K-ruoka
Etsi reseptejä ja Pirkka-tuotteita K-Ruoka.fi-sivustolta.
Hups, jotain meni pieleen... :(
Vaihtamalla paranee – ainakin auto

Vaihtamalla paranee – ainakin auto

Kodin talous
Autoa vaihtamalla voi pienentää oman autoilunsa päästöjä selvästi. Onko valintasi uusi polttomoottoriauto, sähköauto vai kaasuauto?

Autoa vaihtamalla voi vaikuttaa merkittävästisiihen, kuinka iso hiilijalanjälki omasta autoilusta jää. Mitä vanhempaa autoa ajaa, sitä enemmän vaihto yleensä vähentää päästöjä. Suomessa henkilöautoliikenteen hiilidioksidipäästöt on tarkoitus puolittaa vuoteen 2030 mennessä, joten toimia todella tarvitaan.

1. Vaihto uuteen polttomoottoriautoon on yleensä aina ekoteko verrattuna vanhalla autolla ajamiseen. Vaikka tavarat kannattaa tavallisesti käyttää loppuun, autoihin ajatus ei päde. Uuden auton tuotannosta toki syntyy päästöjä, mutta loppupeleissä käytöstä syntyvät päästöt ratkaisevat. Kun vanhojen autojen hiilidioksidipäästöt ovat keskimäärin 178–194 g/km, ensirekisteröidyillä henkilöautoilla päästöt olivat viime vuonna merkittävästi pienemmät eli keskimäärin 103,4 g/km.

2. Vaihto täyssähköautoon vähentää autoilusta syntyviä päästöjä tehokkaasti. Kun verrataan samankokoisen täyssähköauton ja polttomoottoriauton hiilidioksidipäästöjä 15 ensimmäisen vuoden aikana, täyssähköauton päästöt ovat yli puolet pienemmät – vaikka valmistuksen päästöt otetaan huomioon. Täyssähköautolla ajaminen on sitä ympäristöystävällisempää, mitä ekologisemmin siihen ladattava sähkö on tuotettu. Suomessa panostetaan ekologiseen sähköntuotantoon voimakkaasti. Täyssähköauton akkujen valmistuksesta syntyvien hiilidioksidipäästöjen merkitys vähenee auton käyttöiän myötä. Täyssähköautojen yleistyessä myös akkujen kierrätys tehostuu, mikä pienentää akkujen elinkaaripäästöjä.

3. Vaihto kaasuautoon on sekin ekoteko. Kaasuauton koko elinkaaren aikana syntyy jopa 85 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin bensiiniautolla ajettaessa, jos tankataan uusiutuvaa biokaasua. Sen liikennekäytön hiilidioksidipäästöt ovat pyöreä nolla. Kaasuasemaverkosto laajenee koko ajan. Suomessa myytävissä kaasuautomalleissa on aina myös polttoainetankki. Jos kaasu loppuu kesken matkan, voi perille ajaa bensiinillä.

Lähteet: Autoalan tiedotuskeskus, Ilmastopaneeli ja VTT 

Aja fiksusti

Polttoainetta säästävä taloudellinen ajotapa polttomoottoriautolla vähentää sekin auton hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Vältä turhia kiihdytyksiä ja pidä nopeus tasaisena. Tarkista myös rengaspaineet äläkä säilytä autossa turhia tavaroita.

Lue lisää autoilusta:

Oliko juttu kiinnostava? Kyllä ( 10 ) Ei ( 4 )
Niksi-Pirkka
Meikki pois hellävaraisesti
Helppo tapa poistaa vedenkestäväkin meikki on pyyhkäistä se ripsistä ja kasvoista Pirkka lasten puhdistuspyyhkeillä. Ei silmien kirvelyä ja on tehokas ja edullinen tapa.
0 0 0
Erota oma pyyhkeesi muista
Erota oma pyyhkeesi muista
Kylpylöissä asiakkaat tuovat pesutiloihin kymmeniä samanlaisia, valkoisia pyyhkeitä. Vältät oman pyyhkeesi sekoittumisen merkkaamalla sen värillisellä nauhalla. Tähän soveltuu hyvin uusista vaatteista niihin ommellut, talteen ottamasi ripustusnauhat. Kun laitat jokaiselle perheenjäsenelle vielä eri värisen nauhan, pyyhkeet pysyvät hyvin järjestyksessä!
1 0 0
Pääsiäisruohon kylvö helposti
Pääsiäisruohon kylvö
Kun kylvät pääsiäisruohoa niin laita astian pohjalle Pirkka tuorekelmua. Multa kelmun päälle niin, että kelmua ei näy. Saat ruohon helposti pois astiasta pääsiäisen jälkeen. Astia pysyy siistinä eikä ruohon juuret tartu astiaan kiinni.
0 0 0
Appelsiinit syöntijärjestykseen
Säästä banaaneissa olevat tarrat ja laita ne merkiksi appelsiineihin. Eli kun laitat uusia appelsiineja koriin niin merkitse vanhemmat tarroilla, näin tulee syötyä vanhemmat ensin!
1 0 0
Pursotin hukassa?
Juhlat tulossa ja kakku pitäisi koristella. Taas pursotin hukassa tai sitä ei ole. Ei hätää. Kertakäyttöhanskasta saat oivan pursottimen jättämällä etu- tai keskisormen pursotukseen. Muut sormet solmitaan kiinni. Kermavaahto hanskan sisään ja näin sinulla on toimiva pursotin.
0 2 0
Kukkien kastelu siististi
Säilytä tyhjentynyt ketsuppipullo kukkien kasteluun ja täytä se vedellä. Purista pullosta vettä suoraan kukkamultaan sopivan määrän. Ei kastu pöytäliina.
0 0 0