun sisällä voi säilyttää esimerkiksi kesähattuja ja käsilaukkuja. Saat siitä samalla makuuhuoneeseen kätevän yöpöydän, jota on helppo siirrellä siivotessa.
0 1 0
Jäikö uudenvuoden juhlista tähtisadetikkuja?
Tähtisadetikut ovat kauniita koristeista täytekakussa. Sytytä tähtisadetikut vasta silloin, kun päivänsankari on pöydän ääressä.
0 2 0
Infrapunalämpömittarilla puu-uunin lämpötila
Infrapunalämpömittarilla puu-uunin lämpötilaa
Infrapunalämpömittarilla on kätevä mitata lämmitysuunin lämpötila. Jos uunia käytetään vielä lämmityksen päätyttyä ruoanvalmistukseen, saa lämmön riittävyyden helposti ja nopeasti tarkistettua.
0 2 0
Terveet ja virkeät huonekasvit
Laita kahvinporoja pari-kolme ruokalusikallista kastelukannuun kukkienkasteluveteen, ravitsee ja virkistää hyvin huonekasveja.
1 6 0
Kuittipaperi hyötykäyttöön
Rullasta kuittipaperia riittää pitkäksi aikaa revittäväksi eripituisia papereita, esim. ostoslistaksi, muistiinpanopaperiksi, pelien pisteiden ylöskirjaamiseen jne.
1 1 0
Opi hyväksi laulajaksi
Sähköhammasharjasta lähtee sopivan taajuinen ääni, joka hyvin säestää lauluasi ja saa myös lauluäänesi kuulostamaan paremmalta.
3 1 0